.

El casc homologat serà obligatori en els vehicles de mobilitat personal a Tarragona. El plenari de l’ajuntament ha aprovat aquest dilluns la modificació puntual de l’ordenança general de convivència i ús dels espais públics en matèria de trànsit, aprovada amb les abstencions de PP, Cs i ECP. El debat ha posat precisament damunt la taula la necessitat d’impulsar una ordenança específica de trànsit a la ciutat i ha permès escoltar com el tinent d’alcalde de Mobilitat, Xavier Puig, es comprometia a actualitzar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. Un document que, de sobte, ha aixecat gran interès després d’un llarg període de temps a la cua de les prioritats. Fins al punt que després del 2017 ha entrat en l’estat de pròrroga catatònica que l’allunya de possibilitats d’accedir a subvencions, segons denunciaven des del PSC. “És perfectament vigent, el que passa és que moltíssimes de les coses que recull no s’han fet”, reconeixia el republicà. El plenari també ha estat notícia pels aspectes estètics, més que ètics. Era el primer híbrid en 18 mesos, amb la majoria dels regidors presents a sala si bé la necessària separació de seguretat per complir amb les mesures anticovid han obligat part dels grups a asseure’s en les cadires destinades al públic.

Imatges del primer plenari presencial (si bé ha tingut un caràcter híbrid perquè ha permès intervencions telemàtiques), amb les distàncies de seguretat entre diferents regidors.

Les modificacions aprovades avui intenten “domesticar l’incivisme donat pel canvi de cultura” que suposa la introducció dels nous vehicles, en paraules de Puig. Lligant la necessitat de les modificacions a la introducció ara fa un any del concepte de Ciutat 30, el regidor ha volgut donar la imatge d’una línia política argumental raonada, en la qual s’inclouen la planificació dels carrils bici (“no són improvisats, i el del Pere Martell acabarà sent un nus de connexió en xarxa des de Sant Pere i Sant Pau fins al Serrallo i Ponent”) i la creació de la infraestructura necessària per poder acollir les empreses de patinets elèctrics. Puig ha reconegut els “mals de caps” que li ha provocat les concessionàries d’aquest servei i les “quotes inacceptables d’incivisme” viscudes la primavera passada a la ciutat, amb patinets gairebé penjants dels arbres, incidents gairebé diaris i una gamma d’infraccions que anaven des d’utilitzar les vorers fins a anar dues persones en un únic patinet o no portar llums a la nit. Per tot plegat ha fet valdre les mesures pactades amb la resta de partits del consistori, en una mostra de diàleg polític que ha estat reconeguda majoritàriament pels grups del plenari.

L’obligatorietat del cas es justifica no només per un concepte de seguretat personal. També, en el cas dels patinets, per llençar un missatge als usuaris “de què no són una joguina. Cal que assumeixin que té un cos normatiu i que han de passar pel tub de la convivència”, afirmava Puig. A més, “és un missatge pels operadors: La seguretat a Tarragona és molt important”. I en aquesta línia els canvis també regulen l’aparcament dels patinets de lloguer (no es podran deixar sobre les voreres sempre que hi hagi aparcaments habilitats per vehicles en un radi de 200 metres) i les cadires de rodes no podran anar a més de 4 quilòmetres per hora pels espais compartits amb vianants.

La necessitat de crear una ordenança específica de trànsit ha estat defensada de manera pràcticament generalitzada. Des del PP, José Luis Martín ha aprofitat per atacar la CUP recordant-li els seus clams a l’oposició en aquesta mateixa línia i des de les files socialistes, Mario Soler ha lamentat la “improvisació” generada per haver prioritzat, a parer seu, primer per la implantació de les empreses de lloguer de patinets abans de regular-ne l’ús. “Hem vist un descontrol i ara ens toca rectificar, això és el que passa quan s’improvisa, cal actualitzar i consensuar el nou pla de mobilitat; defensem implementar el bus urbà gratuït”, ha reblat.

A continuació, els canvis introduïts a la normativa:

ARTICLE 48

(Vianants)

2. Sempre que l’afluència de persones vianants ho permeti, i adequant la seva velocitat a la d’aquestes, en cap cas superior a 4 Km/h. els menors d’edat igual o inferior a 12 anys, sota la responsabilitat de la persona que estigui al seu càrrec, podran circular per les voreres, andanes i passeigs amb tricicles, bicicletes, patinets i altres joguines.

ARTICLE 49

(Senyalització i condicions de circulació a les àrees de vianants i zones de prioritat invertida)

3. En aquestes àrees, regiran les mateixes restriccions que a les voreres. Com a excepció, quan es permeti la circulació de determinats vehicles, aquests, podran circular extremant les precaucions, adaptant la seva velocitat a la dels vianants. En cap cas estarà permesa la circulació de bicicletes i VMP, sense perjudici que les persones usuàries d’aquests vehicles puguin passar-hi a peu i amb comportament de vianant fins arribar a les vies on s’hi pugui circular normalment.

6. Els VMP i les bicicletes no podran circular per aquests carrers residencials o de prioritat invertida en moments d’aglomeració, és a dir, quan no sigui possible mantenir una distància mínima d’un metre amb els vianants. En aquest cas hauran de dur a peu la bicicleta o el VMP.

ARTICLE 50

(Persones amb mobilitat reduïda)

1. Les persones amb mobilitat reduïda que transitin com a vianants tindran preferència de pas respecte de la resta d’usuaris, respectant el previst a l’article 48. En cas d’utilitzar cadires de rodes, hauran d’adaptar la seva velocitat a la de la resta de vianants, sense superar en cap cas la velocitat de 4 Km/h.

ARTICLE 59

(Normes generals per a la circulació de vehicles)

3. Obligacions de les persones conductores de vehicles a motor en relació amb bicicletes i vehicles de mobilitat personal:

Els conductors/es de vehicles a motor han de complir amb relació als ciclistes i usuaris de VMP l’establert a la legislació vigent en matèria de trànsit, circulació i seguretat vial, i concretament les següents normes:

b) Han de mantenir, circulant per darrera, una distància de seguretat del vehicle conduït respecte de la bicicleta o VMP no inferior a 3 m. Aquesta distància augmenta en proporció a la velocitat amb què el vehicle conduït circuli a la via

ARTICLE 62

(Circulació de bicicletes)

2. Les bicicletes circularan pels carrils bici amb caràcter obligatori, quan existeixin. En cas que no n’hi hagin, ho faran per la calçada, tant als carrers de convivència com als carrers de prioritat invertida, havent de respectar en tot moment les normes generals de circulació, adoptant les mesures adequades per a garantir la seva seguretat respecte la resta de vehicles i la dels vianants, amb especial precaució en el seu pas per les interseccions. El límit màxim de velocitat serà de 25 km/h, sense perjudici d’altres límits inferiors establerts en aquesta normativa per a cada zona concreta.

3. No és permesa la circulació de bicicletes per les voreres, sense perjudici que les persones usuàries d’aquest vehicles puguin passar-hi a peu i amb comportament de vianant fins arribar a les vies on s’hi pugui circular normalment.

És obligatori, per part dels seus titulars, per circular per les vies de la ciutat, la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil, així com la identificació dels cicles i bicicletes:

15.2. Relatives a l’estacionament

Les bicicletes han d’estacionar-se preferentment als llocs específicament destinats a aquesta finalitat. En cas de no existir oferta a les reserves d’estacionament existents en un radi de 200 metres del seu destí, podran estacionar sobre les voreres d’amplada superior als 2,00 metres, sense entorpir la lliure circulació de les persones i altres vehicles, l’accés als vehicles aparcats, l’accés als immobles així com als serveis públics, i en cap cas es podran lligar als arbres de la ciutat, els semàfors i als bancs, ni inutilitzar el mobiliari urbà.

ARTICLE 63

(Vehicles de mobilitat personal)

2. Els vehicles de mobilitat personal (VMP) circularan amb caràcter obligatori pels carrils bici, quan existeixin. En cas que no n’hi hagin, ho faran per la calçada, tant als carrers de convivència com als carrers de prioritat invertida, havent de respectar en tot moment les normes generals de circulació i d’aquesta ordenança, adoptant les mesures adequades per a garantir la seva seguretat respecte la resta de vehicles i la dels vianants, amb especial precaució en el seu pas per les interseccions.

5. Els VMP no podran circular per les voreres i àrees reservades a vianants, sense perjudici que les persones usuàries d’aquest vehicles puguin passar-hi a peu i amb comportament de vianant fins arribar a les vies on s’hi pugui circular normalment. Als carrers residencials o de prioritat invertida han mantenir una distància de separació mínima d’1,50 metres respecte dels vianants i les façanes dels immobles i suspendre la circulació en els moments d’aglomeració de persones. En tot cas es tindrà precaució especial al pas per les interseccions.

8. És obligatori l’ús de casc protector per a totes les persones usuàries de VMP.

ARTICLE 64

(monopatins, patins i joguines o enginys similars)

2. Únicament els menors d’edat igual o inferior a 12 anys, sota la responsabilitat de la persona que estigui al seu càrrec podran circular per les voreres, andanes i passeigs amb tricicles, bicicletes, patinets i altres joguines, sempre que l’afluència de vianants ho permeti i adequant la seva velocitat a la dels vianants, en cap cas superior a 4km/h.”

J.S: