.

Elvira Ferrando ha xifrat en un 25% de mitjana l’increment de vendes en aquest any de reobertura del Mercat. Foto: ACN

El Mercat Central de Tarragona celebra aquest divendres el primer aniversari de la seva remodelació i reobertura al públic després de gairebé deu anys d’obres. Durant aquest període, l’equipament ha rebut més afluència de compradors -amb un perfil més jove- i les parades han incrementat les vendes en més d’un 25% de mitjana, segons ha assenyalat la regidora de Comerç i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando. D’entre les assignatures pendents hi ha la nova licitació dels tres espais que romanen sense ocupar (d’un total de 47) i l’incompliment de l’horari per part d’alguns paradistes, que a hores d’ara ja ha suposat l’obertura d’una desena d’expedients sancionadors. Això tenint present que la plaça Corsini estarà llesta aviat i “quan la recepcionem, posarem el mobiliari urbà que vam consensuar amb els veïns. I un cop inaugurada viurem el retorn dels marxants, creant un espai de comerç a cel obert que es retroalimenta” amb el del Mercat, segons explicava la consellera.

A Ferrando se li acumulaven les preguntes a la roda de premsa de presentació del nou rellotge carilló. “El reglament del Mercat -afirmava sobre els expedients oberts a tall de preàmbul- es va aprovar el 2015 per la comissió negociadora on estaven representats els venedors, els partits i Espimsa. Es van fer 17 versions, és a dir, s’ha mirat fins al punt i la coma. Es va aprovar inicialment, es va posar en exposició pública, no hi va haver cap al·legació i es va aprovar en plenari”. Fins aquí segons el guió previst. Però hi va haver un spin-off inesperat. “Tan aviat com vaig fer-me amb la responsabilitat d’Espimsa, els venedors em van fer saber de la necessitat de l’existència d’un petit descans en l’horari” que era de 9 a 20.00 hores de manera ininterrompuda. I amb el tarannà conciliador que hem tingut sempre els representants dels paradistes com l’ajuntament i Espimsa vam buscar una fórmula que semblava que a tothom li anava bé”.

En essència, el compromís passava “garantir un percentatge d’hores de descans, concretament un 15%. Llavors les podries triar al migdia, el dissabte a la tarda o el dilluns a la tarda. Però sempre que es cobrís el 60% de la superfície o el 60% de les botigues. Per què? Doncs perquè jo he d’entrar al Mercat i he de veure llum i parades obertes”. Aquesta manera de fer es va aprovar abans de la reobertura. “I res ha canviat ara com ara”. Dit d’una altra manera, “abans d’entrar aquí fa un any tothom sabia l’existència” d’aquestes regles del joc. “Hi ha molta gent que compleix el reglament”, explicava Ferrando, però reconeixia l’existència “de deu o dotze expedients que s’han traslladat a l’Ajuntament” perquè algunes parades incompleixen l’horari “tot i haver donat fins a quatre mesos de marge”. “És una llàstima. I ho dic pels paradistes que han complert i han invertit molt en els seus espais i estan aquí totes les hores”, assegurava. “El reglament s’ha de complir, però bàsicament perquè la gent que l’està complint així ho demana”.

Virgili: “Si tots fan el que vulguin això seria ingovernable”

Per la seva banda, la presidenta dels paradistes, Maria Virgili, reconeixia que durant aquest any de funcionament “hi ha coses a millorar. Dir el contrari seria una mentida que no se la creuria ningú. Però el bo és que són coses que només sabem nosaltres i no es veuen i que hem de parlar amb la regidora i Espimsa”. Ara bé, “l’èxit es troba en què tothom que ve afirma que l’estructura del Mercat és fenomenal”. De fet, Virgili reconeixia fins i tot que el nou horari ha estat clau per incorporar “moltes més persones” i especialment “gent jove”.

Fet aquest repàs, i pel que fa al tema dels expedients, Virgili recordava que tothom era conscient “de l’acord al qual es va arribar amb l’Ajuntament” sobre els períodes de descans. “I de fet -Virgili-, hi ha hagut gent que ha renunciat a tenir parada perquè no podia mantenir aquest horari. I per això jo crec que és injust pels que hem fet l’esforç i pels que no han entrat que ara alguns puguin incomplir” el reglament. “Si tots fan el que vulguin això seria ingovernable” etzibava.

ACN/J.S.