.

.

TOTS 21

Els caçadors han acabat les batudes del porc senglar i també els afecta el confinament. Foto: ACN

Els caçadors de Tarragona estan preocupats pel que ja preveuen proper creixement de la fauna cinegètica degut a l’aturada forçada que provoca el confinament pel coronavirus.

Els caçadors estan confinats i la caça, també. Constaten que si bé ara la situació és de calma perquè ha acabat el període de caça del porc senglar, en poques setmanes pot haver un creixement que anirà a més. ‘El calendari el marca el coronavirus. Els senglars estan a les portes de Tarragona‘, avisa gràficament a Tarragona21 el president de la Federació de Caça de Tarragona, Joaquim Vidal, que agrupa els caçadors del Camp de Tarragona. ‘Serà una sorpresa el que ens trobarem’, adverteix. En altres comunitats del nord del país es veuen ja óssos baixant als pobles, llops acostant-se a viles i senglars a Barcelona. La fauna viu una època d’esplendor.

No només hi ha l’amenaça dels porcs senglars, també dels cabirols -amants de les vinyes i arrecerats especialment al Priorat-, dels conills -que consumeixen avellanes- i dels tudons -depredadors de l’horta de Mont-roig del Camp i de Cambrils- són així mateix els principals perills les properes setmanes i mesos si continua el confinament. Els caçadors no poden caçar i els pagesos tenen limitada la seva acció. Tot un escenari ideal per aquesta fauna.

El director territorial d’Agricultura al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, corrobora a aquest digital que hi ha preocupació en el sector. ‘En aquests moments, quan hi ha danys al camp, qui actua són els agents rurals‘, recorda Xifré.

No obstant això, el president dels caçadors observa que si hi ha una allau de proliferació d’exemplars que devoren conreus com la vinya -els cabirols- els fruits secs o els sembrats, com les guatlles, ‘no hi haurà suficients agents rurals per fer-hi front si segueix el confinament‘.

Abans del període de caça, es calcula que al Camp de Tarragona hi havia uns 4.500 exemplars, una xifra elevada que es va mantenint el darrers anys. Quan hi ha creixement fort de fauna amb danys es concedeixen permisos especials de caça. ‘Si en aquest país estéssim un any sense caçar, hauríem d’avisar a l’Exèrcit’. El passat 7 de març, els caçadors de Tarragona feien la darrera batuda del senglar i abatien 12 exemplars als boscos de Mas d’Enric. ‘Vuit eren femelles que estaven prenyades. Hi ha més femelles prenyades que començaran a parir quan hi ha confinament’.

El període de caça del porc senglar va des de setembre a finals de març, és a dir, que ha acabat ara, però se’l pot caçar en qualsevol període de l’any de manera especial si provoca danys. El cabirol se’l pot caçar des de el 6 de setembre fins el 25 d’octubre, tant mascles com femelles, però el mascle pot ser caçat, a més a més, entre principis d’abril i l’agost perquè hi ha una modalitat de caça del mascle -només mascle- per controlar-ne la seva població; es fa de manera individual i per acostament, no per batuda. ‘Ara no es podrà fer i veurem com van proliferant’, alerta Vidal.

S’hi afegeix al cas actual el fet que cada cop quedem menys caçadors. ‘Ara hem de pagar per caçar un conill, al futur ens hauran de pagar i es muntaran empreses de caça ja que no descarto que ho acabin prohibint’.

La part positiva de la situació és que com que la ciutadania està confinada, ‘no es desplaça al camp i hi ha menys accidents de trànsit amb senglars i cabirols‘. L’altra aspecte és que com no hi va ningú, ‘la flora creix com vol, a més amb una tardor i un hivern plujosos com els que hem tingut, fet que suposa una gran notícia per a la fauna’.

Algunes dades

Veda general per totes les espècies cinegètiques autoritzades en territori català. Caça menor del 11 d’octubre al 7 de febrer.
Caça del cabirol mascle: del 5 d’abril al 9 d’agost amb modalitat d’aguait o acostament.
Ambdós sexes (mascle i femella) des de el 6 de setembre fins el 25 d’octubre, amb qualsevol modalitat.
Exclusivament femelles entre el 3 de gener i 28 de febrer, amb qualsevol modalitat
Mitja veda Tarragona. Espècies, Tud i estornell vulgar ,el dia 16 d’agost
Resta d’espècies: guatlla, colom roquer, tudó, estornell vulgar i guineu. La tórtora comú només es podrà caçar desprès de la sortida del sol fins les 12h.

L’ordre de vedes no ha estat publicada per causa del COVID-19

Dades de captures temporada 2018-2019 a Tarragona:
-Senglar: total 4.332
-Tudó: 72.656
-Conill: 25.599

Jaume Garcia