.

511a64bde4b09b97459afde0

L’ocupació hotelera durant el mes de juliol de 2015 ha estat del 82,9%, un percentatge que representa un 7% menys que l’any passat, quan es va arribar al 88,3%.

Es tracta de dades oficials facilitades per l’Observatori de Turisme del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

El portaveu de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, valora “negativament” aquest inici de temporada. Atès que amb la disminució dels ingressos, al voltant d’un 15%, resultarà un descens d’entre un 20% i un 25%, quant a beneficis.

I un 25% d’un any per l’altre “és molt”. En canvi, al mes d’agost la reducció es preveu força més inferior.

Aquest mes d’agost, concretament, ens situarem en dades similars a les de 2014. Per tant, una bona ocupació. (L’any passat vam obtenir un 93% d’ocupació als establiments hotelers de Salou, Cambrils i La Pineda, a l’agost).

Pel que fa al setembre, aquest es preveu similar als mesos de juny i juliol, és a dir, “gens bo”.

Xavier Roig diu que si l’any passat vam tenir una temporada “bastant òptima, exceptuant algunes circumstàncies negatives, com el pagament de touroperadors russos que es va endarrerir, per exemple, enguany hem tingut (acumulat) menys gent que al 2014, a causa de la punxada del client rus” (49%).

Sobre aquest client (rus) hem de dir que aquest mes d’agost n’hi ha poc, “menys que l’any passat”, perquè “s’ha desvaloritzat la seva moneda”. L’equivalència era 47 rubles, un euro, i ara estem en 72 rubles, un euro. (Actualment, un client que vingui aquí, si abans li costava qualsevol compra un euro, ara li està costant 1,54 euros). La capacitat econòmica que té és molt inferior. No podem esperar que es recuperi a curt termini.

TURISME RUS, XIFRES: (Acumulat de juny a setembre) sobre el total de turistes.

Any 2013: 33%
Any 2014: 26,5%
*Any 2015: Ara estaríem en un 14%, acumulat. Creiem que baixará, a fi de temporada, entre el 10% i el 12%.

-En dos anys (2013-2015) passarem a tenir una tercera part dels russos que venien.

-Si venia 1 milió de russos al 2013 a Catalunya, enguany en vindran uns 300.000.

Causes: Situació geopolítica d’Ucraïna i el ruble depreciat un 40%, respecte a l’euro.

Pel portaveu, “esperem que el futur pròxim sigui millor, gràcies als nous sis vols procedents de les illes britàniques, a partir del 7 d’agost. Tant de bo que aquesta circumstància ens ajudi a ocupar una mica millor les nostres places hoteleres”, manifesta. (El mercat anglès, en part, ocuparà el forat que ha deixat el rus).

Roig apunta que el turisme espanyol s’ha recuperat molt per dues circumstàncies: disponibilitat i preu més econòmic.

Xifres de l’Observatori: 2015
Turisme espanyol: 35%, Estranger: 65%.
GB: 21%, Rússia: 14%, França: 7%, Irlanda: 6%, Bèlgica: 4%, Holanda: 3%, Alemanya: 1%.
Nits d’hotel 2015 (mitjana): 4,6.

Xifres de l’Observatori: 2014
Turisme espanyol: 29%, Estranger: 71%.
Rússia: 28%, GB: 20%, França: 6%, Irlanda: 5%, Bèlgica: 4%, Holanda: 3%, Alemanya: 1%.
Nits d’hotel 2014 (mitjana): 4,1.

Segons el percentatge d’ocupació acumulat, observem que augmenta el turisme d’origen espanyol i irlandès. Baixen el rus, un 49%, i l’holandès.

DADES ACUMULADES

Si observem l’acumulat de maig, juny y juliol, al 2014 portàvem un promig de 75,1% d’ocupació.

Les dades de 2015 són sensiblement inferiors, ja que pel mateix concepte portem un 70%, 7% menys acumulat, respecte a l’any passat.

Si parlem de preus mitjans, el nombre de llits buits que hi ha hagut enguany ha fet que els empresaris hagin pres decisions de fer ofertes, puntualment, d’entre un 10% i un 20%.

Si sumem la baixada del 7% d’ocupació i un 15% de baixada de preus, podrem observar que la reducció de benefici és superior al 20%, respecte a l’any anterior.

En conseqüència, podem considerar que la temporada “encara que a l’agost la salvarem gràcies al turista nacional, será dolenta”, afirma Roig.

Roig ha estat contudent afirmant que “pel sector empresarial hoteler, serà la temporada pitjor amb diferència que hem gestionat en els darrers 15 o 20 anys.La temporada no serà la que tots hauríem desitjat. Tot i això, cal que siguem optimistes, ja que la nostra situació geogràfica, les infraestructures, la nostra sanitat i la seguretat són satisfactòries. Tot plegat, unit amb l’òptima planta hotelera, encara que sempre millorable, i que ens esforcem en continuar treballant amb uns costos continguts, fa que tirem endavant. Hem de considerar, també, la magnífica inversió de Ferrari Land, la força de PortAventura i el Circ du Soleil. Amb el desig d’anar agafats de la mà amb els gestors de les nostres administracions, perquè no es burocratitzin; i augmenti la col·laboració entre allò que és públic i allò que és privat, eliminant barreres i duplicitats, esperem que el futur segurament que ens aportarà millors temporades”, conclou Roig.