.

El regidor responsable del projecte del Banc d'Espanya, Francesc Roca, al jardí de l'edifici. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El regidor responsable del projecte del Banc d’Espanya, Francesc Roca, al jardí de l’edifici. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Tarragona vol impulsar enguany dues actuacions al Banc d’Espanya que incidiran en el seu present i futur. D’una banda, l’Ajuntament hi farà una remodelació que permetria obrir el jardí al públic aquest mateix 2017, i també l’edifici en moments puntuals. D’altra banda, es farà un pla per convertir-lo en un centre de difusió científica que comptarà amb la participació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Roca: “No cal esperar que s’acabi el projecte per obrir l’espai als ciutadans”

L’Ajuntament té reservada una partida del pressupost d’enguany per reformar el jardí del Banc d’Espanya, on s’hi podran fer activitats culturals i recreatives, i per condicionar l’edifici per tal que es pugui començar a obrir a la ciutadania en ocasions puntuals. “El que no ens podem permetre és que segueixi tancat. No cal esperar a que s’acabi el projecte per començar-lo a utilitzar”, ha manifestat Francesc Roca, regidor encarregat del projecte del Banc d’Espanya.

L'interior del Banc d'Espanya. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’interior del Banc d’Espanya. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El director de l’ICAC: “La diferència amb plans anteriors som nosaltres”

Quina és la diferència entre aquest projecte i altres que han quedat en paper mullat? La pregunta anava sobretot dirigida a Roca, actual responsable polític de l’equipament, però el director de l’ICAC, Joan Gómez, ha reaccionat immediatament: “Nosaltres. La diferència és que nosaltres estem darrere del projecte, i ens involucrarem en tot el procés”. “De fet, el que estem anunciant aquí és el casament entre nosaltres quatre, els tres instituts i l’Ajuntament”, ha afegit en aquest sentit el director de l’ICIQ, Miquel Àngel Pericàs.

A hores d’ara, el projecte està en una fase molt abstracta. Serà un espai interactiu multidisciplinar que permetrà divulgar al conjunt de la ciutadania el coneixement que genera la ciutat mitjançant experiments, tallers, xerrades i eines tecnològiques, entre altres coses. “Volem aprendre i ensenyar fent coses amb la gent, i divertint-nos amb la gent”, ha afirmat Gómez.

L'entrada del Banc d'Espanya. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’entrada del Banc d’Espanya. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“No serà un museu”

Tant el consistori com els directors dels instituts científics han volgut deixar clar que no es tractarà d’un museu. “No volem que sigui un espai on s’hi exposin peces, sinó on s’hi faci activitat”, ha indicat Robert Sala, director de l’IPHES. Entre altres coses, afirmen els directors, hi haurà una sala d’actes, laboratoris, o aules-taller.

D’altra banda, Roca ha descartat que el projecte hi inclogui un centre cívic, però ha obert la possibilitat que l’Associació de Veïns Tarragona Centre utilitzi com a local l’Oficina de Recaptació, que properament es traslladarà al Palau Municipal.