.

L’Espai Turisme acollirà durant tot l’octubre una exposició amb una selecció d’imatges de la mateixa temàtica

L’Espai Turisme acollirà durant tot l’octubre una exposició amb una selecció d’imatges de la mateixa temàtica

Aquest divendres, 4 d’octubre, es presenta el llibre Treball i lleure a Tarragona, ara fa cent anys i s’inaugura l’exposició homònima, orgnanitzada per l’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona. L’acte tindrà lloc a les 19 h a l’Espai Turisme (c. Major, 37) i la presentació del llibre anirà a càrrec del periodista Ricard Lahoz.

El llibre, Jordi Piqué i Blanca Gas (Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu) i editat per Silva Editorial, és un recull d’un centenar de històriques sobre les noves formes de lleure. Es tracta d’imatges captades a la ciutat entre 1905 i 1927 per fotògrafs professionals com Gerard Chinchilla, Pere Pallejà i Hermenegild Vallvé, o bé que provenen de fons particulars com els de Lluís Delclós, Josep Gramunt, Joan Micó i la família Serres Cirujeda.

Tarragona, especialment a partir de 1918, ara fa cent anys, va viure de ple una de les característiques principals dels inicis del segle XX: la introducció i la progressiva implantació dels avenços tècnics en la societat que van transformar el món del treball. Invents revolucionaris com l’electricitat, el telèfon, la ràdio, el cinema, els vehicles de motor, l’aviació… s’aniran introduint i arribaran millorats, com és lògic, fins a l’actualitat.

En conseqüència, la reducció de jornada laboral comportarà canvis en la percepció col·lectiva de l’ús del temps de lleure que possibilitaran l’increment progressiu tant de la pràctica com de la contemplació de l’esport, o bé l’aparició de nous espectacles de masses, com el cinema. Tot i que, els salaris baixos i l’explotació del treball femení i infantil encara es mantindran durant uns quants anys, l’aprovació l’any 1919 del decret que establia la jornada laboral màxima de 8 hores diàries i de 48 hores a la setmana afavorirà una nova percepció col·lectiva del temps de lleure. Les noves activitats d’oci s’afegiran a les festes tradicionals i l’habitual passeig dominical per la Rambla.

Tots aquests canvis són els que reflecteixen les imatges, tant les publicades en el llibre com les 44 que es mostren a l’exposició, que es podrà visitar fins el dia 31 d’octubre.