.

Un moment de la reunió entre els representats de l'AEQT i els diputats. Foto: Cedida

Un moment de la reunió entre els representats de l’AEQT i els diputats. Foto: Cedida

L’eurodiputat del PDECAT Ramon Tremosa ha afirmat avui a Tarragona que “si en 10 anys no hi ha Corredor del Mediterrani ni energia compatible no quedarà indústria química a Tarragona”.

Tremosa ha fet aquesta contundent afirmació en un debat a la URV junt a dos altres eurodiputats catalans, Santiago Fisas (PPE) i Jordi Solé (Verds/ALE), on han abordat el treball diari que fan a Brussel·les i Estrasburg, i prèviament s’han entrevistat amb la indústria quimica de Tarragona. El debat estava organitzat per Europe Direct Tarragona i l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Tremosa ha criticat el Govern central per no trasposar una directiva de 2009 sobre liberalització de l’energia elèctrica, fet que suposa que la química de Tarragona pateixi uns sobrecostos de fins al 40 per cent respecte a països competidors i posa en perill la seva viabilitat a Tarragona.

Al seu torn, Santiago Fisas ha respost en una trobada amb periodistes tarragonins que la cas “està encaminant-se” des que el PP va abstenir-se recentment, i per tant no va oposar-se, a una moció votada al Congrés en el sentit de demanar aquesta transposició.

La seu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona ha acollit aquest matí la visita dels representants al Parlament Europeu, que s’han interessat per l’actualitat del polígon petroquímic del Camp de Tarragona i la problemàtica relacionada amb els costos energètics. Els eurodiputats han vingut acompanyats per la directora de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Maria Teresa Calvo.

En primer lloc la Directora General de l’AEQT ha presentat als assistents la importància de la Indústria Química tarragonina dins del panorama espanyol i continental. Pallarès ha recordat que Tarragona produeix el 25% de la química que es fa a Espanya i que acull el polígon industrial químic més important del sud d’Europa i de tota la Mediterrània. Entre les xifres de sector presentades als Eurodiputats, també s’ha fet incís en l’estabilitat del sector durant la crisi o les fortes perspectives de creixement que té per endavant aquesta indústria a nivell mundial.

Ha estat, però, el President de la Comissió d’Energia de l’AEQT, Ruben Folgado, qui ha entrat en matèria energètica i ha presentat com afecta el cost de l’electricitat a la competitivitat de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona. Folgado  ha explicat que la situació del sistema energètic espanyol deixa amb molt desavantatge les empreses respecte els seus competidors europeus.

Un desavantatge que és veu agreujat per la no transposició de l’article 28 de la Directiva Europea 72/2009, que és la que fa referència a la Xarxes Tancades de Distribució Elèctrica. Aquest article, que sí ha estat transposat a països com Alemanya, Holanda o Bèlgica, contempla que els polígons químics integrats, com ho és el tarragoní, puguin disposar d’aquesta figura, un fet que aportaria eficiència energètica i competitivitat a una indústria que vol atraure inversions futures al territori.

Tant Ruben Folgado com Teresa Pallarès han reiterat la importància d’aquesta figura per poder competir en igualtat de condicions amb la resta de països industrials d’Europa, un fet que afavoriria l’atracció d’inversions futura. Els tres eurodiputats han escoltat amb atenció les explicacions dels dirigents de l’AEQT i han ofert la seva ajuda per construir ponts per tal que es resolgui aquesta situació i millori la competitivitat de les empreses i, en conseqüència, la del territori.