.

Vista aèria del polígon petroquímic nord de Tarragona.

Vista aèria del polígon petroquímic nord de Tarragona.

L’elevat preu de l’electricitat i el retard en algunes infraestructures clau, com el corredor mediterrani, són alguns obstacles per aconseguir l’arribada d’una “nova onada inversora” que aportaria més valor afegit al complex industrial químic de les comarques tarragonines, segons ha afirmat avui el cap del Departament d’Estudis de la CEPTA (Confederació Empresarial de la Província de Tarragona), Juan Gallardo.

En concret, Gallardo afirma que “els nostres competidors immediats paguen l’energia un 30% més barata, i això ens treu competitivitat”. En aquest sentit, la CEPTA reclama mesures a l’Estat per reduir el preu de l’energia, com ara desvincular de la factura energètica les subvencions a l’extracció nacional de carbó i que en tot cas aquestes s’incloguin en els pressupostos generals de l’Estat.

Un altre dels punts febles del complex químic que ha identificat la CEPTA és la inexistència de connexió ferroviària amb ample internacional amb el Port de Tarragona i el complex químic, que se solucionaria amb l’entrada en funcionament del corredor mediterrani. En aquest sentit, Gallardo ha demanat a l’Estat que descarti definitivament l’aposta pel corredor central. En matèria d’infraestructures, la patronal també demana la finalització de l’autovia A-27 que connecta Tarragona i Montblanc.

Pel que fa a altres debilitats derivades de la zona, la CEPTA també es queixa d’una “excessiva i complexa” regulació, sobretot en aspectes mediambientals, que provoca un retard i un treball afegit a l’hora d’executar l’ampliació i l’explotació de les plantes químiques. El preu de l’aigua, que consideren elevat, també preocupa a la patronal, que demana que l’Estat faci front a impostos hidràulics (sobretot mediambientals) que, segons afirmen, “serien de difícil encaix si aquestos s’haguessin plantejat en funció de rendibilitat econòmica”.

El Port, l’altra cara de la moneda

L’altra cara de la moneda dels factors territorials per l’atracció d’inversions és, segons la CEPTA, el Port de Tarragona. L’ampliació del Moll de la Química i el desplegament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), entre altres inversions, fan que aquesta infraestructura estigui preparada per absorbir més trànsit de productes petroquímics i químics del que actualment té. El Port disposa segons la patronal dels “calats més grans del Mediterrani”.