TARRAGONA 21

Els manifestants a les portes del Servei Territorial de Salut a Tarragona | AnnaMG

La Secció Sindical de la CGT a l’Hospital Joan  XXIII de Tarragona ha reivindicat aquest matí, davant dels Serveis Territorials de salut de Tarragona, una millora en el servei d’hemodinàmica a Tarragona. El sindicat de Joan XXIII reclama que “Tarragona és la única província del seu nivell, és a dir, amb més de 800.000 habitants, on no es pot realitzar un cateterisme cardíac les 24 hores del dia” ha dit la Conchi Betera, delegada de la CGT.

Amb l’acció d’avui, la Comissió General del Treball de l’hospital universitari de Tarragona ha entregat una esmena per demanar l’ampliació del servei acompanyada de 10.810 signatures recollides des de fa 14 mesos.

Amb l’acte d’avui, el sindicat i les persones presents reclamen també acabar amb el centralisme de Catalunya ja que els únics centres 24 hores estan a la província de Barcelona. L’Agustí Aragonès, delegat de la CGT, ha reivindicat que “ja està bé de tant centralisme” afegint que “Tarragona i les Terres de l’Ebre estan oblidades i menyspreades, no som una colònia de Barcelona”.

Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

Evolució del servei

El 2010, amb la crisi es van haver d’aplicar canvis en sanitat i el servei de Unitat d’Hemodinàmica Cardíaca de l’Hospital Joan XXIII es va fer efectiu només de 8 a 17h de dilluns a divendres. Caps de setmana i en horaris fora de l’establert, els pacients havien de ser traslladats a l’Hospital de Bellvitge que estigués disponible les 24 hores del dia en helicòpter o ambulància especial.

El trasllat no es massa recomanable ja que, des de que l’infart es detectat, es recomana que no passin més de 120 minuts per intervenir al pacient.

A partir del 2012, i amb la publicació d’un informe del SEM on es reflectia aquest fet, la CGT va començar tot un seguit d’actes protesta en contra d’aquestes mesures. A meitats del 2013 el Conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar una ampliació horària del servei, passant a ser de 12 hores al dia durant els 365 dies de l’any.

Els delegats de la CGT fent entrega de les signatures | AnnaMG

Les xifres parlen

Segons la CGT, comparant l’aplicació del canvi d’horaris s’ha produït un increment del 97% del nombre de codis activats per infart i tractats a l’hospital. També s’ha produït un increment d’angioplàsties primàries, activitat que suposa una millora dels temps entre l’electrocardiograma i l’obertura de l’artèria.

Crítica a Mercadé

Amb les preguntes presentades en referència als plans funcionals de salut a Tarragona, el Delegat Territorial de Salut a Tarragona Josep Mercadé, va contemplar l’obertura dels serveis d’hemodinàmica a la ciutat les 24 hores del dia pel proper 2015 però des de la CGT no se’n refien ja que “només és un rumor, no hi ha res escrit”.

Des del CGT han afegit que Mercadé “s’omple la boca de mentides, sempre enganya i embolica la troca”. Segons el sindicat, el delegat territorial de salut té segones intencions contra la sanitat pública ja que vol afavorir la Xarxa Sanitària de Santa Tecla.

AnnaMG