TARRAGONA 21

Pla general de l’interior de la llibreria Adserà, tancada al públic a causa del confinament. Foto: Eloi Tost

Clàssics com ‘Un film (3.000 metres)’ de Víctor Català (Caterina Albert), ‘La pesta’ (Grup 62) d’Albert Camús, ‘Viatge al centre de la terra’ (La Galera) de Jules Verne, ‘La ciutat i la casa’ (Club Editor) de Natalia Ginzburg i ‘Coses aparentment intranscendents i altres contes ‘ (Nòrdica) de Pere Calders; al costat de novel·les actuals com ‘La teva ombra’ (Proa) de Jordi Nopca’, Atrapa la llebre’ (Edicions del Periscopi) de Lana Bastašić, ‘La vuitena vida (Per a la Brilka)’ (Alfaguara) de Nino Haratischwili, ‘Dues germanes’ (Edicions 62) de David Foenkinos o ‘La impaciència del cor’ (Quaderns Crema) d’Stefan Zweig són algunes de les recomanacions que han fet arribar a l’ACN una desena de llibreters catalans per aquest Sant Jordi confinat.

Una de les responsables de la llibreria Adserà de Tarragona, Gertri Adserà, recomana la novel·la de Nino Haratischwili, ‘La vuitena vida (Per a la Brilka)’ (Alfaguara) que relata la història d’una saga familiar de Geòrgia. «És un totxo de mil pàgines i cal paper al costat per anar apuntant qui és pare i fill de qui, però val la pena», comenta Adserà. D’autors locals, la llibretera se centra en el tarragoní Joan Cavallé, que ha publicat el llibre de contes ‘Les benaurances’ (Angle Editorial). «M’ha agradat perquè són punyents. Permeten anar una mica més enllà o quedar-se en un simple conte», descriu.

Mireia Perelló, sòcia de la llibreria La Impossible, recomana pel que fa una obra no actual els contes de Pere Calders i, en concret, proposa el llibre ‘Coses aparentment intranscendents i altres contes’ (Nòrdica) amb il·lustracions d’Agustín Comotto. En destaca la seva originalitat i que són contes divertits. Pel que novel·les actuals, Perelló cita ‘La teva ombra’ (Proa) de Jordi Nopca. L’ha destacat per «l’habilitat amb la qual l’autor és capaç de desenvolupar dues històries de vides molt diferents i que ell les desenvolupa i entrellaça amb una gran habilitat».

Foto: Stefan i Lotte Zweig | Acervo CSZ, Universitat de Salford

Des de Tortosa, una de les propietàries de la llibreria La 2 de Viladrich, Rosa Cubeles, comença les seves recomanacions per Sant Jordi amb un clàssic de la literatura catalana». ‘Un film (3.000 metres)’, de Víctor Català (Caterina Albert), és una obra que l’autora va anar desgranant per entregues fins que li van publicar l’obra, també entre critiques. «És una obra cabdal de la literatura catalana per a conèixer millor aquesta autora», ha destacat la llibretera. El llibre està editat pel Club de l’Editor. En l’apartat de la literatura estrangera, Cubeles proposa un «gran viatge» per Suècia. ‘El viatge meravellós d’en Nils’, de Selma Lágerlof, arriba a Catalunya amb l’editorial Adesiara, la qual tradueix grans clàssics al català. «És la primera dona premi Nobel de literatura i és un llibre que pot interessar tant a gent jove com als adults», ha detallat. L’obra narra com un xiquet veu el món, descobrint-lo al costat d’unes oques.

Des de la llibreria Caselles, la seva aposta de ficció és ‘Dues germanes’ (Edicions 62), de David Foenkinos, una novel·la sobre el desamor i sobre com els lligams familiars ajuden a recuperar l’equilibri, «amb la tendresa i la sensibilitat característiques l’autor», apunta Caselles. El llibre, afegeix, és el retrat d’una dona que es pensa que viu una història d’amor meravellosa i es troba amb les tempestes de l’abandonament.

En el gènere de la novel·la, si cal recomanar una títol clàssic, la responsable de l’Odissea de Vilafranca tria ‘La Pesta’ (Grup 62), d’Albert Camús. Recorda que s’hi relata una epidèmia a Orà (Algèria) i com ho viuen els ciutadans, tots confinats a casa. Sílvia Mir assenyala el paral·lelisme amb la crisi del coronavirus, i assegura que a dia d’avui és una lectura «reconfortant». Des de pati Blau Llibres, Susana Álvarez aposta per ‘La ciutat i la casa’ (Club Editor), de Natalia Ginzburg, un llibre que tenia pendent des de feia temps i que l’ha «fascinat». Explica que narra les històries creuades d’un grup d’amics entre Itàlia i Amèrica i que és dels que «no vols que s’acabi mai». «És com si hagués estat en els espais que descriu amb records propis i que els personatges fossin amics teus», destaca.

Álvarez es decanta per ‘L’estrangera’ (L’altra Editorial), de Claudia Durastanti, un llibre «optimista, positiu i amb una estructura molt especial» que a través de la seva protagonista, la Clàudia, parla de temes com la identitat, els silenci, la ciutat o la família. Entre les novel·les actuals, Mir recomana ‘Atrapa la llebre’ (Edicions Periscopi), de Lana Bastanic, basada en un relat sobre l’amistat i el retrobament de dues noies anys després de la guerra de Bòsnia.

La directora d’Ona Llibres, Montserrat Úbeda, recomana la mateixa novel·la com a obra contemporània perquè «impactarà molt» el lector. Quant a l’obra clàssica d’autor estranger imprescindible aposta per Stefan Zweig amb ‘La impaciència del cor’ (Quaderns Crema). «És una novel·la que impacta molt i que t’arriba al cor», assegura.

Literatura en llengües estrangeres per Sant Jordi

Per aquells qui s’atreveixin amb la literatura estrangera, la llibreria Linguae de Girona proposa la novel·la ‘Io non paura’ de Niccolo Ammaniti, que explica una història d’intriga als anys 70, en un moment en què Itàlia viu una èpica d’atacs terroristes i segrestos. Aquesta novel·la s’endinsa en el món dels valors humans.

Per altra banda, l’establiment gironí també anima als lectors a llegir ‘Wenn Martha tanzt’ de Tom Saller. Tot i ser en alemany, la Mar, una de les llibreteres de Linguae assegura que és «molt senzill de llegir», però a la vegada és una novel·la «intensa». Explica dues històries que corren en paral·lel, una d’un noi a principis del segle XXI i l’altra, la de la seva àvia, cent anys abans. A través d’aquestes pàgines podrem descobrir els corrents artístics de tot el segle passat i el seu impacte a la societat.

Si parlem de clàssics no hi pot faltar el nom de Jules Verne amb ‘Voyage au centre de la terre’ (en català es pot trobar a l’editorial La Galera amb ‘Viatge al centre de la terra’). La llibreria Linague de Girona assegura que aquesta és una obra que «permet viatjar fins als orígens de la humanitat» però afegeixen que és especialment adient per aquest Sant Jordi, ja que «permet als lectors viatjar sense moure’s de casa».

ACN – Redacció