.

L’alcalde, Pau Ricomà, intentant parlar als veïns de Llevant.

Imatges de l’esbroncada. Fotos: Cedides

Divendres de temperatura sahraiana i d’alt voltatge al plenari ordinari de l’ajuntament de Tarragona, que ha penjat el cartell de totes les localitats ocupades per diverses entitats que s’han deixat sentir en el debat sobre algunes de les mocions que s’han presentat. La situació, però, s’ha tornat conflictiva davant els crits i interrupció de la sessió per part de la Plataforma Pro-Llevant, contraria a la instal·lació d’un alberg juvenil de la Generalitat a l’espai de l’antiga Ciutat de Repòs i Vacances. FInalment han abandonat la sala sense necessitat d’intervenció de la Guàrdia Urbana.

L’esbroncada s’ha començat a gestar ja durant la moció defensada per la regidora de la CUP, Inés Solé, de rebuig a “l’assassinat de 37 persones” durant l’intent de traspassar les fronteres per part d’un grup de migrants a Melilla el passat mes de juny. El text, que denunciava la “connivència” del govern espanyol amb la monarquia marroquina, ha acabat sent aprovat pels vots a favor de l’equip de govern i el rebuig de la resta de l’oposició

Poc després de començar a defensar la seva proposta, Solé s’ha vist interrompuda pels atacs verbals dels integrants de la plataforma que aprofitaven per rebutjar la seva condemna “a la brutal violència policial espanyola i marroquina”. Ricomà s’ha vist obligat a imposar-se amb contundència per damunt del murmuri: “Això que estan fent no és legítim”, afirmava en referència a l’intent d’impedir la lectura del text per part d’alguns dels assistents. “Si continuen manaré que es tanqui la porta i seran desallotjats”, etzibava el batlle aconseguint atemperar els ànims… temporalment.

Perquè tot just en el punt de precs i preguntes, els portaveus de l’oposició han dirigit una bateria d’interrogants plantejats des del moviment veïnal, entre els quals hi havien presents antics regidors de l’ajuntament com el  popular Joan Vallvé, que ha portat la veu cantant. Les preguntes formulades proposaven la possibilitat d’instal·lar en aquest espai una residència d’avis al·legant manca d’equipaments a la zona, intentaven restar credibilitat al projecte del govern català i questionaven la hipotètica presencia de “joves vulnerables” a les instal·lacions. Una manera subtil de referir-se a menors no acompanyats (MENA).

Enmig de crits de “dimissió”, “dictador”, “volem una reunió” i de “pregunti (als veïns)”, Ricomà ha fet el possible i l’impossible per fer-se escoltar. La seva argumentació ha estat explicar, de nou, el projecte de l’executiu i n’ha destacat la inversió de 15 milions d’euros procedents del Next Generation. El batlle ha negat, un altre cop, els rumors escampats i ha deixat meridianament clar que “serà un alberg més de la xarxa d’albers de la Generalitat” centrat en el “turisme familiar”. És a dir, el propòsit pel qual va ser creada la Ciutat de Repòs i Vacances l’any 1957. A més, ha afegit que “no em perdonaria mai desaprofitar aquesta oportunitat dee donar solució a un tema històric. El que no faré per un càlcul electoral és no tirar endavant aquest projecte”, assegurava, i feia entrendre als veïns que “tenen la possibilitat de mostrar el seu rebuig el proper mes de maig. La gent s’expressa a les urnes, punto pelota”, reblava, refermant en to exaltat que “si no deixen acabar el ple els foto fora. Aquí estem treballant!”. Tot plegat s’ha acabat enmig d’acusacions de feixistes entre uns i altres.

Prèviament, partidaris de la defensa de la salut pública havien manifestat el seu suport al que han acabat sent sengles declaracions institucionals en matèria de sanitat. La primera, proposada pel Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, instvaa al departament de Salut a crear un Centre d’Urgència d’Atenció Primària (CUAP) a la ciutat que ajudi a descongestionar les urgències dels hospitals Joan XXIII i Santa Tecla. La segona, que reunia les peticions de diferents associacions, reclamava que el govern de la Generalitat destini el 25% del pressupost del Departament de Salut a millorar l’atenció primària, en permanent estat de col·lapse.

J.S.