.

L'alcaldessa Mercè Dalmau, en roda de premsa

L’alcaldessa Mercè Dalmau, en roda de premsa

L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, i el cap de Noves Tecnologies de l’Ajuntament, Pep Budí, han presentat el projecte iCambrils, un programa transversal que pretén aplicar la filosofia Smart en els diferents àmbits per augmentar la transparència i eficiència de l’ens i atendre millor els ciutadans.

L’alcaldessa ha explicat que l’Ajuntament ja fa temps que treballa en aquesta línia, especialment pel que fa a la mobilitat. Així doncs, el projecte integra les accions futures però també les que ja s’han posat en marxa o estan a punt de convertir-se en realitat.

L’Ajuntament ja està treballant en temes com el portal de la transparència i dades obertes, que publicarà dades administratives i econòmiques en format reutilitzable, perquè ciutadans i empreses les puguin utilitzar i analitzar. A més, s’han establert sinergies i s’està treballant conjuntament amb tres Ajuntaments més, la contractació electrònica. De la mateixa manera, Cambrils forma part d’un grup de treball per tal de definir un model reutilitzable pels ens locals catalans, en el marc de les SmartCities.

El cap de Noves Tecnologies ha assegurat que el projecte neix de la necessitat d’una visió integral basada en la ciutat digital, innovadora, sostenible i segura que exigeix una transformació intel·ligent tant de l’administració, com dels serveis, com del model de ciutat.

L’aposta municipal s’emmarca en la millora de la qualitat de vida, la sostenibilitat, la gestió i prestació eficient dels serveis i la innovació i la seva la seva aplicació passa per la participació activa de les persones, redefinir models econòmics, com la col·laboració públic-privada i l’aplicació intensiva de noves tecnologies.

El projecte millorarà l’eficiència en els àmbits de la governança, l’urbanisme, la mobilitat, el medi ambient i els serveis. En el capítol de la governança destaca la transformació de l’administració electrònica, la creació de laboratoris urbans per testejar les noves tecnologies, la redefinició dels serveis i les sinergies amb municipis i ens supramunicipals.

Pel que fa a l’urbanisme, el projecte preveu que qualsevol actuació o pla concebi unes infraestructures de comunicacions de base, l’aplicació de la domòtica en edificis i espais municipals, la monitorització i optimització del consum energètic i les energies alternatives o autosostenibilitat.

En matèria de la mobilitat es crearan aparcaments intel·ligents, zones de càrrega i descàrrega controlades tecnològicament, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, punts de servei smart, una aplicació de mobilitat, informació dels transport públic en temps real i passos de vianants intel·ligents.

En Medi Ambient es millorarà la gestió de residus, l’eficiència energètica, els sistemes de rec i l’enllumenat públic. Finalment, en l’apartat de serveis a les persones com un servei d’atenció domiciliària més eficient, una app antipànic i d’emergències ciutadanes, l’oficina virtual de tràmits arribi als dispositius.