.

.

TOTS 21

L’apoderat de l’empresa és un caporal del cos de Mossos d’Esquadra en excedència.

Una empresa de Tarragona que revenia material intervingut judicialment en plantacions de marihuana es troba al centre de la investigació que va desembocar dijous en la detenció de quatre persones –entre les quals un caporal dels Mossos en excedència- i, prèviament, amb l’arrest de tres agents del cos. L’empresa era requerida habitualment per donar suport en les intervencions judicials contra les plantacions de marihuana interiors, que desmuntava. L’operatiu conjunt de Mossos i policia espanyola dirigit pel jutjat número 3 de Reus va culminar dijous amb quatre entrades a naus industrials d’un polígon de Tarragona i un domicili de Cunit. Avui el jutge ha ordenat presó per a dos dels detinguts sota fiança de 30.000 euros, que han dipositat.

El titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha escoltat la declaració d’un tercer detingut, que ha quedat en llibertat provisional, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Teòricament, l’empresa havia de recollir tots els sistemes d’aires condicionats, llums tèrmics i plafons LED i traslladar-ho a les seves naus en qualitat de dipòsit judicial fins que el jutge n’autoritzés la destrucció. En comptes d’això, revenia el material a preus de mercat més baixos en una nau separada on no hi constava cap logotip de la companyia.

En els registres policials es van trobar més de 400 aires condicionats, 850 plafons de llums al·lògens, 130 plafons de llums led i més de 3.200 balestres sense focus. També es va intervenir altre material necessari per instal·lar plantacions de marihuana interiors. La investigació policial va comprovar que aquests elements es venien a terceres persones i que en moltes ocasions, tornaven a ser utilitzats en noves plantacions de marihuana del territori. A més, en cas de constar ordre de destrucció del material, l’empresa falsificava l’acta.

D’altra banda, el propietari de l’empresa també està detingut per un delicte contra la salut pública per intentar processar un carregament de marihuana que havia de ser destruïda després d’un servei policial. La venda al mercat il·legal li hauria suposat un benefici de 200.000 euros, però la droga es va fer malbé abans de ser processada.

En una peça separada de la investigació dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, Afers Interns va detenir el 30 de novembre tres mossos en actiu a Tarragona, com a presumptes autors dels delictes de malversació i falsificació de document oficial

D’altra banda, en una peça separada de la investigació dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, la Divisió d’Afers Interns va detenir el passat 30 de novembre tres mossos en actiu a Tarragona, com a presumptes autors dels delictes de malversació i falsificació de document oficial. Els agents arrestats, que van sortir en llibertat amb càrrecs després de comparèixer davant del jutge, s’haurien quedat diners procedents d’una intervenció policial en la que havien participat i que haurien d’haver lliurat a l’autoritat judicial.

Un dels detinguts també està detingut per un delicte de revelació de secrets. Segons la investigació, aquest mosso extreia informació de les bases de dades policials i també utilitzava la informació sobre futurs dispositius policials contra el tràfic de drogues i les facilitava a persones relacionades amb el crim organitzat. Aquesta revelació de secrets hauria perjudicat diverses investigacions que estaven duent a terme els Mossos d’Esquadra arreu del territori.

Un mosso d’esquadra, probablement un comandament del qual se’n desconeix el nom, encarregat de dur el material comissat a fer-lo destruir, el dipositava en una altra nau de la mateixa empresa, presumptament la nau on el material era venut

A l’escrit que decreta la presó provisional per a dos dels detinguts, el jutge cita un testimoni segons el qual un mosso d’esquadra, probablement un comandament del qual se’n desconeix el nom, encarregat de dur el material comissat a fer-lo destruir, el dipositava en una altra nau de la mateixa empresa, presumptament la nau on el material era venut. El mosso, que avisava amb antelació l’administrador de l’empresa de les entrades en plantacions de marihuana, s’enduia un 10% del benefici, tot segons el testimoni.

L’escrit recull també converses telefòniques entre els investigats, en una de les quals un d’ells alerta que al magatzem hi ha tant material per vendre que sembla «un Pryca». També hi ha trucades entre els investigats i presumptes compradors, on s’expliciten peticions específiques per al cultiu de la marihuana.

Una altra de les converses revela que un dels investigats, que tenia la responsabilitat de destruir una plantació de marihuana, proposa quedar-se la part de la planta susceptible de ser venuda i cremar la resta, per aconseguir un benefici d’entre 200.000 i 2500.000 euros.

ACN