.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament dels Pallaresos, Samuel Urbano, fent lliurament d’un ram de flors a la néta de Josep Gols, Mercè. Foto: Cedida

Va arribar a ser una institució a Tarragona durant dècades, la Tarragona d’abans de la guerra civil, quan els grups corals, els famosos orfeons o euterpes, eren una representació de la societat civil de primer ordre. Josep Gols i Veciana (1870-1938), nascut als Pallaresos, fou el creador de l’Orfeó Tarragoni i de l’Orfeó Canongí, Fill predilecte dels Pallaresos i gran mestre de cantaires quan la societat industrialitzada i de masses començava a esclatar.

Els Pallaresos, Tarragona i La Canonja li tenien vertadera devoció. Aquest divendres a la nit, Els Pallaresos, la seva vila natal, li retia un merescut homenatge, un cuidat record que va tenir el moment més emotiu quan una de les seves nétes, la Mercè Gols -que resideix a Barcelona-, va rebre el reconeixement per part de l’Ajuntament, acompanyada de la seva filla i de la seva néta, i va poder escoltar la sardana que el seu pare -també compositor- dedicà a la seva mare.

Com comentava el regidor de Cultura, Samuel Urbano, a Tarragona21, Els Pallaresos ‘superava l’escull de la pandèmia amb el primer acte cultural públic i què millor que fer-ho reconeixent la importància històrica del mestre Gols, amb un aposta a més que fem per la cultura i especialment per la sardana’, afirmava. Samuel Urbano fou l’encarregat de dirigir unes paraules als assistents i lliurar un ram de flors a la néta de Josep Gols, i s’ha mostrat satisfet de la resposta del públic: ‘No esperàvem que unes 50 persones assistissin al concert en aquesta època de control d’aforament i mesures sanitàries’.

La nit del reconeixement se centrà en l’actuació de la Cobla Reus Jove, amb peces de Gols -autor d’unes 15 sardanes i d’obres religioses-, partitures recuperades per la Cobla Reus Jove, i amb la interpretació d’altres autors de l’època del compositor dels Pallaresos. També fou el moment d’escoltar una sardana d’un compositor barceloní que va passar els darrers moments de la seva vida als Pallaresos, Rafael Galea. El repàs va incloure cançons populars, com polques o masurques, que la gent ballava als envelats de Festa Major, i peces del mestre Eduard Toldrà, de qui es compleixen 125 anys del seu naixement; un viatge musical pel tombant del segle XIX.

Un moment de l’actuació de la Cobla Reus Jove. Foto: Cedida

Imatge dels familiars amb les autoritats. Foto: Cedida

Part del públic que assistí al concert. Foto: Cedida

La tasca de recuperació de la figura de Josep Gols té en l’Ajuntament dels Pallaresos una pota, i la segona, en el president i contrabaix de la Cobla Reus Jove, Eduard Sendra. Aquest subratllava a Tarragona21 que Gols ‘va ser una verdadera personalitat en la seva època a Tarragona, fundador i director durant 24 anys de l’Orfeó Tarragoní -entre 1906 i 1930- i anys més tard, fundador de l’Orfeó Canongí. L’Orfeó Tarragoní va arribar a tenir 170 cantaires. ‘A La Canonja li tenen devoció, amb una plaça que li és dedicada, com també un concurs’. El seu consistori està preparant un homenatge aprofitant també l’efemèride del seu naixement, però el covid l’ha hagut d’ajornar.

Josep Gols va ser pare d’un altre gran compositor tarragoní, Xavier Gols. Justament, de cara a les festes de Sant Magí, la Cobla prepara un concert que serà un desplegament ‘purament tarragoní’ de composicions d’autors de Tarragona.

Josep Gols, amb el seu fill Xavier. Foto: Cedida

Eduard Sendra està fent una tasca de localització de peces de compositors del Camp de Tarragona. De Josep Gols ha aconseguit recuperar sardanes en indrets com Mataró o Sabadell, però sorprenentment, no a Tarragona ciutat. Gols, molt dedicat a la docència, és un exemple que ‘sovint no sabem el que tenim a casa’, en paraules del contrabaix. Gols havia creat la primera formació musical d’una cobla en 1908, anomenada La Tarragonina. En aquest treball d’investigador tenaç, Sendra va aconseguir, abans de la pandèmia, localitzar a Barcelona la néta del compositor, present ahir a l’homenatge.

Hi ha un llibre destacat sobre el compositor: ‘L’obra musical de l’Orfeó Tarragoní (1903-1937)’, de Jordi Morant i Clanxet.

Jaume Garcia