TOTS 21

Josep Oliva, davant la nova Base Nàutica de Salou. Foto: Tarragona21

El Club Nàutic Salou té en estudi la creació d’un Centre Internacional de Tecnificació de Vela de platja per després dels Jocs Mediterranis, el que seria el llegat més important que es viuria en aquesta disciplina esportiva a les comarques de Tarragona, mancades d’un centre d’aquesta mena. A aquest llegat cal sumar la posada en marxa de la Base Nàutica.

El Centre de Tecnificació suposarà que regatistes internacionals d’alt nivell vindran a formar-se i a entrenar-se a les instal·lacions de Salou i es posarà en pràctica un dels objectius principals del club i de l’Ajuntament de la vila, com és tirar endavant projectes sòlids relacionats diectament amb el turisme esportiu, una aposta estratègica del municipi que comença a ser una realitat amb les instal·lacions del Futbol Salou i ho pretén ser amb els nous equipaments de futbol i esportius del futur fecinte municipal de la zona d’Emprius.

El Club Nàutic viu intesament la fase prèvia de la celebració dels Jocs del Mediterrani, on serà seu de la competició de vela, destaca Josep Oliva, comissari de la subseu i membre de la junta directiva del club, que presideix Jaume Vicheto. «Tan de bo tinguéssim uns Jocs Medterranis cada any», afirma, tot i que l’entitat esportiva està acostumada a afrontar grans reptes organizatius. Sense anar més lluny, l’any passat va organitzar dos campionats del món a modus de preparació de cara als Jocs Mediterranis, on hi van prendre part 350 regatistes. Pocs clubs de Tarragona poden dir que han organitzat campionats mundials. «Vam tenir regatistes vinguts de llocs com Hong Kong o Nova Zelanda, que han conegut la nostra zona i el nostra clima. Tenim un bon posicionament de partida», assegura.

Il·luminció nocturna de la Base Nàutica

El Nàutic calcula que els Jocs mouran 700 persones diàries, de les qual entre 300 i 400 formaran part directa dels Jocs, més 70 voluntaris. «Els Jocs seran un punt de partida per a Salou com a futura seu d’esdeveniments de vela», destaca Oliva. «Al club juguem la Champions».

El llegat dels Jocs també deixarà per Salou la Base Nàutica, una obra ja feta i situada al palmeral de l’inici de la platja de Ponent, tocant al mateix club i que ha suposat una inversió de 363.000 euros, costejada per la Diputació. És una construcció que serveix de refigi de les embarcacions de platja tipus windsurf i similars i que disposa d’un equipmant amb llums led que s’il·lumina a les nits, donant una brillantor molt característica. «Sense que la platja sigui nostra, vam apostar des de l’inici per disposar d’una Base Nàutica. L’Ajuntament ha estat sempre mot receptiu a les nostres demandes i va demanar a Costes poder-ho tenir per fer activitats federades». La bona entesa amb l’Ajuntament i amb l’alcalde, Pere Granados, ha estat un fator d’èxit de la seu de Salou de vela, no es cansa de repetir el seu comissari.

Oliva: «El Nàutic Salou juga la Champions en el món de la vela». Foto: Tarragona21

Salou també tindrà atletes allotjats als hotels de Port Aventura, un motiu «d’orgull» per a la població, destaca Oliva. «La vela és l’única competició purament mediterrània d’uns Jocs que ho són del Mediterrani. Això té un simbolisme molt especial i fa que Salou destaqui poderosament», subratlla. «El Golf de Sant Jordi és un dels millors camp de regates de la Mediterrània», recorda Oliva, i l’impuls dels Jocs» beneficirà que sigui encara més conegut».

Què es veurà a Salou a nivell competitiu en el món de la vela? Hi haurà dos camps de regates, propers al públic, on es disputaran les proves de windsurf modalitat RS:X (modalitat olímpica des de Pekín 2008) i Làser, masculí i femení. El làser femení és el conegut com a radial, amb una vela de 5,7 metres quadrats, mentre que el masculí és l’standard, de 7 metres quadrats.

Cada Comitè olímpic nacional decidirà els participants. Es calcula que a Salou competiran uns 80 regatistes entre les diverses modalitats.Quins regatistes espanyols hi vindran? Es decidirà per Setmana Santa segons la classificació obtinguda del torneig Princesa Sofía que tindrà lloc a Palma. «De Salou haguéssim pogut tenir un supercampió, Guillem Segú, però per edat, massa jove, no hi podrà competir», subratlla Oliva.

J. Garcia