.

El conseller d’Urbanisme, Xavier Puig, mostrant els plafons que inviten a la participació ciutadana en l’avançament de POUM votada avui a favor per 14 vots a favor i 13 en contra.

En el permanent joc de les majories i les minories que viu el plenari de l’ajuntament de Tarragona, el vot de la regidora d’En Comú Podem, Àngels Pérez, ha ajudat l’equip de govern en la sessió extraordinària d’avui a comptar amb els suports suficients per a tirar endavant l’avançament del POUM. La proposta ha viscut moments delicats davant la decisió del PSC de demanar la seva retirada de l’ordre del dia. El moviment tàctic dels socialistes, al·legant que el text era “tancat” i no havia sotmès a consulta ciutadana prèvia, ha estat avalat pel secretari municipal després d’una consulta al ROM, i la votació posterior (duta a terme després de la fase de debat i no abans perquè així ho marca el reglament encara que no pas el sentit comú) ha servit per salvar els mobles a l’executiu. La votació definitiva sobre el punt, amb el mateix resultat de 14 a 13, ha donat sortida finalment tant al projecte de nou planejament urbanístic precuinat des de l’equip de govern com al procés de participació ciutadana que ha de servir per obrir el debat sobre aquest esborrany entre la ciutadania.

El debat ha servit per reiterar els posicionaments des del punt de vista tècnic i polític de republicans i CUP. El conseller d’Urbanisme, Xavi Puig, i l’anticapitalista Eva Miguel han fet una crida a la participació ciutadana que s’enceta ara, en una línia que també ha adoptat Pérez. “El POUM o el fas o te’l fan”, la frase de la regidora cupaire, resumiria la defensa des dels partits d’esquerra de la proposta que s’obrirà a les propostes del teixit associatiu i social per mitjà d’una campanya amb dos lemes: ‘Tarragona és teva’ (una crida a l’empoderament de la ciutadania) i ‘Tarragona ets tu’ (recalcant el sentit de pertinença al municipi). El desplegament per ampliar al màxim la consulta es programaran sessions a tots els punts de la ciutat.

Puig s’ha carregat contra els intents socialistes de retirar el punt de l’ordre del dia. En primer lloc, recordant que les normes urbanístiques actualment en vigor tenen una vigència de tres anys, “i ja n’hem gastat un. El crono ha començat el compte enrere i no ens podem arriscar a què torni a estar en vigor el POUM del 1995. Seria una patada al prestigi de la ciutat”, etzibava, qüestionant els moviments de l’oposició per paralitzar-lo fins després de les eleccions. “No fan mal a aquest equip de govern sinó a Tarragona amb aquesta actitud”, afegia. “Sabem que l’aprovació definitiva del POUM la farà el nou govern” sorgit de les eleccions de maig de l’any vinent. “Per tant, els demano que no facin conyes ni trivialitzin el procés, sinó que se’l prenguin seriosament”. El regidor ha criticat al PSC per “tenir tot un any per fer-nos saber el seu model de ciutat. I no ho han fet. Ja sabíem que avui ens demanarien la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia”, com han fet en altres qüestions. “Es pensen que posen pals a les rodes del govern i no s’adonen que van contra la ciutat. Nosaltres hem fet el que no van fer vostès, que és compartir la nostra proposta en fins a set sessions”.

Des de la CUP es recordava que el procés de redacció d’aquest esborrany de pla general ha estat obert a la discussió de les incorporacions dels partits representats al consistori i el republicà Manel Castaño ha assegurat que “donar veu a la ciutadania no ens fa por. No podem aturar el procés a sis mesos de les eleccions, com alguns pretenen”, en referència directa al PSC. “És un despropòsit”, exclamava, acusant-los de perseguir el “bloqueig” de l’actuació de l’equip de govern

Dídac Nadal, portaveu de Junts, ha donat suport als seus companys de bancada, però ha exposat unes necessitats urbanístiques dissonants amb els grups d’esquerra sobre el que ha resumit com a “proposta poètica” sotmesa a la participació ciutadana . La seva és una aposta pel creixement de la ciutat “en habitants i habitatges”, com a mitjà per garantir més ingressos a les arques municipals. En la seva intervenció fins i tot ha lamentat el decalatge existent entre la planificació de les diverses figures urbanístiques i la seva concreció (“hi ha plans parcials que es porten tramitant deu anys”), si bé ha fet valdre que els tècnics han assegurat que el nou POUM incorpora mecanismes per evitar que pugui ser tombat pel TSJC i el Suprem com ho va ser el del 2013. Un aspecte clau per decantar el seu sentit de vot, segons ha deixat veure.

La socialista Sandra Ramos ha defensat el seu posicionament aventurant que la manca d’un procés participatiu real, com marca la llei, abans de l’aprovació podria provocar problemes jurídics i una hipotètica suspensió, i ha respost a les crítiques recordant que “hi ha hagut 13 vots en contra. Tant de bo tots fossin del PSC. Som pràcticament la meitat del plenari els que estem en contra. I això no és un bon senyal”. Segons Ramos, “no ho fem per a molestar. L’any que ja ha passat després de l’aprovació de les normes urbanístiques es podria haver aprofitat per fer el procés participatiu, i no per portar-nos un document a aprovació amb les línies tan marcades”. En aquesta línia, la regidora Begoña Floría invocava la retirada del punt en què el document “és tan detallat que sembla que avui estiguem votant l’aprovació inicial del POUM. La proposta ja ve tancada sense que hi hagi hagut debat amb la ciutadania”.

J.S.