.

Imatge d'arxiu d'un camió buidant contenidors soterrats a Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu d’un camió buidant contenidors soterrats a Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Cada ciutadà de Tarragona va produir una mitjana d’1,34 quilos de brossa diaris el 2015, una xifra pràcticament igual que la mitjana catalana, que és d’1,35 quilos. De les més de 64.000 tones de residus, la ciutat només en va reciclar el 27,78%. L’índex és gairebé un 30% més baix que el percentatge de reciclatge de la mitjana catalana, que va ser del 38,97%.

El percentatge de residus reciclats al Camp el 2015 és un 2,5% menor que l’any anterior

L’Agència Catalana de Residus ha presentat avui les dades de generació de residus per territoris, començant per les del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Els habitants del global del Camp produeixen uns 200 grams de brossa més cada dia que la mitjana dels catalans (i que la mitjana de la capital del Tarragonès). D’altra banda, el Camp de Tarragona va reciclar un 34,4% dels residus que va produir, el que significa una baixada del 2,5% respecte les dades de l’any anterior. En total, es van generar al Camp 343.592 tones de residus municipals.

El pes turístic del Camp de Tarragona justifica en part aquesta diferència territorial, que es pot veure en totes les zones costaneres, segons el director de l’Agència Catalana de Residus, el riudecanyenc Josep Maria Tost: “Al Camp rebem 5 milions de turistes anuals i 20 milions de pernoctacions, i això evidentment condiciona la generació de residus.” Tot i això, Tost ha lamentat que, igual que els catalans en general, els ciutadans de les comarques tarragonines “hem de fer passos endavant i sortir de la confortabilitat, perquè els últims anys hem baixat la guàrdia”.

“Si a Bellmunt del Priorat reciclen en 66% dels residus, als altres municipis també es pot fer”

Bellmunt del Priorat és el municipi del Camp amb un índex més alt de reciclatge. Els seus habitants reciclen dos terceres parts dels residus que generen (el 66%). El segueixen la Masó, amb un 61,72%, Poboleda, amb un 59,81%, Riudecanyes, amb un 59,24% i Pratdip, amb un 58,90%.

Tost ha aprofitat aquestes dades positives per argumentar que és possible arribar a l’objectiu de reciclatge que s’ha imposat la Generalitat a mitjà i llarg termini. “Si a Bellmunt reciclen dos terços de la brossa que produeixen, també es pot fer als altres municipis. No és que els de Bellmunt siguin més nets de forma natural, és perquè s’hi han invertit més esforços i més recursos, i s’ha fet durant més de temps”. En aquest sentit, Tost ha demanat la implicació del món local per millorar el percentatge de reciclatge i de generació de residus al territori català.

Multes perquè es recicli un mínim d’un 50% dels residus el 2020, i un 70% el 2030

“Hem provat de tot: campanyes seriores, campanyes emotives… Però res ha funcionat. La corresponsabilitat econòmica és clau per fer canviar els hàbits de la població”, ha manifestat Tost. En aquest sentit, l’Agència Catalana de Residus s’ha plantejat treballar “colze a colze amb els municipis, sense presses però sense pauses”, per impulsar progressivament un sistema de pagament per generació de residus, del que ja hi ha exemples a Catalunya. L’objectiu és arribar a que es recicli un 50% dels residus el 2020, i un 70% el 2030.

Podeu consultar el detall de la recollida dels residus municipals de l’any 2015 per a totes les comarques i municipis al web de l’Agència de Residus de Catalunya.