.

Imatge de dos empleats d’una funerària retirant un cadàver de la residència Nostrallar dels Pallaresos, el 8 d’abril. Foto: Roger Segura

Els líders dels sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han reclamat a través de Tarragona21 que les residències de gent gran passin a ser públiques després de l’escàndol sanitari i laboral que està aflorant des que va esclatar la crisi del coronavirus.

Es tracta d’una de les mesures més destacades que reclamen a l’administració, a qui tiren en cara les retallades sanitàries practicades a Catalunya durant el govern d’Artur Mas i la manca d’equipaments de protecció i seguretat a les residències i als centres de salut. ‘Les retallades han quedat que es van fer al seu moment dramàticament en evidència’, afirmen.

Joan Llort i Mercè Puig, caps de l’UGT i CCOO a les comarques de Tarragona, respectivament, coincideixen en l’anàlisi, que aquest dilluns, 26 d’abril, exposaven al delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, en una reunió mantinguda pels tres, segons ha sabut Tarragona21, i a la que ha assistit també la directora territorial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Cassany.

Altrament, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha afirmat aquest digital que des de la delegació del Govern ‘s’està impulsant un seguit de trobades amb els diferents agents econòmics i socials del territori’. La voluntat d’aquestes reunions ‘és tenir informació de primera mà sobre les afectacions que està tenint la pandèmia de la Covid-19 en cada àmbit concret’ i ‘per poder dibuixar fulls de ruta per a la recuperació del territori el més precisos possibles, alineats amb l’estratègia del Govern’.

Dues residències del Camp de Tarragona, situades a Valls i Els Pallaresos, han estat intervingudes per la Generalitat en observar-s’hi un l’elevat nombre de víctimes mortals i per la gestió que s’hi estava duent a terme.

Les residències de la gent gran

Des de la UGT, Joan Llort reclama que les residències concertades, ‘pagades al final pels ciutadans’ passin a ser públiques i es mantingui el sistema públic i privat. Puig, al seu torn, és més contundent i reclama convertir en públiques ‘també les residències privades’ La secretària general de CCOO. afirma que ‘no podem deixar els nostres avis en mans de multinacionals, que només busquen el negoci. No podem permetre que no hi hagi canvisamb tot el que està passant, cal un abans i un després de la crisi. Cal posar en dubte i canviar els models sanitaris, de prevenció que tenim i aprendre de moltes de les coses que ens estan passant. Ara estem visualitzant moltes coses, com les males praxis que s’estaven fent a les residències’.

Considera la líder de CCOO que bona part de l’explicació de l’expansió de la pandèmia i del nombre de víctimes té relació amb la situació en la que es trobaven els centres sanitaris i les residències de la tercera edat.

Al seu torn, el secretari territorial de la UGT afirma que ‘cal fer un gir de 180 graus. La sanitat, l’ensenyament han de ser públics, no pot ser que es busqui el benefici econòmic. Al final, els centres concertats ens costen diners a tots. Per què no han de ser públiques les residències de la gent gran? Per què hem de pagar les que són concertades?’, es pregunta. Llot assegura: ‘Entenc que hi hagi residències públiques i privades, però no concertades, que busquen els guanys econòmics. Fins ara ha existit un abús i ara s’ha visualitzat’. Llort i Puig posen damunt la taula els baixos sous dels treballadors de les residències d’avis i la manca d’equips de protecció.

Llort nega que els problemes econòmics siguin la raó per canviar el model: ‘De diners n’hi ha i si cal posar inspectors, que es posin. No pot ser que la classe treballadora ho pagui i no hi hagi cap control sobre les residències’. El líder del sindicat socialista reclama que empreses que tenen la seu en paradisos fiscals no puguin explotar residències d’avis, ja que cotitzen en altrs països. ‘Un metge cobra mi euros i hi ha contractes a 800 euros de treballadors del tercer sector, contractes en precari i subcontractats’. Llort conclou: ‘Els que van promoure les retallades, els que han canviat el nom del partit -en referència a Cinvergència Democràtica de Catalunya- no apareixen per enlloc ara‘.

De cara a l’ u de maig, divendres vinent, ambdós líders sindicals presentaran aquesta setmana en roda de prensa telemàtica aquests i altres temes punyents i les accions que emprendran el mateig dia del treballador, que no podrà ser presencial. Situacions com la dels fixos discontinus, dels quals Tarragona21 en ve parlant des d’abans del confinament, o del sector de l’ensenyament, que ha carregat amb les retallades durant anys, o d’altres plenament tocats per la crisi actual, com el turisme, el comerç o la indústria.

Jaume Garcia