.

.

TOTS 21

Els grups majoritaris amb representació en les Corts Generals van arribar a un acord per fixar les persones que intervindran en el debat sobre la petició del Parlament de Catalunya de la delegació de la competència per poder celebrar la consulta independentista el 9 de novembre: Turull (CiU), Herrera (ICV) i Rovira (ERC) seran els encarregats de defensar la

Sebastià Barrufet és periodista

Sebastià Barrufet és periodista

petició.

El 8 d’abril el Congrés rebutjarà delegar a la Generalitat les competències per al referéndum, tanmateix totes les passes s’estan fent amb la vista posada en la comunitat internacional, que és qui finalment haurà de decidir el futur de Catalunya si el govern i els partits espanyols tanquen totes les portes.

«Els espanyols poden anar dient tot el que els sembli, a nosaltres només ens cal fer un pas per tenir la independència: Declarar-la!»
És el que diu Jordi Fornas, exalcalde de Gallifa i promotor d’UDIC (Units per Declarar la Independència Catalana – udic.cat).

Fornas diu, referint-se a les manifestacions de multituts: ”el poble català va parlar ben clar: volem la independència i ser un nou Estat d’Europa.Ja és ben sabut que als catalans ens agrada fer les coses bé, però més important que fer-les bé és fer-les, sobretot quan estem parlant del futur del país que abasta des del futur dels nostres fills al benestar dels nostres avis i passa per guanyar-nos la vida dignament, sense que ens robin, ens enganyin, ens manipulin i ens faltin al respecte. I ja no podem esperar més!

De la derrota del 1714 ja fa tres segles, i aquells fets són la causa directa d’aquesta situació, que tant de dolor, sang, injustícia i patiment ens ha portat durant tot aquest període, fosc, de la nostra història. Cap altre poble a Europa no ha patit ni ha resistit tant de temps els efectes d’una derrota com aquella, i ara tindrem una nova oportunitat per a recuperar la llibertat. Generacions senceres han lluitat per aconseguir-la. Ara ens toca a nosaltres i no els podem fallar”.

L’ofensiva del govern espanyol per frenar l’independentisme creixent tindrà dues cares: primer (com ara), l’atac, la crítica i el recurs al TC; després, una oferta de nou model de finançament. Això és el que s’espera que passi aviat.. Ho saben tant a la plaça Sant Jaume com a les seus de tots els partits catalans. Dins del nou clima de “diàleg” entre els governs de Mas i Rajoy, s’han anat produint nous capítols d’aquest suposat acostament. En un nou pas, el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va demanar en una entrevista a El Mundo una reforma del model d’Estat: avançar en un model de finançament “molt similar al dels territoris forals” –el País Basc i Navarra– i cedir a les autonomies la gestió del 100% de l’IRPF. És a dir: “Diners a canvi de consulta” com diu El PuntAvui.

Llegeixo a NacioDigital que el PP deixarà «una porta oberta» a la millora del finançament el dia 8 d’abril al Congrés, quan la cambra baixa rebutjarà amb els vots del PP, PSOE i UPyD la proposició de Llei de traspàs de competències a Catalunya per celebrar un referèndum.

Aquesta oferta de millora s’inscriuria dins la reforma del sistema de finançament global de totes les comunitats autònomes -excepte Euskadi i Navarra- i en cap cas seria semblant al règim de concert econòmic de què gaudeixen aquests dos territoris.

El diferent parer dels parlamentaris de Convergència i d’Unió a Madrid pel que fa a la votació del 9 de novembre es posa de manifest als passadissos del Congrés dels Diputats. La major part dels representants de Convergència asseguren rotundament que la consulta es durà a terme, mentre que tots els d’Unió ho neguen.
El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, respecta les opinions expressada per tothom, però demana que no s’especuli amb escenaris alternatius per no afeblir la millor eina que té ara mateix Catalunya, que és, segons ell, el referèndum del 9 de novembre.

El Conseller Homs rebutja qualsevol oferta de Rajoy que no inclogui la consulta: «La democràcia no és bescanviable per quatre quartos», deixa clar el portaveu del Govern presidit per Artur Mas,

A més a més, penso que la gran majoria de catalans que com el senyor Fornas son partidaris d’un Estat Independent, es decidiran per la Declaracio Unilateral. Hem arribat a un punt on els diners ja no ho són tot.

Sebastià Barrufet Rialp, periodista