.

.

TOTS 21

Una de les plaques instal·lada a un embornal del passeig de les Palmeres . Foto: EMATSA

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona ha engegat un projecte pilot per reduir l’arribada de residus al mar en episodis de pluges. Es tracta d’una xarxa de retenció instal·lada al sobreeixidor del col·lector de clavegueram principal del barri de la Part Baixa de Tarragona, que té la seva sortida a la platja del Miracle, per retenir les deixalles que arrossega el clavegueram quan cauen forts aiguats.

El sistema instal·lat consta d’un suport fixe d’acer inoxidable on estan subjectes sis malles que capturen els residus flotants, cadascuna pot aguantar fins a més de 100kg de pes. L’estimació del projecte de la platja del Miracle és que pugui recollir fins a 9 tones de residus a l’any i eviti que aquestes escombraries acabin al mar. El sistema s’ha complementat amb un sistema de monitorització que es troba en fase de proves.

Imatges del Sistema de xarxes de retenció apunt i del sistema després de les pluges del 10 de setembre. Fotos: EMATSA

Les xarxes ja han entrat en funcionament en els darrers episodis de pluges i han recollit més d’una tona de residus. El director gerent d’Ematsa, Daniel Milan, ha explicat que es tracta d’una iniciativa pilot, “amb un seguiment periòdic per anar millorant-la i augmentar la seva efectivitat, però, un cop superats els primers entrebancs lògics en una prova pilot, els primers resultats que hem obtingut són positius i hem aconseguit que bona part dels residus no arribin ni al mar ni la platja”.

Ematsa va posar en marxa aquesta prova pilot fa dos anys, s’han analitzat diferents alternatives que han anat des de desenvolupar un sistema de fabricació propi fins a la recerca de solucions disponibles. Finalment, aquest estiu es va apostar per aquest sistema desenvolupat per una empresa catalana.

El director gerent d’Ematsa, Daniel Milan, i el president d’Ematsa, Jordi Fortuny, durant la roda de premsa d’aquest matí. Foto: EMATSA

‘Vigila què hi aboques. El mar comença aquí’

Al mateix temps, Ematsa també ha posat en marxa una acció de sensibilització que comparteix el mateix objectiu: evitar que els residus arribin al mar. En aquest cas, es tracta d’unes plaques col·locades al costat dels embornals amb el missatge ‘Vigila què hi aboques. El mar comença aquí’.

En una primera fase s’han instal·lat 17 plaques ubicades a zones cèntriques i de gran afluència de vianants. Progressivament se n’instal·laran 50 més repartides per tota la ciutat. El president d’Ematsa, Jordi Fortuny, explica “a través de les aigües residuals arriben a les estacions de depuració una gran quantitat de deixalles que les persones llencem al clavegueram com bastonets de les orelles, medicaments, olis, compreses, etc. Amb aquest missatge volem recordar que els residus s’han de dipositar on toca, a l’aigua i al clavegueram no desapareixen per art de màgia”.

Ematsa destina cada any prop de 150.000 € a retirar aquests residus durant el procés de depuració. En aquest sentit, Fortuny continua: “Quan hi ha pluges torrencials, que degut al canvi climàtic cada cop seran més freqüents, la xarxa de clavegueram no té prou capacitat per absorbir i és quan arriben directament al mar”. Ha conclòs: “Amb aquestes accions volem reduir-ne el volum i llençar un missatge d’alerta de la necessitat de fer-nos responsables de les nostres accions”.

Les 17 plaques estan instal·lades a:

Redacció