.

.

TOTS 21

Una mare ucraïnesa, amb els seus fills, davant l’hotel de Salou on s’allotgen temporalment. Foto: Núria Torres

La comarca del Tarragonès acull uns 2.000 ucraïnesos que han fugit d’Ucraïna des de l’esclat de la guerra. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat aquest divendres un hotel de Salou, on hi ha instal·lades unes 170 persones. Verge assegura que el Govern treballa a fi que les persones desplaçades estiguin el “mínim” temps possible en aquests allotjaments d’emergència perquè, sosté, no és un espai on es pugui recuperar la vida i refer-se de la guerra.

El Govern té previst aprovar un paquet de mesures la setmana vinent per ajudar els municipis i les famílies refugiades. A la demarcació de Tarragona, la Creu Roja ha allotjat unes 1.400 persones i ja s’han escolaritzat 223 infants a Camp.

Segons la consellera, la comarca del Tarragonès és una de les zones de Catalunya que ha rebut un “volum important” de persones refugiades d’Ucraïna. En concret, Salou I Vila-seca són els municipis que n’acullen més. Precisament, aquest divendres al matí, Verge s’ha reunit amb els responsables de la Creu Roja que gestionen l’acollida de refugiats en un hotel de Salou. “Vull agrair l’esforç dels municipis, de la comunitat ucraïnesa i de la russa, els quals s’estan bolcant amb les persones que fugen de la guerra; una cosa són els governs o un criminal de guerra com és Putin, i l’altra és la població russa que també està patint els efectes del conflicte”, ha valorat.

Verge ha remarcat que el Govern treballa perquè aquestes persones es puguin allotjar en habitatges “normals” com més aviat millor i per distribuir-los arreu del país per tal de no tensar els serveis bàsics dels municipis. “La setmana vinent aprovarem un seguit de mesures per totes les dimensions que té l’impacte de la guerra d’Ucraïna i per acompanyar els municipis i les famílies refugiades en l’àmbit de la política d’acollida”, ha assenyalat.

Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que han atès 134 famílies des del municipi, que sumen un total de 374 persones. D’aquestes, 74 estan allotjades en cases particulars. El batlle també ha remarcat que treballen per facilitar activitats extraescolars, com per exemple classes de música, per als infants. “Volem que tinguin una màxima integració, que pateixin el menys possible i volem mitigar els efectes tan negatius que tenen les persones d’una guerra tan injusta com és aquesta”, ha afirmat.

“Agraïm l’ajuda, però és difícil ser feliç quan al nostre país hi ha guerra”

La Maria Hud és una dona que ha fugit amb el seu fill del conflicte bèl·lic, deixant el marit lluitant a Ucraïna. La família vivia a la població de Cherkasy, situada al centre d’Ucraïna, i per la seva proximitat amb Kiiv van decidir marxar del país. “Teníem por que la guerra arribés allí”; ha expressat. Ara, s’allotgen en un hotel de Salou. Van escollir Catalunya perquè hi viuen amics, tot i això, explica, no poden quedar-se a casa seva. “És difícil dir que estem feliços perquè al nostre país hi ha guerra, però agraíem molt al govern espanyol aquest apartament, sou molt amables i intenteu donar-nos l’ajuda que necessitem, especialment, als nens”, ha dit la dona. A més, la Maria ha assegurat que vol treballar, aprendre castellà i escolaritzar el seu fill mentre duri la guerra.

A la demarcació de Tarragona, Creu Roja ja ha gestionat l’acollida de 1.400 persones, les quals s’han repartit en vuit establiments d’emergència. Ara bé, un dels aspectes que des de l’entitat els preocupa més és l’estat emocional dels refugiats. La coordinadora de l’organització a Tarragona, Anna Sabaté, ha destacat la tasca que està fent l’equip Resposta Immediata Psicosocial a l’hora d’atendre aquestes persones. “Necessitem traductors i moltes persones se’ns han ofert, emocionalment és especialment difícil sobretot quan els que tradueixen també tenen algú a Ucraïna”, ha tancat.

Núria Torres/Mar Rovira – ACN