L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, fa balanç de l’any en aquesta entrevista amb Tots21 i apunta les claus municipals de l’any vinent, com són la congelació dels impostos i les apostes en inversions, especialment en equipaments esportius i millora de voreres, tot desitjant la tornada a la normalitat postpandèmica.
Què es preveu fer de cara al retorn a la normalitat? Quines activitats socials i festives es recuperaran?
El Procicat estableix les normes cada dia i el conseller de Salut ja va alertar que es viuria un repunt de la pandèmia, però hem de tenir la plena confiança que no tornarem enrere. Des del primer dia, nosaltres teníem ganes de tornar a una certa normalitat: és molt difícil organitzar una festa major com la de l’estiu perquè no penses tant en el què pots fer sinó en el com ho faràs. Sempre ho he repetit. I a aquesta dificultat s’hi suma la por que té la gent a la malaltia. Ara que a poc a poc ens estem normalitzant és més senzill organitzar-ho. Volem fer la Festa Major tal com el Procicat ens permeti, com toca: si cal fer un concert a peu dret, el farem, o amb proves PCR o amb certificats covid, tot i que resulta més car organitzar-ho així.
A nivell de gent gran, reactivarem el Casal dels Avis i tornarem a obrir el bar. El Teatre-Auditori? Al cent per cent. Les festes de Nadal? Ens estem plantejant fer el sopar de cap d’Any. La gent en té moltes ganes.
Us heu caracteritzat, a diferència d’altres poblacions del Tarragonès, per haver celebrat activitats, com la Festa Major o el Primaverart. Quin balanç en feu?
No hi ha hagut cap contagi a resultes d’aquestes activitats. Quan les coses es fan bé, i ho dic des de la modèstia, donen els seus resultats. Sempre he dit que el senzill hagués estat no fer res, no celebrar la Festa Major, que la gent no sortís de casa i que els grups de música, actors i actrius no es poguessin guanyar la vida. Hem intentat trobar una sortida a la pandèmia i malgrat els esforços en dèficit d’ingressos, vèncer-la anant més enllà, adequant-ho tot a la forma d’organitzar-ho. Ha suposat un gran esforç, però estem satisfets d’haver estat dels pocs municipis que hem intentat fer les coses de la manera més normal possible. No hem suspès res en època de pandèmia, en tot cas ho hem ajornat. I això és molt important: allò que no podíem fer ho vam traslladar en el temps. I de fet, ja puc anunciar que el cap de setmana del 10, 11 i 12 de desembre farem la Terrafira, que s’havia d’haver celebrat a la primavera. La fusionarem amb el Nadal. Crec que l’any que ve es podrà normalitzar tot. Tinc dubtes sobre el sopar de Festa Major, però crec que el podrem organitzar.
Com fareu la Cavalcada de Reis?
L’any passat vam celebrar un Nadal bastant similar al que acostuma a ser, amb el Caga Tió i una pista de gel, que repetirem el cap de setmana de Terrafira i fins al dia 24. Serà gratuïta. En principi recuperarem el sopar de gala, el Cap d’Any, al pavelló, amb orquestra. La gent en té ganes: hem de tancar l’etapa covid. Ens ho mereixem.
Els pressuposts municipals d’enguany es van disparar. Com plantegeu els de 2022?
Aquesta és la pregunta del milió. Serà un pressupost més modest perquè no podem estar demanant préstecs cada any. La clau de l’èxit és que el 2021, un any en plena pandèmia, era un moment important per a fer inversions, com tirar endavant la pista coberta, que és una necessitat del poble i de les entitats esportives, i arreglar la Rambla. Jo ho tenia entre cella i cella perquè és el passeig del nostre municipi, reconegut per la gent que ve al Morell. No tenim un casc històric com Montblanc, però tenim la Rambla i ho hem de potenciar. Ara estem acabant un tram i entrarem en la segona fase, que serà arranjar la part de dalt fins a la rotonda. Tenim un pla de voreres que jo qualificaria d’increïble. Això és el que havíem de fer enguany amb un gran dèficit d’ingressos, que hem notat. Tot i això, no descarto presentar un pla d’inversions: financerament, és un bon moment ja que els interessos són molt més baixos que els que hi haurà dintre de dos anys. A més tenim romanent de tresoreria, que el podem incorporar. Ara bé, paguem les factures a deu dies i el nostre esforç fiscal és mínim.
El 2022 no farem grans obres faraòniques, sinó obres de manteniment de la via pública de manera més intensa, com arranjar voreres o arreglar a fons algun carrer del casc antic. En 2022 executarem el que no hem pogut fer en 2021, com la pista coberta. Aquests dies hem aprovat la licitació en junta de govern.
En el terreny social, què fareu?
Volem redactar un projecte de la Residència de gent gran. Dubto que el poguem executar aquesta legislatura. Acabarem de decidir el model d’explotació i gestió. El que no farem és una concessió privada, la gestió sempre serà pública. No sortiran places a 2.500 euros al mes. Volem una residència popular. No serà una concessió, sinó un contracte.
Implantareu energia fotovoltaica?
La pista coberta en tindrà. Estem estudiant implementar-la en alguns dels edificis municipals existents. Ho farem a poc a poc. Una empresa ens està auditant les despeses d’energia que tenim en tots els equipaments per saber quina serà la rendibilitat que hi haurà amb la instal.lació d’energia fotovoltaica. Els llums que instal.larem a la Rambla ja seran de led. A la llarga és un estalvi i una millora mediambiental.
Heu canviat contenidors de brossa i preveieu canviar-ne més. Com ho teniu?
Tenim un contracte amb el Consell Comarcal, que presta el servei a través d’una empresa, i estem esperant. Vam demanar una modificació del contracte perquè era insuficient i l’estem esperant. Amb el nou contracte ha millorat una mica el servei, però no és l’ideal. Falten punts de recollida, com en el cartró, i periodicitat en la recollida. No ens agrada gens tenir bosses de brossa al carrer.
No ha augmentat la població del Morell, però?
No, però cada cop generem més residus. Aviat farem una campanya publicitària amb consells com que cal aixafar una botella de plàstic un cop usada per reduir el seu volum de manera que no ocupi més espai al contenidor de la brossa. Si ocupa més espai, s’omple el contenidor més ràpid. Potser faltin contenidors, però la gent també ha de saber aquestes coses.
Aproveu o suspeneu en la selecció de la brossa domèstica?
Aprovem justet. Anem molt endarrerits. No es feia orgànica al Tarragonès. Al Morell començà fa dos anys: abans es barrejava tot. Només se separaven el vidre i el cartró.
Com us afecta la sentència del TC sobre la retirada de les plusvàlues?
Amb 150.000 euros que deixarem d’ingressar si el govern no canvia la legislació. No pot ser que els preus pugin, hàgim regulat voluntàriament els sous dels treballadors, paguem les factures religiosament i rebaixem els impostos. Arriba un punt en què no s’hi arriba.
Al respecte, què faran amb els impostos l’any que ve?
Congelarem els impostos i els mantindrem tots iguals. Serem valents. És un esforç immens per a l’Ajuntament. No tocarem ni un sol cèntim en un moment en què la brossa és més cara que fa tres anys i paguem molt més del que ingressem en concepte de taxa. Sortim d’una crisi i considerem que no hem de tocar els impostos a la ciutadania, però hem d’assumir el risc que estem fent un gran esforç. L’any passat tocava demanar un préstec i fer obra i ara tocarà racionalitzar la despesa i minimitzar l’impacte sobre la gent. Som en un moment en què l’electricitat puja, la benzina també i l’únic que ha baixat és el peatge de les autopistes, però el Govern el compensa amb el cost del CO2.
Altrament, volem bonificar a aquell que vulgui muntar un negoci al Morell que no estigui regit per llicències ambientals, és a dir, una botiga o una aula d’estudi. No volem que existeixi la llicència d’obertura d’activitats. Per a l’Ajuntament no serà una pèrdua massa notable en ingressos, i per les empreses és una gran notícia. Considerem que ens podem estalviar aquesta taxa.
Com tenen el cas dels ocupes?
En tenim pocs i estem treballant per posar-hi solucions des de Serveis Socials. Som un oasi en aquest triangle de municipis. En vam tenir algun de conflictiu i la Guàrdia Municipal ho va solucionar. No em cansaré de dir que l’obra d’aquest mandat és la creació de la Guàrdia Municipal.
Quina percepció té la ciutadania sobre la feina de la Guàrdia Municipal?
La Guàrdia Municipal es troba en rodatge. La ciutadania n’està molt satisfeta perquè ho nota al carrer. Era un servei que demanaven i que feia falta. Fan el servei les 24 hores del dia.
Heu tingut algun botellot sonat…
Sí, però va acabar amb més denúncies fetes per la Guàrdia Municipal que no pas pels Mossos d’Esquadra, prop de 40 denúncies de la Guàrdia Municial contra dues dels Mossos. I les denúncies no les ingressa l’Ajuntament, per llei van destinades a l’administració catalana. En canvi, en matèria de trànsit prefereixo educar abans de multar. Gràcies a la Guàrdia Municipal hem pogut implementar el guals. Al Morell no estaven regulats, no hi havia concessió de llicència de guals, perquè no podíem multar a qui estacionés malament. I no n’hi havia perquè no hi havia vigilants. Ara hem regulat els guals i hem rebut una allau de peticions.
Heu concertat un pla d’ocupació. En fareu més?
No se n’havia fet mai, almenys un com aquest. Estem donant feina a 20 persones que es trobaven a l’atur. Ara començarà el segon torn.
Quin serà el futur de l’estació de tren i de la seva plaça?
Ara no és una prioritat. Él titular és Adif, no nosaltres. Hauríem d’arribar a un acord amb Adif, però ara no estan predisposats a fer gran cosa. Si he de destinar una part del pressupost, prefereixo fer-ho en coses útils, com arranjar voreres, la Rambla o la pista, que no destinar-ho en un espai del qual el seu titular no en té interès.
Què se sap de l’Ecoplanta?
Jo crec que es farà. Ara es troba tramitant-se la llicència ambiental ja que han canviat d’emplaçament i se situaran junt a Repsol Química.
Esteu urbanitzant el pla parcial 10, el de la gran indústria, quan encara no hi ha empreses instal.lades. Per què ho feu?
Si volem ser grans hem de pensar en gran i ens hem d’avançar als esdeveniments. No podem tenir uns terrenys destinats, planificats per a la gran indústria i que no estiguin urbanitzats, en un moment de crisi econòmica i quan el futur de la química està qüestionada en determinats àmbits. Es tracta d’ingressos i llocs de treball. Estem urbanitzant un emplaçament que serà estratègicament molt interessant per al municipi i de retruc per al Camp de Tarragona. El Morell és dels municipis d’Espanya i de Catalunya que té més terrenys de la gran indústria sense urbanitzar. És un niu de possibilitats, de manera que quan les empreses estiguin interessades a venir-hi, ho tinguin urbanitzat i no s’hagin d’esperar. Qui vulgui venir sap que s’hi podrà instal.lar, i més quan Red Eléctrica farà una nova subestació elèctrica, amb una línia d’alta tensió que vindrà de La Selva del Camp fins al PP10, donant moltes més possibilitats a aquest polígon. No pots muntar una empresa sense tenir el terreny urbanitzat. Tenim també el PP8, també de la gran indústria, darrere Messer i Carburos Metálicos.
És curiós urbanitzar quan encara no hi ha demanda
Aquest és el pensament del segle passat. És un tren que passa i l’hem d’aprofitar encara que ens costi diners. Si l’Ecoplanta ens hagués dit fa un temps que es volia instal.lar al Morell i en dos anys ho volia muntat, els haguéssim hagut de respondre que no seria possible. Ara sí serà possible. I més quan s’estan plantejant inversions industrials al voltant de l’hidrogen verd i l’economia circular. Això és un pol d’atracció. Esperem que l’any que ve puguin anunciar que faran la planta al Morell.
Aposteu també per la mitjana indústria?
Sí, a fi de diversificar les fonts de riquesa. Aquestes empreses estaran ubicades al PP4, a la zona de la carretera de Vilallonga. D’aquesta manera, al Morell tindríem comerç, gran indústria i mitjana indústria. Així no dependrem només d’un sector econòmic. No som un municipi turístic, som industrial i comercial.
Sobre el comerç, com està funcionant la campanya de les targetes moneder?
Ha estat un èxit. D’entrada, hi hem destinat 20.000 euros. Aquesta setmana les tindrem al carrer i hi haurà consum al comerç local.
Jaume Garcia / Mayo Lorda
Equip de redacció