.

.

TOTS 21

Imatge d'arxiu d'una reunió del Consell de Federació del PSC

El Consell de la Federació del PSC al Camp de Tarragona va aprovar la nit de dijous una resolució a favor de l’arribada de la República. Es produeix l’aprovació hores abans de la manifestació que aquesta tarda de divendres diversos col·lectius han organitzat a Tarragona a favor del canvi de règim polític.

La resolució va ser presentada pel membre de les Joventuts Socialistes de Catalunya Alejandro Caballero i va obtenir una suport força destacat. Força membres de les Joventuts van assistir a la votació.

En ella es reclama que tant el PSC com el PSOE “es situïn en un clar posicionament republicà” i defensin “l’arribada de la República”, als “seus programes polítics, electorals i a les cambres legislatives amb la seva activitat política”.

Es vol, per tant “que s’iniciïn els mecanismes i processos necessaris per realitzar un referèndum consultiu” emparat en l’article 92 de la Constitució Espanyola, que s’iniciï un procés que permeti que en els propers anys “els socialistes liderin un canvi constitucional per a l’assoliment d’una república”. El text afirma que “el nostre Partit, la nostra militància i els nostres votants no es mereixen més errors. Es feina de tots reconstruir el projecte socialista i aquesta és una oportunitat per començar”.

La resolució afirma que l’abdicació, el passat 2 de juny de Juan Carlos I de Borbón “obre una nova etapa en el període constitucional a Espanya”, i tot i que “som conscients que aquesta Llei Orgànica només va dirigida a fer efectiva l’abdicació del Rei, no podem ignorar la immensa càrrega simbòlica que implica aquesta votació”.

Una institució ‘anacrònica i absurda’

“Són molts i diversos els arguments pels quals un partit socialista, d’esquerres i progressista no pot de cap de les maneres donar suport a una institució antidemocràtica, discriminatòria, anacrònica i absurda”, afirma el document. “Les demandes generals de més democràcia per part de la societat i els nostres potencials electors no passen en cap cas pel suport a la monarquia.

La militància socialista “considerem que és urgent i imprescindible la reconstrucció democràtica i institucional, i aquesta només podrà produir-se en el marc d’una nova transició, que inclogui un referèndum, on es doni la paraula a tota la ciutadania i pugui manifestar si vol una monarquia parlamentària o bé una República”, sosté.

Un referèndum consultiu emparat en l’article 92 de la Constitució Espanyola que doni pas, “si la ciutadania així ho vol”, a un procés constituent per definir un nou model d’Estat i un nou model social, fiscal i territorial.

El Consell també va aprovar una resolució a favor de la regeneració del PSC per “tornar a ser el referent per l’esquerra catalana”. El Consell està d’acord a la celebració d’un Congrés un cop dimitit Pere Navarro.

Llegiu el text íntegre de la resolució en aquest enllaç.

J. Garcia