.

.

TOTS 21

Una imatge actual de plaça municipal de Pau Sulé i Mensa. Foto: Tots21

L’Ajuntament del Catllar ha obert un procés participatiu perquè la ciutadania triï com vol que sigui la plaça municipal de Pau Sulé i Mensa, a tocar de l’avinguda de Catalunya, un espai força emblemàtic.

El procés participatiu és una eina de participació ciutadana directa, mitjançant la qual els veïns i veïnes del Catllar poden decidir sobre el disseny per a la rehabilitació de la plaça municipal de Pau Sulé i Mensa, en un espai de 550 metres quadrats que no inclou l’estret passadís que té. Antigament havia estat un hort i un safareig, abans de convertir-se en plaça.

Aquest dijous, 16 de juny, s’ha iniciat la fase de comunicació amb un acte públic celebrat al Centre Cultural, en el que s’han presentat les propostes que l’Ajuntament porta a votació. Ho han fet l’arquitecte municipal i l’arquitecte tècnic, Jonathan López i Xavi Esteve, respectivament, i el tècnic de l’empresa Ceres Nil Pesquera.

La reforma mantindrà l’essència de la plaça. Es presenten diferents alternatives en vegetació, mobiliari i paviment. Es mantindrà el lloc dels arbres, però es canviaran. Hi ha tres opcions d’arbrat, tres de paviment i dues opcions de mobiliari, una més clàssica i l’altra, més moderna.

Quant a l’arbrat hi ha l’opció de l’arbre de l’amor, el server o el lledoner. Respecte al paviment, la primera opció és la configurada per llambordes terroses amb una bisectriu al mig i arbres, bancs, papereres, a més d’il.luminació, que ara no existeix. La segona opció és la llamborda Palma i la tercera, el paviment continu, on se li aplicarà color.

Quant a mobiliari hi ha l’opció moderna amb paperera metàl.lica, i la clàssica, sobretot marcada pel disseny del fanal, i amb paperera de fusta.

L’Ajuntament té pressupostats 110.000 euros per la reforma, però s’acabarà de definir un cop la ciutadania hagi triat els models. Entre diluns i dimarts de la setmana vinent començarà el procés de les votacions, que podrà ser on line o presencial a l’Ajuntament, en horari d’estiu, de 9 a 13:30 hores. Virtualment es podrà votar al web de l’Ajuntament i al lloc web votacions.elcatllar.cat. Hi haurà imatges dels diferents projectes quan es voti virtualment i presencialment.

L’arquitecte municipal, mostrant les diferents opcions. Foto: Tots21

Podran exercir el vot els ciutadans a partir dels 16 anys. Cal estar empadronat al Catllar, ja que si s’acceptessin els residents no empadronats no hi hauria manera de controlar de manera segura el procés.

La jornada informativa ha tingut l’interès afegit del debat que s’ha obert, on alguns ciutadans han proposat que es converteixi el lloc en un parc amb jocs infantils, mentre d’altres prefereixen que no sigui així. També s’ha debatut sobre si els arbres deixaran anar flors al terra.

El procés participatiu pretén promoure canals per tal que la ciutadania no sigui només observadora sinó, si ho desitja, intervingui de forma activa d’allò que passa al municipi, com a expressió de la democràcia participativa.

L’equip de govern és l’encarregat de definir i validar les bases del procés, i de compartir-lo amb la resta de consistori. La comissió de coordinació s’ha encarregat de definir i validar des del disseny inicial fins a cadascuna de les fases del procés. Aquesta comissió està formada per representants polítics i tècnics de l’Ajuntament i per representants de l’equip tècnic de l’empresa contractada, Ceres, per a donar suport al procés.

Votació

En aquesta fase es posa a disposició de la ciutadania les diferents propostes per elegir. El període de votacions serà:
– Via presencial: del 20 al 27 de juny a les oficines de l’Ajuntament del Catllar de dilluns a divendres de 9.00h a 14.00h. Excepte festius.
– Via telemàtica: del 20 al 27 de juny a l’enllaç proporcionat a la pàgina web de l’Ajuntament del Catllar.

Cada persona només podrà votar una sola vegada. Fer constar que s’establiran els mecanismes de seguretat necessaris per tal de garantir que si una persona exerceix el seu dret a vot de forma telemàtica no pugui tornar a votar presencialment.

Un cop realitzat l’escrutini, es publicaran els resultats de lesvotacions i les dades sobre la participació del procés a les xarxes socials i la web de l’Ajuntament.

Jaume Garcia