.

Imatge d’arxiu de l’amfiteatre romà de Tarragona. Foto: Manel Antolí (RV Edipress)

Imatge d’arxiu de l’amfiteatre romà de Tarragona. Foto: Manel Antolí (RV Edipress)

Les treballadores i treballadors adscrits al Museu d’Història de Tarragona denuncien que treballen en unes “condicions de precarietat” des de fa anys. “L’Ajuntament pot presumir de gestionar els monuments romans, declarats Patrimoni de la Humanitat, un llegat viu sobre el qual s’assenta tota la història de la ciutat, però no es pot vanagloriar de les condicions laborals dels treballadors i treballadores que vetllen per aquest patrimoni i que, de cara als visitants, exerceixen d’amfitrions de la ciutat”, asseguren.
Des d’UGT-Serveis Públics apunten que aquesta és una problemàtica que es perpetua des de fa anys “més enllà del color polític de l’equip de Govern”. L’Ajuntament, segons al·leguen, no vol arribar a cap solució, emparant-se en les peculiaritats del servei, “les quals mai han estat establertes ni pactades amb els representants dels treballadors, i en un conveni totalment obsolet i insuficient, especialment per als subalterns del museus”, segons el sindicat.

A més, subratllen que el sindicat va formular una demanda judicial de conflicte col·lectiu contra el consistori tarragoní. “Només d’aquesta manera, després de les mesures cautelars imposades pel jutjat, els treballadors del MHT van aconseguir, no sense oposició, disposar d’un quadrant per facilitar la conciliació familiar”, recorden. Els treballadors apunten, però, que, degut a la manca de plantilla, el quadrant no s’està respectant actualment i el personal pateix canvis d’horari sense l’antelació necessària i sense rebre cap tipus de compensació. Per altra banda, denuncien que l’Ajuntament no respecta els dos dies de descans setmanal estipulats, els quals sí gaudeixen la resta del personal de l’Ajuntament, i que tampoc no es compensen ni la turnicitat ni el fet de treballar caps de setmana i festius.

Des de l’Ajuntament de Tarragona s’assegura que es compleixen les conciliacions sol·licitades i els descansos estipulats també. “La compensació es compleix tal i com està estipulada”, expliquen. Afegeixen, a més, que quan es produeix una baixa sobtada, és necessari fer canvis del quadrant sempre amb l’autorització del treballador que es presta a cobrir la necessitat del servei. “Aquests canvis no representen una ampliació d’hores ni comporten compensació.
Si els recintes no disposen del personal necessari per ser atesos degudament per baixes no previstes, es redistribueix el personal en funció de quins són els recintes més demandats pel públic”, segons l’Ajuntament.

UGT-Serveis Públics també denuncia que, en ocasions, a causa de la manca de recursos humans, un únic treballador es fa càrrec de tot un recinte “amb els riscos que això comporta per a la persona i també per al visitant i per a la integritat del propi monument”. I afegeixen que aquesta escassetat de personal s’ha agreujat amb la recent obertura del projecte Porta Tàrraco, “la qual cosa ha comportat una major precarietat” i que d’altres monuments, com ara la Casa Canals, tanqui, de moment, durant les tardes del mes d’abril. “No hi ha prou personal, l’Ajuntament n’és conscient, però en lloc de formalitzar noves contractacions per reforçar la plantilla, ha decidit tancar serveis als i les visitants, i sabem que això anirà a més”, sentencien, tot esperant que l’Ajuntament de Tarragona hi actuï abans de l’inici de l’època estival.
En referència a aquest últim punt, fonts municipals expliquen que l’afirmació que només un treballador es fa càrrec d’un recinte no és completament certa. “Havia passat al recinte del Fòrum local en anys anteriors i quan coincideixen moltes baixes amb vacances del personal, però mai a la resta de recintes”, conclouen.