.

El pantà de Riudecanyes en una imatge del 16 de juliol. Foto: Cedida per la Plataforma Riu Siurana

La Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes ha fet pública aquest matí una nota de premsa en la qual assegura que, “juntament amb els Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, estan treballant en la instal·lació d’un bombament a la presa de Riudecanyes per tal que no s’hagi de suspendre el reg la setmana vinent. És previst que l’obra s’acabi durant aquesta setmana”.

“El bombament des del mateix embassament de Riudecanyes al Canal Nou durant les dues setmanes que fan falta per acabar la temporada de reg és l’única solució viable per poder salvar la collita d’avellanes i olives i, fins i tot, els mateixos avellaners”, afegeix el comunicat.

Acció Climàtica detalla l’abast de l’operació

Ja per la tarda, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural precisava la intervenció per mitjà, també d’una nota de premsa, en la qual es detallava que ha començat a instal·lar tres bombes al pantà de Riudecanyes per donar servei als regadius de la zona. “Es tracta d’una solució d’urgència davant la impossibilitat de portar a terme el transvasament des del pantà del Siurana per la seva situació crítica. Amb aquesta solució es disposarà d’1 hm3 d’aigua que quedava immobilitzat al pantà del Baix Camp”.

Aquesta infraestructura permetrà treure aquella aigua del pantà que ja no pot sortir per trobar-se per sota la cota de les canonades de distribució que porten l’aigua cap els canals de reg. Les bombes es disposaran a uns 5 metres per damunt del fons del pantà i aniran connectades a canonades que pujaran pel parament intern de la presa, travessaran la part superior i baixaran per la zona exterior fins al canal de distribució d’aigua de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Riudecanyes.

Amb la instal·lació de les bombes es podrà donar servei a 3.802 hectàrees de cultiu d’oliveres i avellaners, principalment. La infraestructura estarà operativa a partir del dilluns i es mantindrà activa fins al setembre, mentre s’estudien altres alternatives més definitives com la utilització d’aigua regenerada per a usos agrícoles, tal i com es va plantejar en la darrera Taula del Siurana.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina a aquestes obres d’urgència 123.874 euros.

Redacció