.

Un camión de recollida comarcal de la brossa, durant un servei. Foto: Altafulla Ràdio

Els municipis de Constantí i Roda de Berà se sumaran de ple al nou contracte comarcal de la brossa que treurà a concurs el Consell Comarcal del Tarragonès perquè han arribat a la conclusió que els resultarà mes beneficiós econòmicament. En canvi, l’Ajuntament de Torredembarra ha demanat abandonar la deixalleria comarcal que es troba al seu municipi per un tema de costos. El nou contracte serà per 10 anys i tindrà un pressupost de sortida d’uns 70 milions d’euros, però la seva entrada en vigor s’endarrerirà per les dificultats tècniques que suposa.

El president del Consell Comarcal, Pere Virgili, ha afirmat a Tarragona21 que properament mantindrà una reunió amb el consistori torrenc per tractar de convèncer-lo perquè no abandoni la deixalleria comarcal. Es dóna la paradoxa que l’Ajuntament de Torredembarra va cedir fa uns anys espais municipals per la deixalleria d’ús comarcal i ara vol abandonar-la o alternativament, gestionar-la des del consistori. Podria donar-se el cas que els torrencs no poguessin anar a Torredembarra per usar la deixalleria.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha afirmat al seu torn a Tarragona21 que no estan d’acord amb els costos que els suposa la deixalleria i que “l’abandonarem”, si cal “creant-ne una de nova”. Torredembarra només s’acull a la deixalleria comarcal, però li afecten determinats costos de la recollida de brossa comarcal. Així, ha viscut sobrecostos per un reequilibri econòmic que es produeix quan hi ha situacions com vagues. Rovira calcula que el sobrecost arriba a triplicar el cost del servei que li suposaria de fer-lo el consistori: de 100.000 a 300.000 euros. El pagament per habitant del reequilibri castiga més Torredembarra que altres municipis més petits.

El president del Consell Comarcal ha respost afirmant que el nou contracte suprimirà el reequilibri econòmic i que en tot cas “es poden trobar solucions al cas de Torredembarra”.

Contracte vençut

El contracte de la brossa del Consell Comarcal ha vençut el passat 31 de desembre i ara cal adjudicar-ne un de nou. Fins ara l’adjudicatari ha estat FCC. Hauria d’haver entrat en vigor l’u de gener, “però un contracte com aquest que afecta molts municipis i que s’ha d’adecuar a diferents lleis és un tràmit llarg”, ha afirmat a Tarragona21 el president del Consell Comarcal. El nou contracte no es podrà treure a concurs immediatament i l’actual concessionari, FCC, segueix prorrogant el servei fins que es resolgui el nou concurs.

Després d’un any i mig de negociacions amb els municipis conduïdes des del Consell Comarcal pel conseller i alcalde de Perafort, Joan Martí Pla, s’ha arribat a acords generals. Alguns d’ells havien mostrat el seu malestar per l’actual servei  (avaries dels vehicles, pèrdua de lixiviats, no acompliment de freqüències del servei, sense previsió d’increment del servei a l’estiu). El nou contracte incorporarà novetats al respecte.

Hi havia algunes queixes del servei, però també impagaments de determinats municipis al Consell Comarcal, que van fer que a FCC se li arribés a deure 2 milions d’euros. Aquesta situació va provocar malestar entre els ajuntaments que pagaven i els que no.

El cas més destacat va ser el de Vilallonga del Camp, que segons l’actual consistori va arribar a deure 383.000 euros “fruit de la gestió de l’anterior equip de govern, que afirmava que les factures de la brossa s’havien pagat quan no era cert”, ha subratllat l’actual alcalde, Ignasi Valera. La quantitat del deute encara no està satisfeta del tot i el consistori segueix pagant. Calcula que el podrà liquidar acudint al crèdit en base a la pujada d’impostos que aplicarà enguany.

Nou serà també que la facturació es farà en funció d’objectius.

A deu anys

El Consell va tramitar als ajuntaments interessats a formar part del servei el nou conveni per al nou servei, que serà de 10 anys (vuit anys, més dos prorrogables anualment). No tots els municipis han aprovat ja aquest conveni, tot i estar-hi d’acord, i aquest tràmit allargarà la celebració del concurs.

El conseller de Medi Ambient, Joan Martí Pla, presentant un vehicle al Morell

Un altre endarreriment ha vingut motivat per qüestions legals. La legislació demanava que el nou contracte no podia ser de cinc anys o superior, per la qual cosa treure un contracte a quatre anys era “inviable econòmicament perquè dispararia els costos i, per tant, la taxa que paguen els ciutadans”, ha destacat Virgili. Els tècnics del Consell Comarcal han buscat alternatives legals per fer-lo viable a deu anys a partir d’una encomana de gestió.

Els dubtes sobre el nou contracte van provocar una reunió de secretaris municipals celebrada a Torredembarra. Finalment, la fórmula triada ha trobat el consens, destaca Virgili.

El nou contracte suposarà disposar de 15 grans camions nous i 5.000 contenidors.

L’anterior contracte

L’anterior contracte de la brossa tenia un cost d’uns 4,6 milions d’euros anuals (quatre milions de brossa i 650.000 de les deixalleries). Va sortir per 12 anys (10, més dos prorrogables anualment). El proper -que encara no està tancat- pujarà entre 6,8 i 7,2 milions d’euros anuals anuals principalment per l’entrada de Constantí i Roda de Berà, que sumen pràcticament el 50 per cent dels residus comarcals.

Constantí i Roda de Berà incorporaran els serveis de recollida del rebuig i de matèria orgànica als servei que els presta actualment el Consell Comarcal. A Roda, l’organisme comarcal s’encarrega avui per avui de la recollida selectiva i del servei de deixalleria. A Constantí es fa el mateix servei, més la neteja viària.

L’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, ha subratllat a Tarragona21 que en el nou contracte demanaran “ampliar freqüències del servei de recollida i també més neteja viària”. Quant a neteja viària, es vol ampliar el servei als diumenges.

Una altra novetat del nou concurs serà que alguns municipis canviaran els contenidors soterrats per contenidors de superfície, el que suposarà més despesa en adquisició de nous contenidors però a la llarga sortirà més econòmic de gestionar. La tendència actual és abandonar el soterrament, perquè “encareix el cost del servei” en necessitar dos treballadors i per les dificultats legals que suposa aquest model, ha subratllat Virgili.

Evitar fraus en el contracte

El nou contracte fixarà un sistema de vigilància per evitar fraus com el que presumptament es va cometre a Barcelona justament per personal d’FCC, que inflava les tones de residus que tractaven per aconseguir més ingressos. Així, els vehicles tindran un geolocalitzador per saber on es troben i si porten càrrega o no, els contenidors comptaran amb un xip de control de pes i de volum, mentre que un persona pagada pel Consell Comarcal circularà pels carrers fent un seguiment del servei.

També serà novetat que la deixalleria acceptarà les restes que dugui la Brigada Municipal dels municipis, un fet no permès en l’anterior contracte.

La deixalleria és una instal·lació que permet realitzar una recollida selectiva d’aquelles fraccions dels residus municipals pels quals no existeix un sistema de recollida domiciliària o uns contenidors específics al carrer.

Com està el servei i com quedarà poble per poble

Altafulla: Actualment ho té casi tot soterrat. Passarà a tot de superfície, mitjançant contenidors nous bilaterals i semiautomàtics, com tots els nous que figuren després en altres municipis. No es fa ni es farà recollida. Sí es fa deixalleria.

La Canonja: No es fa ni es farà recollida. Es fa deixalleria i neteja viària.

El Catllar: Només té dues àrees àrees soterrades i la resta és de superfície. Seguirà així.

Constantí: Té contenidors soterrats i de superfície: passarà tot a superfície nou.

Creixell: Només es fa servei de selectiva en superfície, i seguirà així.

La Nou de Gaià: Ho té gairebé tot soterrat i seguirà així. Els de superfície seran nous.

El Morell: Té gairebé tot soterrat i passarà a tot de superfície nou.

Els Pallaresos: Ho té gairebé tot soterrat i seguirà així. Els de superfície seran nous.

Perafort: Ho té gairebé tot soterrat i seguirà així. Els de superfície seran nous.

La Pobla de Mafumet: Només té dues àrees àrees soterrades i la resta és de superfície. Seguirà així.

La Pobla de Montornès: Només té quatre àrees àrees soterrades i la resta és de superfície. Seguirà així.

Renau: Només té dues àrees àrees soterrades i la resta és de superfície. Seguirà així.

La Riera de Gaià: Té cinc àrees àrees soterrades i la resta és de superfície. Seguirà així.

Roda de Berà: Té contenidors soterrats i de superfície. Passarà a tot de superfície nou.

Salomó: Només té dues àrees àrees soterrades i la resta és de superfície. Seguirà així.

La Secuita: Ho té gairebé tot soterrat i seguirà així. Els de superfície seran nous.

Torredembarra: Només té el servei de deixalleria.

Vespella de Gaià: Manté els soterrats actuals i els de superfície seran nous.

Vilallonga del Camp: Té gairebé tot soterrat, i passa a tot de superfície nous.

J. Garcia