.

Els últims temps han estat de transformació per a la principal artèria del municipi: la Rambla

No descobrim res si diem que ha estat una legislatura complicada i, sobretot, marcada per la pandèmia de la Covid-19. Tots els municipis han hagut de fer front a contratemps i el Morell no n’ha estat una excepció. És per això que, des del consistori, es reivindiquen totes les actuacions que sí que s’han pogut tirar endavant, malgrat tot, mirant de situar-se sempre al costat de les persones.

Grans projectes

Els últims temps han estat de transformació per a la principal artèria del municipi: la Rambla. Així, s’han adequat els dos trams d’aquesta via que encara no s’havien actualitzat: l’inferior, que toca a l’antiga estació de tren, i el superior, davant del Centre de Serveis per a la Gent Gran. L’actuació ha servit per renovar l’enllumenat públic, millorar l’enllumenat i suprimir les barreres arquitectòniques, a més d’adequar tota la xarxa de serveis d’aigua, electricitat i clavegueram.

Una de les fites més destacades i demanades per la població: la creació del cos de la Guàrdia Municipal

També ha estat el mandat en què s’ha creat la Guàrdia Municipal, un cos llargament reclamat per la ciutadania. Així, l’1 de juny de 2021 els vigilants van fer el seu primer servei de 24 hores. La seva posada en marxa, a més de millorar la seguretat i la qualitat de vida de la ciutadania morellenca, ha permès que s’hagin pogut implementar altres serveis. Així, entre moltes altres responsabilitats, la Guàrdia Municipal s’ha encarregat de gestionar càmeres de seguretat i trànsit, i també de la regulació dels guals, que fins ara no existien.

L’Ecoplanta

Darrerament, també s’han fet passos endavant pel que fa a la instal·lació d’una ecoplanta al municipi. Es tracta d’un projecte que ja fa anys que està interessat en el territori i que l’abril de 2022 va rebre un impuls important: la planta, en què participen Agbar, Repsol i Enerkem, rebia més de 100 milions d’euros de la Comissió Europea, en el marc dels Fons d’Innovació per a projectes a gran escala. Un projecte pioner a escala mundial, que aposta per un nou concepte de química molt diferent del convencional, basat en l’economia circular i fent del residu un producte”. Està previst que el projecte doni feina a pràcticament 200 persones i que sigui una realitat el 2026. I encara en la mateixa línia, el consistori ha donat llum verda a diversos punts relacionats amb l’anomenat Pla Parcial 10 (PP10), una part del polígon de gran indústria que, d’aquesta manera, estarà a punt per a rebre noves inversions al municipi.

Així mateix, i en matèria d’ocupació, l’Ajuntament del Morell ha impulsat 3 plans d’ocupació que ha donat feina a quaranta persones en total, que han treballat durant 6 mesos cadascuna, donant suport a diversos àmbits que van des de la jardineria a la neteja o el manteniment.

La participació ciutadana també ha estat un dels grans eixos de mandat, ja que s’han posat en marxa els pressupostos participatius, així com altres processos que han implicat la ciutadania. “Al Morell, la teva opinió compta!” és el lema que engloba totes aquestes actuacions, de les quals n’han sortit propostes com ara l’arranjament de voreres o del parc del CAP, la col·locació de càmeres de seguretat en diversos punts del municipi, el disseny i senyalització d’una ruta saludable entre l’Ajuntament del Morell i la Granja dels Frares i el riu Francolí, i la creació d’una subvenció per al veïnat que instal·li plaques solars.

A més, al març de 2021, es va engegar un procés participatiu online amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemora el 8 de març, per tal de buscar un nom de dona per a la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Un espai que, finalment, es va anomenar Maria Mercè Marçal, segons les votacions que va dur a terme la ciutadania.

La pandèmia

Pel que fa a la pandèmia de la Covid-19, va ser un període en què l’Ajuntament del Morell es va situar al costat de la ciutadania a través de diverses mesures, sobretot econòmiques. Entre altres, es van engegar línies de subvencions adreçades a comerços, autònoms, petites i mitjanes empreses i la mateixa ciutadania, i es van deixar de cobrar les ocupacions de via pública de terrasses i quioscos durant tot el 2020 i el 2021. També es van tirar endavant ajudes al lloguer per al jovent morellenc, i la regidoria de Promoció econòmica va impulsar la campanya targeta moneder del Morell, amb la col·laboració de l’Associació de comerciants i professionals del Morell. Una iniciativa amb la qual es van lliurar 500 targetes moneder per un import de 40 euros per gastar en els establiments adherits a la campanya o bé per pagar serveis bàsics com subministrament elèctric, servei de telèfon o gas.

Així mateix, des de la regidoria de Benestar, s’està treballant molt intensament per poder obrir una residència per a gent gran al municipi, que complementi el servei que ja es dona des del Centre de Serveis per a la Gent Gran.

En els últims quatre anys també s’ha fet feina interna, d’aquella que no es veu, però que té molt de pes en el funcionament diari d’una institució com un Ajuntament. És el cas de la redacció i aprovació de la Relació de Llocs de Treball del consistori, un document complex que analitza les funcions de totes les places que hi ha al consistori i que s’ha treballat amb els representants sindicals des de l’inici d’aquesta legislatura. “Justament per la seva complexitat, i per la voluntat de fer la feina ben feta, ha estat una tasca que s’ha dilatat en el temps més del que ens hauria agradat”, reconeix l’alcalde, Eloi Calbet.

Presentació de l’estudi de la qualitat de l’aire

Un municipi verd i amb mirada feminista

En els últims quatre anys tampoc ha canviat el compromís de l’Ajuntament del Morell pel que fa a la qualitat de l’aire, i per això ha continuat impulsant anàlisis en aquest àmbit. L’últim, presentat aquest 2023, ha tingut dues parts diferenciades, que han implicat dos centres de recerca diferents.

D’una banda, el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV ha determinat els nivells de metalls pesants (cadmi, crom, níquel, plom, vanadi) i arsènic en aire al nostre municipi, en comparació amb un punt control, a més d’avaluar-ne els riscos per a la salut; mentre que, de l’altra, el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la UPC ha dissenyat, construït i desplegat un programa de control continuat d’episodis a través d’una xarxa de sensors en continu, que registraran els Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en quatre punts de l’àrea urbana. Aquest programa permetrà realitzar un control químic en episodis d’olor/molèstia durant els pròxims anys al nostre poble.

Encara en l’àmbit mediambiental, el consistori també tira endavant la beca de recerca i investigació Xavi Catà Pros. Una iniciativa que s’atorga al millor projecte d’investigació inèdit en els camps del medi ambient, la salut, la sostenibilitat territorial, la cultura, l’antropologia, la sociologia i la música en l’àmbit de la Vall del Francolí i amb relació amb el municipi del Morell. Aquest 2023 se n’ha convocat la tercera edició que, inclou dues línies: d’una banda, un projecte professional individual o col·lectiu elaborat tant per morellencs i morellenques com per veïns d’altres municipis, que rebrà 2.500 euros i, de l’altra, cinc treballs de recerca, de l’alumnat de primer i segon de batxillerat de l’INS El Morell del darrer curs lectiu en el moment de la convocatòria, que hagin obtingut almenys una qualificació de 8 sobre 10. En aquest últim cas, es repartiran 1.500 euros, repartits per ordre de projectes guanyadors segons el criteri del jurat (500 euros, 400 euros, 300 euros, 200 euros i 100 euros).

Plantada d’arbres a la llera del Francolí, a la Granja dels Frares

També val la pena destacar la feina duta a terme a l’àmbit de la Granja dels Frares. De fet, des de l’any 2016, l’Ajuntament i l’Associació Aurora treballen conjuntament en l’impuls d’un projecte de recuperació del bosc de ribera al curs baix del riu Francolí, amb l’objectiu de preservar els valors naturals d’aquest entorn fluvial i, alhora, involucrar la ciutadania morellenca en aquest projecte. És per això que, periòdicament, s’organitzen activitats populars com ara plantades, tant populars com escolars, que ja s’han convertit en tota una tradició.

Un mar de plaques fotovoltaiques al sostre del pavelló poliesportiu

Així mateix, i des de la regidoria de Medi Ambient, s’ha impulsat el desenvolupament de l’energia fotovoltaica als edificis municipals, per tal d’iniciar la transició del model energètic actual cap a un menys dependent dels combustibles fòssils. En una primera fase es va encarregar un estudi per analitzar el consum actual, les característiques de cada edifici o la seva connexió elèctrica. Un cop extrets els resultats, s’ha optat per instal·lar plaques fotovoltaiques a la coberta del pavelló municipal, que permetran l’autoconsum d’aquest equipament, a més de la possibilitat d’abastir altres equipaments propers amb l’excedent. Tot plegat, dins d’un pla global que preveu més instal·lacions d’aquest tipus en altres edificis municipals.

El compromís amb la sostenibilitat, però, també s’aconsegueix amb petits gestos que s’han implementat en els últims temps, com ara la instal·lació de carregadors de vehicles elèctrics, el canvi progressiu de les lluminàries del municipi per llums LED, l’adquisició d’un vehicle elèctric per a la brigada municipal o la instal·lació de diversos punts de recollida d’olis usats.

La creació de la regidoria d’Igualtat, en aquesta última legislatura, ha permès tirar endavant diverses iniciatives encaminades a promoure la igualtat en tots els àmbits possibles. D’entrada, es va crear la campanya #Som_higualtat, una imatge transversal que ha servit per aixoplugar multitud d’accions realitzades des d’àrees diferents. Tot plegat, amb la intenció d’avançar cap a la igualtat de gènere en tots els àmbits i sentits.
Així mateix, recentment es va presentar el pla d’igualtat del consistori, que promou la igualtat de tracte i d’oportunitats entre totes les persones que presten servei a l’Ajuntament. “Es tracta d’un text que estarà vigent durant quatre anys, fins al 2026, i que entre els objectius específics té garantir la igualtat a les bases de les convocatòries d’accés, afavorir l’equilibri dels sexes en tots els departaments o establir un sistema per a identificar les necessitats de conciliació de la plantilla”, exposa la regidora de l’àrea, Rosa M. Sánchez.

I també s’ha impulsat un cicle de converses sobre feminisme, encetat a finals de 2021 amb una conversa sobre empoderament, feminisme i igualtat entre Bel Olid i Sílvia Bel, i que ha tingut continuïtat amb altres activitats similars, com la que van centrar Andrea Ros i Fanny Ulldemolins entorn del feminisme i les cures, la xerrada sobre lideratge femení de Patrycia Centeno, o la que va unir les esportistes d’elit Laia Palau, Bito Fuster i Marta Gens en el col·loqui “Dones, feminisme i esport”.

Imatge de l’edició de 2022 del Primaverart

La cultura, una peça clau

El Morell és conegut per ser un municipi que mai s’atura i que, fins i tot en els temps més durs de la pandèmia, no va deixar d’apostar per la cultura. Així, en els últims quatre anys s’ha consolidat una programació teatral anual d’alt nivell, i que s’avança a les propostes que es programen a les ciutats veïnes, així com propostes com els Dijous d’estiu, amb actes culturals durant el mes d’agost, o el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer, que aquest 2023 celebrarà la seva 8a edició.

Imatge de la darrera edició de la Fira de Nadal

I alhora, amb noves cites que s’han anat fent lloc dins del calendari del municipi, com els mercats de segona mà, la fideuada popular, la reconeguda Fira de Nadal… Sense deixar de banda les Festes Majors, tant la d’estiu com la d’hivern, que any rere any deixen el llistó molt alt.

La Biblioteca Montoliu ha reobert les seves portes

A més, recentment ha reobert la Biblioteca Montoliu, un equipament llargament reivindicat des de la ciutadania i que estava tancat des de l’estiu del 2018. La biblioteca, ubicada al Centre Cultural, obre cada tarda, de 16 a 20 hores, i ofereix préstec de llibres, consulta online (ordinadors), i també activitats com ara xerrades o l’hora del conte.

I més en l’àmbit social, però amb un cert lligam amb la cultura, des de la regidoria de Protocol s’han dut a terme diverses sortides a Barcelona, per visitar el Parlament, el Palau de la Música, la Sagrada Família i la Pedrera. Uns viatges amb una molt bona resposta de la ciutadania, que ja espera que se n’organitzin de nou.

Celebració del 20è aniversari de la llar d’infants

Cuidem l’educació

L’educació és un dels pals de paller de la nostra societat, i és per això que la regidoria d’Ensenyament ha treballat de valent per posar els millors serveis a disposició de la ciutadania. Així, s’han anat fent diversos arranjaments als centres educatius del nostre municipi, tant a l’escola Ventura Gassol com a la Llar d’infants Dolça del Morell i l’Escola Municipal de Música El Morell.

A més, els dos últims centres han estat d’aniversari, ja que el passat 2022 tots dos van celebrar 20 anys de trajectòria. La Llar d’infants ho va commemorar amb una gran festa oberta a tota la ciutadania amb berenar, actuació musical… També es va elaborar un mural a la rampa d’entrada, on apareixen els diferents elements festius del nostre municipi caracteritzats com si fossin infants. Finalment, i amb motiu de l’efemèride, es va batejar el centre amb el nom Dolça del Morell.

Per la seva banda, l’Escola Municipal de Música va triar el Dia de la Música, que es commemora cada 21 de juny, per fer la seva gran festa d’aniversari amb un acte obert a tothom i amb la música com a protagonista. “Festegem els 20 anys” va ser el lema de l’esdeveniment, que va tenir lloc a les portes del centre i que, a més d’oferir un berenar a totes les persones assistents, va oferir un cercle de percussions. Una activitat en què un grapat de gent es va poder sentir músic per una estona. Una celebració que no va acabar aquí, sinó que el centre va organitzar altres cites durant l’any en el marc de l’aniversari.