.

Avenç de la Febró. Foto: Joan Capdevila

Un total de 294 persones s’han inscrit al II Festival Senderista de la Costa Daurada – Terres de l’Ebre que s’ha celebrat els dies 21, 22 i 23 a les Muntanyes de Prades i el 28, 29 i 30 a les Terres de Mestral. Dos caps de setmana amb una trentena d’activitats adreçades a tots els públics, especialment al familiar, que han estat conduïdes per 17 operadors locals.

L’esdeveniment, organitzat per la revista Descobrir Catalunya, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i els consells comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Baix Camp i els municipis de la Mancomunitat formada per Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Pratdip i Tivissa, “ha superat la seva segona edició amb nota”, ha explicat l’editora de la revista organitzadora, Sílvia Grimaldo. “Enguany, les empreses operadores han organitzat unes activitats espectaculars amb maridatge de productes locals i amb temàtiques molt atractives que han fet gaudir als assistents de totes les edats”, ha assegurat Grimaldo.

Sortida pels voltants de Pratdip. Foto: Joan Capdevila

A les Muntanyes de Prades s’han programat 17 activitats de caràcter molt divers: sortides culturals, musicals, i sensorials; experiències astronòmiques; descoberta de barrancs, avenços i zones d’interès geològic; observació d’ocells; gimcana familiar, etc. En aquesta zona, les tres activitats que han tingut més acceptació i que han comptat amb més participants han estat la sortida des del Refugi de la Mussara als Avencs de la Febró, la descoberta del barranc de Castellfollit amb els 5 sentits i l’excursió a la zona de Capafonts, on els senderistes han pogut practicar l’ancestral ofici de pastor.

Pel que fa al segon cap de setmana, les 13 sortides programades als municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Pratdip i Tivissa han ofert als participants la descoberta de camins empedrats, passejades per la platja, ascensos a cingles i cims emblemàtics, visites al Molí d’Oli de Vandellós, etc. “Les històries naturals a la terra dels dips pels voltants de Pratdip va ser una de les propostes més sol·licitades, juntament amb la de ‘Tivissa.

Cova dels Cingles (Vandellòs) Foto: Joan Capdevila

Camins empedrats al capvespre’, una passejada familiar i didàctica pels camins de ferradura de la localitat”, explica Sílvia Grimaldo. També van tenir força seguidors la sortida a Llaberia, ‘Dunes que toquen el cel’, i l’excursió als voltants de la Masia Castelló.

Val a dir que en finalitzar cada sortida els participants podien degustar productes locals de proximitat com vins de la zona o viandes típiques, com per exemple la “clotxa”. Pel que fa a la procedència dels visitants ha estat fonamentalment de la demarcació de Tarragona i de la zona metropolitana de Barcelona.

Àmplia difusió fotogràfica i a les xarxes

Tast final de la ruta de la Masia Castelló. Foto: Joan Capdevila

En aquesta edició, una altra de les novetats ha estat el nou concurs fotogràfic que, amb l’etiqueta #SenderistsFest, animava a participar tots els inscrits en alguna de les rutes. Han estat molts els participants que han enviat les seves instantànies i que han guanyat premis com productes i experiències locals de diferent caire.

A les xarxes, la resposta també ha estat mot bona, arribant a 281.000 persones, mentre que el web del festival ha registrat 19.715 visites.

L’editora de la revista Descobrir Catalunya ha agraït la col·laboració de totes les institucions i organismes que han fet possible aquesta segona edició del Festival i ha reconegut “especialment la tasca dels guies i tècnics que han participat en el projecte i que ens han fet descobrir i gaudir de racons, paratges, històries i experiències que ben segur recordarem sempre”, ha assegurat.

El II Festival Senderista de la Costa Daurada – Terres de l’Ebre s’ha tancat havent assolit el principal objectiu del projecte: reivindicar aquest territori i atraure-hi cada any els aficionats a descobrir la natura i el patrimoni amb la calma i l’atenció que permet el fet de fer-ho a peu, sota el guiatge de professionals, i seguint un model turístic responsable, de proximitat, que ajudi a revifar l’economia local sense malmetre els seus valors culturals i naturals.

Redacció