.

Javi Jiménez, capcot abans de començar el partit a Tenerife

L’any 1993, el director Harold Ramis va sorprendre amb el film ‘Atrapat en el temp’s (‘El dia de la marmota’, en anglès), amb un extraordinari Bill Murray, fent de paper d’un meteoròleg que es desplaça amb el seu equip de televisió a la minúscula població de Punxsutawney per observar el comportament d’una popular marmota, comportament que determinarà el temps que farà aquell any. El problema que se li presenta al meteoròleg, més enllà de l’avorriment que tot això li provoca, és que cada dia que es lleva, reviu el mateix dia, un rere l’altra. El mite de Sísif: repetir eternament el dolor, en un esforç inútil.

Aquest és el tràgic mite en el que es troba instal·lat el Nàstic a fora de casa. Una suma d’imprecisions en defensa, molt acusades en Djetei, una falta d’intensitat en la pressió i una primera part com sempre dominada a plaer pel rival han donat el mateix resultat de sempre, la derrota. Un ‘déjà-vu’ inacabable. Millora el Nàstic, no és el d’abans, però és clarament insuficient. Dos gols del Tenerife, un en cada part, instaurarien el mite. Menys uns minuts de bona reacció a la segona part, els grana han desaparegut en terres volcàniques amb l’erupció del segon gol.

Els grana estaven condicionats, això sí, pels canvis forçats, obligat per les circumstàncies i les decisions tècniques. Fali i Abraham queien per sanció i Suárez es quedava a la banqueta.

Semblava, però, que avui no hi hauria dia de la marmota. Moltes setmanes després, el rival no començava el matx apretant amb força a l’àrea contrària, una constant jornada rere jornada a domicili. Els grana estaven ben posicionats i movien bé la pilota. Però l’espill duraria 11 minuts, quan el Tenerife començaria a bombardejar l’àrea contrària i tornaríem a l’escenari de sempre.

Manu del Moral, novetat a l’alineació, tenia una opció als 14 minuts a centrada de falta de Pipa, però obstaculitzat per un defensa no arribava a engaltar-la, una fricció dubtosa que no era reclamada pels grana com a penal.

Control local

Dos minuts després, un remat franc de Jorge Sáez era salvat en una gran intervenció de Bernabé. Començava el control local.

A la següent, Borja Laso rematava al travesser. Tornaven els pèssims inicis de partit del Nàstic. Nou avís al minut 26: una falta directa on Luis Milla enviaria un meteorit al pal llarg. A la següent jugada arribaria l’1-0, un remat a boca de canó, tot sol, de Suso a centrada de Montañés. A la quarta arribava el gol tinerfeny. Quatre ocasions, dos pals i un gol en 27 minuts. Una mala acció de rebuig de Djetei donava opció, cinc minuts després, a Montañés per fer el segon, que sortosament no arribaria a materialitzar-se.

Futbol control del Tenerife i una carència defensiva grana: no hi havia pressió als rivals a dalt, pressió que havia aparegut en altres partits amb Quique Martín. Quan el Nàstic no pressiona a dalt, pateix. Acabaria la millor primera part dels locals a costa del Nàstic.

Pipa protagonitzaria en l’arrencada de la segona part una bona contra, però en comptes de passar-la feia un remat fluix. Racic responia amb un xut de volea dins l’àrea que a punt estaria de suposar el segon gol local. La torna era de Barreiro, que tenia una bona opció de cap a prop del pal llarg. Reaccionava el Nàstic i també Quique Martín, que reforçava l’equip amb Javi Márquez, i sentava Tete, que sumava una targeta groga des del minut 25.

En una rifada de la mitja local, Sáez faria el 2-0 en un remat a boca de canó després d’una triangulació de manual. Els grana no es podrien avançar a cap dels quatre contraris que tocarien la pilota en una jugada llampec, amb centrada per la banda dreta i remat a gol. En ple festival tinerfeny, Racic l’enviava al travesser després d’una nova combinació excel·lent, amb rifada a la defensa grana. No n’hi hauria per a més, el Nàstic no reaccionaria i el Tenerife gaudiria fins al final.

La setmana que ve, els grana tornen a casa després de dues sortides inhàbils. Esperem que al Nou Estadi no aparegui la maleïda marmota.