.

Ignasi Cañagueral, director del complex industrial de DOW Tarragona, amb Jon Bilbao, Director General de Dow per a Espanya i Portugal. Foto: Tots21

DOW Chemical ha demanat que la legislació catalana i estatal contempli l’hidrogen circular com una tecnologia vàlida per avançar cap a la neutralitat de carboni. Catalunya s’encamina a haver d’importar el 50% de la seva electricitat en aquest terreny perquè no s’estan desenvolupant energies renovables per l’oposició a construir parcs eòlics i parcs fotovoltaics.

El director del complex industrial de DOW Tarragona, Ignasi Cañagueral, ha apuntat que actualment a l’Estat tan sols es preveuen projectes i ajuts per a l’hidrogen verd i ha defensat que hi ha altres tecnologies “pont” que també són vàlides per reduir les emissions de CO2 i que ja s’estan implementant a altres llocs d’Europa. Cañagueral ha indicat que la companyia pot aplicar-les a Tarragona el 2030. L’empresa reduirà un 8% les seves emissions de CO2 gràcies a la renovació de totes les instal·lacions elèctriques i a una nova turbina instal·lada durant el 2021.

Cañagueral ha indicat que al nord d’Europa hi ha “una sèrie de tecnologies que no s’estan considerant a l’horitzó espanyol i català”, com ara l’hidrogen circular, que s’aconsegueix reformant el metà que la mateixa DOW genera amb el funcionament del seu ‘cracker’ (torxa). “El procés genera CO2 que has de capturar”, ha detallat. En canvi, l’hidrogen verd es produeix a partir d’aigua i energia renovable. “La legislació no contempla cap altre hidrogen que no sigui el verd”, ha lamentat. De fet, la divisió holandesa de l’empresa química posarà en marxa un ‘cracker’ d’aquestes característiques en els propers anys. Des de la química creuen que si els canvis legislatius arriben, el 2030 també el podrien tenir a punt a Tarragona. “Tenim vuit anys per fer un gran canvi estructural. Tenim temps però no en podem perdre”, ha indicat.

El directiu ha explicat que per fer la transició energètica i reduir les emissions de CO2 caldran “tecnologies pont” que ja estan disponibles. “Potser aquestes tecnologies no són les que hi haurà el 2040, però són les que hi ha ara”, ha assenyalat. L’objectiu de l’empresa és arribar a les zero emissions el 2050. Per aconseguir-ho caldrà que facin “grans inversions”. “Les petites millores que hem fet l’últim any o que farem l’any que ve ens portaran entre un 20% i un 30% de reducció. Si volem arribar al 100% hem de fer coses diferents”, ha avançat. El 2021 DOW va invertir més de 50 MEUR a les seves plantes de l’Estat, un 36% més que el 2019, segons xifres de la companyia.

Alhora, ha defensat la importància de tenir dos ‘crackers’ a Tarragona (un de DOW i un de Repsol): “són el tresor de la indústria química perquè són el punt de partida” de molts processos, ha dit. Cañagueral ha concretat que a Europa hi ha 45 crackers -dos dels tres de l’Estat són a Tarragona- i ha avançat que els que no es modernitzin “no tindran futur”.

Els ‘crackers’ actuals generen importants emissions de CO2. Més enllà de l’àmbit mediambiental, aquest aspecte també preocupa la companyia perquè la Generalitat posarà en marxa un impost al CO2 per a les empreses i això, segons Cañagueral, genera “risc de deslocalització”. Des del sector químic han reiterat que la taxa fa que Catalunya perdi competitivitat respecte altres territoris de l’Estat i d’Europa i han reclamat que a tot el continent hi hagi “les mateixes regles de joc”.

Tot i això, el directiu s’ha mostrat convençut que les instal·lacions tarragonines tenen futur. “L’etilè que produïm es pot portar de fora, però lluitarem per produir-lo aquí. Ho hem de fer competitivament i respectant els reptes que tenim, com la descarbonització. El nostre full de ruta és fer-ho a Tarragona i és realista, però necessitem complicitats”, ha sostingut. L’any passat DOW Chemical va assolir a nivell mundial una xifra de negoci de 1.366 MEUR, un 43,7% més que l’exercici anterior. Un 70% de la producció de DOW Chemical Ibèrica s’ha exportat, una xifra superior a l’habitual.

Producció d’hidrogen verd

Respecte l’ús d’hidrogen verd, DOW està analitzant fer servir el que es pugui produir a Terol, mentre a Catalunya no s’acaben de desenvolupar més projectes. Tal com ha detallat, “es treballa per portar-lo amb canonada” fins a Tarragona. En aquesta línia ha advertit que segons alguns estudis a Catalunya com a molt es podrà produir la meitat de l’hidrogen verd que es necessitarà i que, per tant, caldrà portar-lo de fora. Ja sigui d’altres llocs de l’Estat o de més enllà. “Hi ha un gran projecte a Aràbia per produir hidrogen verd, que el transformaran en amoníac i el portaran en vaixell. Tot això ha de ser competitiu d’aquí a quinze anys”, ha exposat.

Per altra banda, ha afirmat que “el futur té dues potes: la descarbonització i l’economia circular”. “Cal economia circular perquè no hi ha recursos infinits al món, i la solució arribarà de la química. O convertim els recursos en matèries primeres o tenim un problema com a societat”, ha advertit. Per això, s’ha mostrat “convençut” que el futur passa pel “reciclatge químic” o “reciclatge avançat”, un procés pel qual els residus dels contenidors grisos o grocs es podran reconvertir en matèries primeres per a la indústria, com ara el metanol.

125è aniversari de Dow

D’altra banda, sota el tema corporatiu del 125è aniversari de Dow, ‘Imagine Better’, Dow Chemical Ibèrica ha publicat avui el seu Informe Públic referit a l’any 2021, en el qual recull les seves principals fites i resultats a Espanya. Durant aquest any, la Companyia ha focalitzat els seus esforços en la innovació, la digitalització i la sostenibilitat, alineats amb els seus Objectius de Sostenibilitat per al 2025 i amb els seus nous i ambiciosos compromisos per fer front als reptes derivats del canvi climàtic: per al 2030, recollir, reutilitzar o reciclar un milió de tones mètriques de plàstic; per al 2035, el 100% dels productes de Dow destinats a aplicacions d’envàs i embalatge seran reutilitzables o reciclables i, per al 2050, ser una empresa neutra en emissions de CO2.

D’aquesta manera, Dow està desenvolupant un full de ruta que explica com pensa aconseguir aquesta neutralitat de carboni. La primera fase, abans del 2025, consisteix en fer tot allò que sigui possible des del punt de vista de l’eficiència energètica, per assolir la màxima reducció d’emissions de CO2 a través de projectes que incloguin l’ús d’energia renovable per alimentar les unitats de producció, l’electrificació de les turbines per motors, així com augmentar la flexibilitat de la matèria primera utilitzada als crackers. Per a la segona fase, entre els anys 2025 i 2030, és clau repensar la manera d’alimentar els forns de gas natural del cracker a través de l’ús de l’hidrogen circular a partir del metà residual del mateix procés i de la captura i emmagatzematge de CO2. Durant la tercera fase, més enllà del 2030, l’èmfasi estarà en la implantació de tecnologies que actualment estan en desenvolupament i que permeti a la Companyia ser neutre quant a emissions de carboni.

“En aquesta línia i amb una ferma aposta en la seguretat, durant el 2021 s’ha dut a terme una aturada programada a la Unitat d’Hidrocarburs de Dow, que comprèn les instal·lacions del Cracker i Octè al polígon nord, ubicat a la Pobla de Mafumet i Perafort, amb l’objectiu, entre altres, d’impulsar la nostra estratègia de descarbonització i economia circular”, destaca Ignasi Cañagueral, Director del Complex Industrial de Dow Tarragona i del Hub d’Operacions del Sud d’Europa. L’aturada, que ha tingut una durada de 88 dies i ha involucrat més de 3.400 persones, permetrà a Dow reduir les seves emissions de CO2 d’un 8% gràcies a la renovació de totes les instal·lacions elèctriques i a una nova turbina, entre altres millores tecnològiques. Durant els 1,8 milions d’hores treballades durant l’aturada, només es va produir un accident sense baixa. Es va dur a terme també aturades programades a la unitat de producció de polietilè de baixa densitat i a la planta de poliglicols, ambdues ubicades a la Canonja.

En termes econòmics, Dow Chemical Ibèrica va invertir a Espanya més de 50 milions d’euros el 2021, superant d’un 36% les inversions de l’any 2020. Així mateix, el 2021 va suposar també un any clau en resultats financers per a Dow a nivell mundial, amb rècord de vendes; i un dels millors exercicis per a la Companyia a l’Estat, assolint-hi una xifra de negoci de 1.366 milions d’euros, un 43,7% més que el període anterior, i una exportació més elevada del que és habitual, que ha arribat fins al 70%.

“A Dow sempre ens preguntem què podem fer millor i com podem fer-ho. Gràcies a la resiliència, col·laboració, creativitat i innovació aportades pels nostres equips, hem sortit enfortits en un context d’incertesa i sota la pressió de la Covid-19. Les nostres unitats de producció han operat d’una manera fiable i s’han adaptat a les variacions de la demanda dels nostres productes en el mercat”, destaca Jon Bilbao, Director General de Dow per a Espanya i Portugal. “Dow seguirà apostant per Espanya i Tarragona i pel sector industrial d’una manera sòlida, com ha fet fins ara. Els nostres valors -integritat, respecte per les persones i protecció del planeta- són la brúixola que guia les nostres actuacions”, afegeix Jon Bilbao.

Redacció – ACN