Crisi politica de primera magnitud al Consell Comarcal del Tarragonès que l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha verbalitzat a Tarragona21. Alonso ha advertit a través d’aquest digital que si el contracte comarcal de la brossa no tira endavant, la supervivència del propi Consell Comarcal “corre perill”. Aquesta setmana ha deixat dues sorpreses politiques en dos ajuntaments del Tarragonès significatius: Constantí i Roda de Berà.
Ambdós havien d’entrar al servei de recollida de brossa del Consell Comarcal del Tarragonès a partir del nou contracte, i donat el pes en habitants, implicava ampliar notablement el pressupost del mateix. Però ambdós consistoris han tombat per sorpresa l’acord de conveni amb el Consell Comarcal i s’ha desfermat la tempesta política.
El quid de la qüestió és que els municipis consideren que els surt més barat desprendre’s de la recollida de la brossa, de manera que prefereixen que la gestioni el Consell Comarcal i per això es preveia l’entrada dels dos municpis i altres canvis en altres poblacions. Després d’any i mig de converses, els dos principals actors tumben la seva entrada al Consell o l’ampliació de la seva relació amb l’organisme comarcal. I amb la paradoxa que en el cas de Roda de Berà, l’alcalde ha estat el màxim impulsor del nou contracte com a president del Consell Comarcal que és.
L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, entén la protesta d’Alonso i ha evidenciat la “paradoxa” que al Consell “estiguin governant junts l’antiga Convergència i el PSC i en canvi, aquests partits, hagin tombat acords municipals”.
En declaracions a Tarragona21, Vigili ha afirmat que “els municipis més grans hem de ser solidaris i qui més pot patir són els municipis petits”. Virgili coincideix amb Alonso que la crisi de la brossa obre una escletxa de dubtes al Consell Comarcal.
Aprovació de convenis
Dimecres vinent, el ple del Consell Comarcal aprovarà els convenis amb els ajuntaments que han donat el seu vist-i-plau i tirarà endavant el procés de treure el concurs. “Si algun ajuntament es vol sumar després ho podrà fer, sempre i quan no s’hagi adjudicat el concurs”.
Han aprovat el conveni tots els ajuntaments menys el del Morell, Torredembarra, Constantí i Roda de Berà. Els grans municipis de la comarca -Tarragona, Salou i Vila-seca- no s’inclouen tradicionalment en el servei comarcal. En el cas de Torredembarra s’està negociant que disposin d’una deixalleria pròpia.
Tal com ja va informar Tarragona21, l’anterior contracte, signat amb FCC, va vèncer el passat 31 de desembre i calia renovar-lo, feina que estava desenvolupant el Consell Comarcal des de feia any i mig. El procés ja es preveia lent. El nou contracte poria entrar en vigor els darrers mesos d’enguany o l’any vinent. Mentrestant, preval una pròrroga -la segona del contracte-.
Els grups opositors d’ambdós municipis -CiU i ERC en el primer cas i principalment PSC, en el segon- han tirat enrera la proposta dels plens de cedir la recollida de la brossa al Consell Comarcal. El cop donat per l’oposició, de diferent color en ambdues poblacions, s’ha produït dos dies consecutius, dimecres a Constantí i dijous a Roda de Berà. La situació ha desfermat la tensió i l’alcalde d’Altafulla ha alertat que si no hi ha acord amb la brossa el propi Consell Comarcal corre perill ja que el servei de recollida és el princpal que presta l’organisme, junt al de Serveis Socials.
‘Si ens carreguem la brossa, el Consell no té viabilitat’
A través de Tarragona21, Fèlix Alonso ha estat contundent: “Estem molt preocupats perquè això pot ser la fi del Consell Comarcal”. “La recollida de la brossa només es pot fer mancomunadament pel seu elevat cost”, ha dit l’alcalde. “Si ens carreguem la brossa, el Consell Comarcal difícilment tindrà viabilitat i a qui més perjudicarem serà als municipis més petits, que necessiten d’un organisme supramunicipal per desenvolupar activitats que d’altre manera no podrien fer”.
A Altafulla “podem sobreviure i fins i tot podríem fer un concurs i recollir-nos nosaltres la brossa, pero trigaria temps a entrar en vigor”. Si no es recondueix la situació, “Altafulla tirarà pel dret i convocarà un concurs”.
L’alcalde de Constantí, el socialista Òscar Sánchez, ha estat més prudent i ho veu diferent. En declaracions a aquest mìtjà, ha afirmat que “l’oposició va tombar el conveni al·legant poc temps per estudiar-lo. Crec que el tema es pot reconduir donant més temps i parlant-ne”, ha dit.
Amb l’entrada de Constantí i Roda de Berà, el pressupost rondaria els 70 milions d’euros, uns 20 milions més que en l’anterior concurs. Les previsions indiquen que el nou contracte serà de vuit anys més dos prorrogables anualment, contra els 10 anys més dos del contracte vençut. Inclou l’adquisició de 15 nous camions i 5.000 nous contenidors. Alguns municipis canviaran el sistema de recollida i el faran de superfície i altres han demanat l’ampliació del servei del Consell Comarcal.
El cas de Roda de Berà
A Roda de Berà el conveni va comptar amb el vot a favor l’equip de Govern (6 vots), el vot en contra del PSC (2 vots) i l’abstenció de Ciutadans i Populars-UPR (4 vots). La regidora d’ICV-EUiA va excusar la seva assistència a la sessió per motius personals. Calia una majoria qualificada, és a dir, set vots, per tirar-lo endavant.
“L’aritmètica ha permès que en aquest cas amb tan sols dos vots en contra quedi tombada la proposta”, va sentenciar l’alcalde, Pere Virgili, qui es va mostrar molt sorprès pels resultats del plenari, “ens ha sobtat que els dos grups municipals que havien mostrat el seu suport inicial hagin fet un pas enrere en l’últim moment abstenint-se”, va assegurar.
Tot i que tots els informes tècnics de l’Ajuntament recomanaven l’adhesió al conveni, tant Populars-UPR com Ciutadans hi van dubtar demanant més temps per estudiar la proposta amb profunditat. Davant l’acusació de la premura per aprovar aquest punt, l’Alcalde va contestar que el primer dossier amb la proposta es va presentar al novembre de 2016 i que cap partit havia efectuat cap proposta al respecte.
Tanmateix, avui Pere Virgili es mostrava conciliador, convidant als regidors que es van abstenir a presentar les seves propostes de millora al projecte, “tot i que el termini d’adhesió va finalitzar ahir, encara podríem ser-hi a temps si el plenari del proper dimecres del Consell Comarcal aprova que mentre es preparin els plecs de condicions de la licitació es puguin incorporar nous municipis al projecte”. Tant Altafulla com Renau, La Canonja, Vilallonga o La Secuita, entre d’altres, han aprovat ja la seva adhesió al conveni.
Segons s’indica a l’informe efectuat per Serveis Tècnics de l’Ajuntament, el nou sistema mancomunat de recollida integral gestionat a través del Consell Comarcal del Tarragonès implicaria moltes millores per al municipi amb un cost pràcticament igual a l’actual, entre elles vehicles nous, més contenidors a la via pública –passant de 894 a 1.100 unitats-; més volum de capacitat, un servei ampliat de la deixalleria supramunicipal, un sistema de control amb xip de pesatge i buidatge dels contenidors i control per GPS dels vehicles, així com campanyes informatives anuals.
A més a més, amb la implantació dels nous contenidors es faria un replantejament de les ubicacions actuals reduint aquestes i fent-les completes amb totes les fraccions de recollida, amb cinc contenidors a cada illa, i es substituirien de forma progressiva els contenidors soterrats per contenidors de superfície, degut a la problemàtica existent amb els primers. En definitiva, amb aquest conveni es pretén millorar la qualitat i la quantitat dels residus recollits de la selectiva, així con oferir un servei més eficient, amb un nou parc de vehicles, maquinària nova i contenidors totalment renovats, adequant-lo a les necessitats del municipi.
El servei ofert actualment no és l’adequat atès que tant els vehicles com els contenidors són molt antics i és necessària una renovació absoluta, fet que comportaria una inversió molt important que trencaria, segons el Govern, amb l’estabilitat financera aconseguida amb esforç els últims anys i implicaria que les inversions financerament sostenibles no incloses als pressupostos de 2017 i previstes per aquest any amb el superàvit del passat exercici no es poguessin dur a terme.
Alguns exemples són la reforma de la plaça Mariners, la reposició de l’arbrat de la urbanització Costa Daurada, l’adequació dels Horts de Cal Gassó, la pavimentació del camí de Cal Llorenç i del camí de Berà, la reforma de la plaça Sant Jaume, l’adequació de les voreres per a vianants a la TV-2041, l’arranjament de voreres i millores en diferents carrers de tot el municipi, així com l’adequació del pas soterrani de Merymar, entre moltes altres petites inversions.
Les altres opcions, si no s’aprovés el conveni, segons ha afirmat l’Alcalde, serien “continuar oferint un servei precari a la ciutadania, opció que no és la desitjada per aquest Govern; o bé que sigui gestionat per una empresa externa, fet que incrementaria de forma considerable els costos del servei i suposaria un augment de la taxa, i no és aquesta la millor solució”. Finalment ha assegurat que “si el projecte no tira endavant haurem perdut una oportunitat molt important per a Roda de Berà”.
Jaume Garcia
Equip de redacció