Creixell ha tancat avui formalment l’Any Jujol, que va protagonitzar en 2017, i ho ha fet inaugurant un trencadís jujol·lià a la plaça Plaça de Vorey sur Arzon, sota l’església que queda coronada pel conegut campanar de l’arquietecte i dissenyador tarragoní.
El trencadís decora tota la petita plaça i ha estat obra de l’artista local Susa Torres, que ha comptat amb la col·laboració dels escolars de la vila. Amb un pressupost de només 2.000 euros, la plaça queda tota emmarcada pel trencadís, a l’igual que una paret que envolta la font del lloc.
Durant l’acte han actuat la colla dels Castellers de la Il-lusió i dels Geganters i Capgrossos de Creixell, amb el grup de gralles i tabals. Han presidit l’acte les autoritats locals, amb l’alcalde, Jordi Llopart, al capdavant, el rector Joan Brulles i representants de la Fundació del Campanar.
El Campanar de l’església de Sant Jaume de Creixell és la petjada que Jujol va deixar a la vila, inaugurat en 1917 i restaurat en 2012. Va quedar pendent del projecte inicial el recobriment exterior amb trencadís, que li hagués conferit una imatge mot trencadora. L’atreviment de Jujol ja va ser inevitable motiu de polèmica al seu moment.
L’any passat, el municipi va celebrar un conjunt d’actes commemoratius i de fet es va convertir en la capital comarcal del jujolisme. Justament, l’Ajuntament havia demanat al Consell Comarcal del Tarragonès començar una ruta del que és considerat un geni de l’arquitectura i el disseny, que alguns experts el situen a la mateixa alçada que Gaudí, però a l’ombra d’aquest rpecisament perquè no va fer obres de grans dimensions.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Francesc Sentís, subratllava avui a la premsa que el consistori “tornarà a demanar a la Comissió de Cultura del Consell Comarcal que tiri endavanr la proposta de creació de la ruta”, com un primer pas del que hauria de ser més endavant una ruta que superi la comarca. Jujol té obra també a Montferri, a l’Alt Camp, el conegut santuari.
J. Garcia
Equip de redacció