.

 Imatge d’arxiu de gel desinfectant

El PSC amplia les mesures de reactivació amb 10 propostes més vinculades a la mobilitat i l’espai públic, per tal de complementar el pla de xoc que cal impulsar per adaptar-nos el millor possible a les noves circumstàncies socials i econòmiques, post Covid-19. En aquest sentit, el PSC valora positivament que ja s’estiguin treballant algunes de les línies que sempre ha defensat el PSC, com ampliar les zones per vianants, adaptar la ciutat a circulació 30, inclús 20 quilòmetres per hora quan sigui possible, i impulsar la mobilitat sostenible. En paral·lel, caldrà tirar endavant noves mesures, com eliminar l’efectiu al transport públic si finalment (en contra de l’opinió del PSC) es restitueix el pagament de bitllet i generar espais segurs en l’espai públic, amb millores de l’entorn urbà que es pot fer de forma participativa amb els veïns i veïnes que són qui millor coneixen els seus respectius barris.

Segons la consellera socialista, Begoña Floria, l’objectiu és fomentar l’increment de desplaçaments a peu i en bici, el teletreball i la flexibilitat horària i afegeix que cal mantenir l’objectiu d’aprofitar el moment per donar un major impuls a la mobilitat sostenible amb les següents mesures:

  • Prioritzar la preservació d’espais pels vianants i restringir a la circulació àrees concretes de la ciutat, amb control d’horaris per càrrega i descàrrega. El futur pròxim obligarà a marcar més distàncies tant entre vianants com per altres activitats que hi ha a l’espai públic. Aquestes mesures han d’anar vinculades a polítiques de foment de l’aparcament soterrani lligades a l’activitat comercial (descomptes especials, etc.)
    Generar senyalització específica per ordenar les activitats a l’espai públic, generant dinàmiques de separació d’itineraris, espai vital.
  • Implantació de la zona 30 a tota la ciutat, i la zona 20 en aquelles zones que sigui possible per afavorir la convivència amb prioritat de vianants i bicicletes, que actualment està en tràmit amb la Modificació de l’Ordenança de Convivència en els apartats corresponents a circulació. Aquesta mesura es va aprovar en una moció presentada pel PSC i ens felicitem que avanci.
  • Campanya amb informació pública i veraç sobre les diverses opcions del transport públic i dels recorreguts on s’hagi detectat aglomeracions per promoure un millor repartiment de la demanda.
  • Assegurar una adequada oferta de transport públic a curt termini, que garanteixi la mobilitat necessària i que eviti aglomeracions a cada etapa de la desescalada del confinament. Proposta de reducció de l’ocupació a un màxim del 50% d’ocupació (80 places, 26/27 viatgers), garantir suficients autobusos en hores punta. – increment de la flota, el previst, més un reforç per lloguer també és una manera d’ajudar al transport privat. Tenir especial atenció a la cobertura entre els barris i els hospitals i centre d’assistència sanitària.
  • Incrementar la velocitat comercial de l’autobús per donar més capacitat mantenint una baixa ocupació. Ampliar el nombre, la dimensió i la protecció dels carrils bus a les zones urbanes, i prioritzar-los semafòricament
    Eliminar l’efectiu al màxim: pagament amb targeta en l’autobús públic. En aquest sentit cal impulsar a mig termini la targeta ciutadana per poder recarregar també als parquímetres (pagament per aplicació), mentre s’avança en la proposta de gratuïtat de l’autobús públic
  • Guanyar seguretat en els espais comuns i en els trajectes (amb qualsevol mitjà de mobilitat) amb campanyes de senyalització per proporcionar a la població informació veraç i comprensible sobre les mesures d’autoprotecció a prendre a tots en espais comuns i transport públic (senyalització d’espais on la mascareta és obligatòria, recomanacions de distància de seguretat, etc.) Assegurar quan s’escaigui la disponibilitat dels mitjans necessaris.
  • Empoderament ciutadà afavorint iniciatives ciutadanes per generar espais de la ciutat d’urbanisme tàctic, per millorar l’entorn urbà a petita escala. Es tracta d’accions de petit pressupost i de pocs requeriments. Impulsar iniciatives de la ciutadania per implantar projectes en aquest marc de millora de l’espai urbà per generar espais segurs on poder relacionar-se amb distància social.
  • Crear zones “netes” en espais de baranes, escales mecàniques, etc. amb senyalització específica de les mesures de sanejament que es duen a terme.