.

.

TOTS 21

Pla general aeri d’una torre d’una línia d’alta tensió d’Endesa a l’Alt Penedès. Foto: ACN

Representants institucionals de les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, l’Alt Camp i el Baix Camp van acordar ahir al vespre coordinar la seva estratègia davant el nou projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que ha de creuar les terres de lEbre i les comarques de Tarragona, publicat a final de juliol al Butlletí Oficial de l’Estat i que impulsa un clúster energètic aragonès. 

En la reunió, celebrada a Tarragona, hi van participar els presidents i presidentes dels Consells Comarcals de la Terra Alta (Neus Sanromà), la Ribera d’Ebre (Gemma Carim), Miquel Mateu (Alt Camp) i Rosa Abelló (Baix Camp), mentre que l’alcalde de Falset, Carlos Brull, hi va assistir en representació del Consell Comarcal del Priorat. Els representants d’altres comarques afectades, com el Baix i l’Alt Penedès, van excusar la seva assistència a la reunió, però han mostrat la seva voluntat de participar d’aquesta estratègia conjunta, que s’ha d’anar fixant en properes trobades. 

L’acord assolit ahir posa sobre la taula la necessitat de fixar urgentment una estratègia conjunta de les comarques i els municipis afectats que, d’una banda, permeti estudiar la viabilitat del projecte i el seu impacte sobre el territori i, d’una altra, proposi solucions i alternatives tècniques, ambientals i polítiques a una MAT que tindrà 180 quilòmetres tan sols a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, tot travessant el terme d’una trentena de municipis.

Els municipis afectats tan sols a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre són els següents: l’Albiol, Alcover, l’Aleixar, Alforja, Almoster, l’Arboç,  Ascó, Batea, la Bisbal del Penedès, Bràfim, Corbera d’Ebre, Duesaigües, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Masroig, el Milà, Montferri Nulles, Móra d‘Ebre, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella.

La CUP presentarà mocions a tots els ajuntaments on té presència

Per la seva banda, la CUP presentarà mocions a tots els ajuntaments on té representació perquè es posicionin en contra de l’avantprojecte del clúster de renovables del grup Forestalia que inclou una nova línia de molt alta tensió (MAT) que es preveu que creui les Terres de l’Ebre i Tarragona fins a la subestació de egües (Baix Llobregat). En un comunicat els cupaires s’han mostrat molt crítics amb el projecte i han demanat també al Govern i als consistoris i consells comarcals dels territoris afectats que ho rebutgin. De fet, tenen previst engegar iniciatives al Parlament, i de moment ja han anunciat una proposta de resolució.

La CUP considera que la nova MAT és «un despropòsit» i denuncien que «en nom de la transició energètica s’està aplanant el camí perquè la generació d’energies segueixi en mans dels de sempre a costa del territori».

Els anticapitalistes remarquen que el projecte requerirà de grans infraestructures per transportar l’energia generada i ho veuen com «una font més d’ingressos per a les grans empreses, un alt risc pel territori i una amenaça greu a la biodiversitat». «Tot plegat l’antítesi dels criteris de sostenibilitat que tant es pregona des del govern de l’Estat com des del de la Generalitat, mentre aproven projectes que perpetuen el model de creixement actual com l’ampliació de l’aeroport del Prat», han afegit.

La CUP també denuncia que les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona són zones «sobreexplotades en infraestructures gegantines» que «no repercuteixen en el territori».

Redacció / ACN