.

.

TOTS 21

La CUP s'ha personat com acusació particular en el cas, i compta amb el suport del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat de Tarragona. Foto: Tarragona21

La CUP s’ha personat com acusació particular en el cas, i compta amb el suport del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat de Tarragona. Foto: Tarragona21

L’actual director del CAP Muralles de Tarragona i ex gerent del GiPSS (Gestió i Prestació de Serveis de Salut), Xavier Bria, està imputat per presumptes delictes de negociacions prohibides per empleats públics i ús d’informació privilegiada, en el cas que estudia l’adjudicació d’aquest centre d’atenció primària a la seva empresa, Muralles Salut SLP. Així ho han confirmat els membres de la CUP Tarragona, que s’han personat en el cas com a acusació particular. El jutjat d’instrucció número 2 de Tarragona ja ha obert diligències prèvies a instàncies de la fiscalia. El jutge ha requerit “un bon gruix d’informació” segons ha subratllat la portaveu de la CUP, Laia Estrada, i ha citat les dues parts a declarar. Concretament, Bria haurà de respondre davant el jutge el proper 23 d’abril, un dia després que donin testimoni els representants de la CUP.

El juny del 2014, la CUP va portar una plec d’informació a la Fiscalia, centrada en la figura de Xavier Bria, i aquest 3 de febrer s’ha personat com a acusació particular en el cas. La CUP veu anomalies en el procés d’adjudicació de la gestió del CAP Muralles, un centre que és de titularitat pública a través de l’empresa sanitària GiPSS, però compta amb una gestió privada. “Ens va sobtar que, quan va sortir el concurs per gestionar el CAP Muralles, incomprensiblement GiPSS no es presentés”, sospita Estrada.

El concurs per gestionar el CAP Muralles

La Generalitat va treure a concurs la privatització del CAP Muralles l’octubre del 2012 i, tot i l’interès de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, el procés va ser declarat desert el desembre del mateix any. La Tecla no s’hi va presentar i la Generalitat va desestimar l’única oferta, representada per un grup de 30 empleats del CAP Muralles que van decidir unir-se en una Entiat de Base Associativa (EBA), davant la rumorologia de possibles retallades si el servei l’acabava assumint un ens privat. L’aleshores director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, va considerar que “no hi havia solvència econòmica de l’entitat licitadora”. Més endavant, l’abril del 2013, la societat limitada Muralles sí aconsegueix la concessió del CAP en una segona licitació per un període de 10 anys.

Paral·lelament, alerta la CUP, és quan es veuen els primers canvis en la manera de fer del centre: “Quan el CAP Muralles era del GiPSS, les derivacions es feien a l’Hospital Joan XXIII i a partir del juny del 2013, amb el CAP sota la gestió de l’empresa de Bria, les derivacions passen a la privada, a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla”. Un pas més, entén la CUP, «que indica aquest procés de privatització a vegades encobert i a vegades molt clar» del sistema sanitari de Tarragona.

El recorregut de Bria

La CUP explica que amb la reconversió a una gerència única de GiPSS i l’Institut Català de la Salut a Tarragona, a mans de Pere Montserrat, Bria és cessat en les seves funcions al GiPSS. Un cessament, denuncia la CUP, “del qual no en coneixem la indemnització”.

El setembre del 2013, Bria es reincorpora al seu lloc de feina com a metge. El 14 de febrer del 2014, Bria rep un bon grapat d’accions per part de professionals del cap Muralles i apareix al registre mercantil com un dels accionistes més rellevants del la societat que ha passat a gestionar el CAP, Muralles Salut SLP.

Per la CUP, aquesta relació de fets no és casual i és aquí on consideren que hi pot haver presumptes delictes per ús d’informació privilegiada i negociacions prohibides per empleats públics, els dos càrrecs que el jutge ha decidit investigar.

L’acusació particular assegura que és Bria qui promou la creació de l’empresa Muralles Salut “abans de ser pública i davant la intenció de la Generalitat de privatitzar els serveis sanitaris del CAP Muralles”. Atribueixen també, a l’actual director del CAP, que “forcés els socis fundadors de Muralles Salut a transmetre-li bona part accions de la societat en aconseguir el contracte amb el CatSalut i després que GiPSS deixés de gestionar el CAP Muralles”.

Responsabilitzen Bria “d’alterar el preu de l’adjudicació” i facilitar la concessió per part de la Generalitat quan en un primer concurs ja es posava en entredit la solvència econòmica de Muralles Salut SLP. A més de la derivació de l’atenció especialitzada a un centre privat (Santa Tecla) “en detriment de l’hospital públic de l’ICS, Joan XXIII”; la CUP també veu “frau en l’herari públic i malversació” en la indemnització que percep Bria en ser cessat de la gerència del GiPSS quan “és un càrrec de confiança en exedència especial en la seva ocupació com a metge del CAP Muralles”.

Joan Marc Salvat