.

.

TOTS 21

Gent passejant a l’hivern en una platja de Salou. Foto: ACN

El sector turístic de les comarques de Tarragona demana a l’Administració que davant el tancament de locals i la crisi del sector que s’està desfermant per la crisi sanitària del Covid-19 s’arbitrin ‘ajudes fiscals, laborals i financeres’, a la vegada que s’implementin ‘protocols personalitzats’ de reapertura dels establiments. A Tarragona, el turisme ‘representa el 20% del PIB, i en algunes poblacions, fins al 47%’.

Així s’expressen la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) i l’Associació d’Empreses Hoteleres, que agrupen hotels, càmpings, apartaments i càmpings de la província.

En paraules de Xavier Guardià, el seu portaveu, les entitats han cursat ja a l’Estat i a la Generalitat la necessitat de ‘disposar de protocols personalitzats sanitaris adaptats a cada establiment perquè no és el mateix un hotel de 400 habitacions que un de 20, ni un hotel de ciutat que un situat a la costa’. Fins i tot ‘no és el mateix el Parc Tibidabo que PortAventura World. Cal adaptar-se a cada circumstància, que és diferent, o si no es poden emprendre accions errònies i contraproduents’.

Les empreses del sector estan molt decebudes amb les ajudes que va anunciant el Govern tenint en compte que ‘el turisme és el motor d’aquest país’ i reclamen que aquestes siguin més rotundes d’acord amb la importància econòmica que té el sector. Reclamen al respecte ‘ajudes fiscals, laborals i financeres. Ara és el moment de prendre decisions importants. No serveix ajornar el pagament de l’IVA un mes, cal condonar-lo o traspassar-lo a l’any vinent’. Els empresaris del sector ‘frisen per tornar a obrir, per tornar a contractar personal, que normalment és el mateix que havien contractat la temporada anterior’.

També es reclama ampliar els expedients de regulació temporal d’ocupació -ERTOs- ‘fins a final d’any’ de manera que ‘les empreses que puguin treballar agafin personal. No volem perdre treballadors’.

El sector no dóna per peduda la temporada d’estiu malgrat els mals averanys del Govern central o dels professionals acadèmics, però tenen clar que aquesta serà una temporada amb una forta davallada. ‘Es tracta de salvar la temporada. Si hi ha control sanitari del virus i tot es calma podríem treballar a mig gas el juliol i a l’agost. Gestionaríem algo de personal, faturaríem alguna cosa i crearíem una normalitat de manera que el setembre i octubre ajudessin a passar la temporada’. Després de tant de confinament ‘molta gent voldrà sortir i podria fer-ho el setembre o a l’octubre’, subratlla Guardià.

Aquest és el calendari amb el que els empresaris turístics de Tarragona treballen a hores d’ara en un escenari que és molt canviant i incert. El sector voldria que ja hagués passat l’any i encarar amb seguretat el que ve. Guardià considera que encara ‘hi ha molts interrogants’, i que la població més propera a les nostres comarques serà el turisme que tindrem. ‘Caldrà veure què passarà amb els aeroports. Jo crec que és més fàcil que vingui el turista espanyol, català i del sud de França, que es desplaçarà amb coxe i que amb tres hores ja és aquí i amb el mateix temps ha tornat al seu destí si hi ha problemes’. El turista britànic, més procliu a venir a l’inici i al final de la temporada, podria anar tornant al final. Tot són previsions, però, davant de la incertesa general.

Els aventatges la Costa Daurada és una marca ‘és molt potent, molt coneguda, amb uns clients molt fidelitzats i amb molta segona residència’. En tot cas, pot donar-se que hotels de 500 habitacions o similars acabin no obrin perquè no els és rentable fer-ho. ‘Cada cas serà un món i cada empresari decidirà què fer. El primer és saber què passarà amb el desconfinament, com serà, a qui afectarà, què passarà amb les fronteres’, recalca Guardià.

Jaume Garcia