.

.

TOTS 21

Vista aèria del Port de Tarragona

Vista aèria del Port de Tarragona

El Port de Tarragona ha mogut 3,5 milions de tones durant el mes d’octubre, xifra que representa  un 11% més que en l’octubre de l’any anterior, i se situa com el millor mes d’octubre en volum de tràfic dels últims deu anys.

En termes percentuals, els tràfics que han augmentat més són el cru (+5,9%), els productes químics (+2,2%), vehicles(+10,4%), i altres productes sòlids a lloure com la sal comuna, potasses, adobs, entre d’altres (+46,3%).

El bon comportament d’aquest mes d’octubre fa que l’acumulat de l’any 2016, des de gener a octubre, la instal·lació portuària hagi manipulat 25,7 milions de tones, un 7,8% menys que en el mateix període de l’any anterior.

Aquest descens acumulat en el tràfic està motivat, principalment, pel descens continuat del moviment del carbó en
el conjunt de l’exercici; la parada tècnica de Repsol i també per la variació en el tràfic de derivats d’hidrocarburs. Per contra, els productes siderometal·lúrgics, la sal comuna, els materials de construcció, els productes agroalimentaris (en especial els cereals i les seves farines), i els vehicles continuen la tendència de creixement.

Tanmateix, en els deu primers mesos de l’any també registren un bon resultat els contenidors d’exportació (+1,4%). Els principals països de destinació de contenidors procedents del Port de Tarragona són Guinea Equatorial, Israel, Nigèria i Ghana.

17,3 milions de tones de productes energètics
Els productes energètics representen el 65% del total del volum de mercaderies que mou el Port de Tarragona. Fins el mes d’octubre la instal·lació portuària ha manipulat 17,3 milions de tones d’aquests productes com són el petroli cru (amb gairebé 7 milions de tones mogudes); altres productes petrolífers (2,7 milions de tones); el fueloil
(2,5 milions de tones); gasos energètics del petroli (1,1 milions de tones); gas-oil (836.000 tones); benzina (510.000 tones); i els biocombustibles (109.000 tones).

El Port de Tarragona s’ha consolidat en un port hub de productes refinats del petroli, com el fueloil i altres productes petrolífers. A les terminals especialitzades del Port de Tarragona atraquen grans vaixells petroquímics procedents de destinacions internacionals, i des d’aquí es distribueix el producte a la resta dels ports mediterranis.

Creixement exponencial en vehicles

De gener a octubre, el Port de Tarragona ha assolit la xifra de les 124.237 unitats de vehicles, un 30% més que en el mateix període de l’any anterior. El creixement és significatiu tant d’exportació (+6,6%), com d’importació (+40,9%).
Líder al Mediterrani en tràfic de productes agroalimentaris El Port de Tarragona és un dels primers ports del Mediterrani en quant al tràfic de productes agroalimentaris.

Fins el mes d’octubre la instal·lació portuària ha mogut 4,1 milions de tones de productes agroalimentaris, un 3,4% més que en el mateix període de l’any anterior. En aquest segment destaca l’increment del tràfic de cereals amb
gairebé 2,6 milions de tones (+9,9%), de productes hortofrutícoles amb més de 142.000 (3,4%) i de pinsos i farratges superant els 1,2 tones.

Tràfic ro-ro

El tràfic de mercaderies transportades en plataformes i vehicles dins del vaixell o tràfic ro-ro s’ha incrementat en un 11,2%, durant aquests deu mesos de l’any, atès que s’han mogut més de 183.382 tones de mercaderies amb aquest sistema de transport.

La millor temporada de creuers

A falta de poques setmanes per tancar la temporada de creuers 2016 ja es pot afirmar que ha estat la millor temporada creuerística del Port de Tarragona i consolida la tendència de creixement. Durant els deu primers mesos de l’any han arribat al Port de Tarragona 21 creuers, dels 22 creuers amb els quals finalitzarà la temporada amb
una previsió de 13.500 creueristes.