.

El Chargross llueix una interpretació de l’etiqueta original del Chartreusse de Tarragona personalitzada, a més de l’escut de la ciutat. L’any 2017 se li van incorporar uns braços i un mocador, presents en actes amb públic infantil. Foto: Cedida

Els Chargrossos tornen enguany després de dos anys d’aturada per la pandèmia. El dissabte 17 de setembre a les 9.30 hores i al Passeig de les Palmeres, l’entitat repeteix la seva presència a les Festes de Santa Tecla recreant per sisena vegada el seu Taller del NinoNano. El mateix dia, a les 12 hores, col·labora, juntament amb la Comissió de Treball per a l’Arrencada, en l’acte Fes-te la Festa. Posteriorment, el 21 de setembre ha estat convidat a l’Arrencada i la seva cercavila posterior.

Finalitzarà la seva presència en les festes celebrant la seva 10a reBaixada, acte no oficial però consolidat que se celebra després de la Baixada de l’Àliga i en el qual grups espontanis baixen les seves figures creades per a l’ocasió. En origen aquests elements eren artesanals i reivindicatius, però amb el temps han quedant només dues: Els Chargrossos de Tarragona i els Embraçats, associacions ja establertes a Tarragona.

Els Chargrossos es vestiran de gala per a celebrar el seu aniversari, que no van poder commemorar quan tocava a causa de la cancel·lació d’actes per la pandèmia els anys 2020 i 2021.

Com a novetat enguany han obert una prevenda de ninonanos i d’inscripcions per a la reBaixada que es realitzen a través del seu web www.chargrossos.cat.

El Taller del NinoNano es va dur a terme per primera vegada en 2015 a la Plaça dels Natzarens, sent una activitat pròpia. Va aconseguir una bona repercussió en les següents edicions i finalment va canviar la seva ubicació a zones més cèntriques de la ciutat. Foto: Cedida

El Taller del NinoNano es va dur a terme per primera vegada en 2015 a la Plaça dels Natzarens, sent una activitat pròpia. Va aconseguir una bona repercussió en les següents edicions, la qual cosa va facilitar la cooperació de l’Ajuntament de Tarragona a partir de l’any 2017, canviant la seva ubicació a zones més cèntriques de la ciutat passant per la plaça del Rei i actualment, al Passeig de les Palmeres.

Donat l’èxit d’aquest acte l’Ajuntament de Tarragona va crear un acte consecutiu, al mateix emplaçament, anomenat Fes-te la Festa: una cercavila amb les figures creades en el Taller del NinoNano i altres creades a casa, col·legis i esplais. Aquest esdeveniment pretén donar un acte propi a totes aquelles figures que, per logística, no poden estar en l’Arrencada.

Evolució de l’associació

Els Chargrossos de Tarragona van iniciar la seva presència en les festes de Tarragona l’any 2011, participant com a espontanis al costat de les figures reivindicatives després de la Baixada de L’Aliga. Amb intenció d’acabar aquí la seva intervenció, van rebre felicitacions i un bon acolliment dels ciutadans.

Això els va animar a tornar a participar el següent any, en el qual va augmentar el número de participants d’uns 20 a gairebé 60. En algunes edicions han comptat amb més de 120 integrants.

Aquests bons resultats van animar als creadors de la figura original a registrar-se com a associació i com a entitat cultural de Tarragona. L’objectiu de l’entitat és donar presència en les festes de la ja tradicional beguda de les festes, el Chartreusse, i de la seva influència en el seu pas per la ciutat.

Una vegada creada l’associació es va decidir actualitzar la figura amb una versió mes duradora, mes gran i mes facil de portar. Amb l’ajuda de tallers Fran Puerto, especialitzats en pintura i fibra de vidre, va néixer el Chargross: amb 3,5 metres si portador i un diàmetre de 1,5 metres. Llueix una interpretació de l’etiqueta original del Chartreusse de Tarragona personalitzada, a més de l’escut de la ciutat. L’any 2017 se li van incorporar uns braços i un mocador, presents en actes amb públic infantil.

Els Chargrossos han estat convidats a festejos d’altres pobles i ciutats com: Festes d’hivern de Vila- seca on participen gairebé des de la seva constitució, festes de La Vilella i festes de Sant Pere i Sant Pau.

Durant uns anys també van participar en les festes de Sant Magi amb un acte propi anomenat ‘MagiPicaTapa’, que incloïa un concurs de menjar HotDogs (el primer d’aquest tipus que se celebra a Tarragona de manera oficial) a més de diversos llocs d’associacions que oferien menjars diversos. L’any 2018 es va deixar de realitzar l’acte, si bé podrien reactivar-lo de cara a Sant Magí 2023.

Redacció