L’Ajuntament de Vilaplana -de qui depèn el poble abandonat de La Mussara- constata que cada cop hi ha més ‘turisme esotèric’ a La Mussara degut als nombrosos programes de televisió que s’ocupen de les suposades desaparicions de persones i de la imaginada presència d’una pedra que condueix a una altra dimensió.
A aquesta presència de gent, que sempre n’hi ha hagut, però que s’ha incrementat notablement darrerament, s’hi sumen a més aquelles famílies que estan descobrint la muntanya en l’època de la pandèmia i els rovellonaires que ja comencen a desfilar per les Muntanyes de Prades.
Notable va ser l’afluència de visitants el cap de setmana passat, amb l’aparcament del refugi ple de vehicles com també l’entrada del poble abandonat. Gent fent pic-nic, famílies amb cistelles per anar a buscar el rovelló, un grup de rock filmant un vídeo a la part més alta de La Mussara… i un jove pare de família que preguntava on és la pedra que condueix a una altra dimensió, com va comprovar Tarragona21.
L’alcalde, Josep Bigorra, ha expressat a Tarragona21 la seva preocupació i la de l’equip de govern per la presència massiva de gent els caps de setmana, ara especialment, amb l’anomenat ‘turisme esotèric’, que contribueix a donar una imatge distorsionada de La Mussara. Programes com Cuarto Milenio, a Cuatro, presentadors com Sebastià d’Arbó, a TV3 i a 8TV, i xarxes de televisions locals, més una legió d’aficionats que tenen canal a Youtube difonen aquests temes i afavoreixen que hi vingui més gent atreta per l’esoterisme, relata l’alcalde. ‘Els vídeos de fenòmens paranormals van a més’, es lamenta Bigorra. ‘Ens hem trobat casos com una persona que havia fet un llibre, no li havíem donat permís per entrar a l’església, i va demanar fer-hi una pel.lícula. No li vam concedir el permís i finalment, van gravar igualment un vídeo dins de l’església’
‘Refusem sistemàticament les peticions que ens fan de filmar al lloc per qüestions esotèriques, però sabem que es filma de manera il.legal perquè ho veiem al programes o a les xarxes’, subratlla Bigorra. No hi ha impediments, però, però concedir permisos per als nombrosos grups musicals que demanen gravar clips a La Mussara. El passat dilluns, un conjunt mexicà que té 500.000 seguidors a Instagram ho estava fent, com diumenge passat, un català.
Accedir a una església en runes
Molesta i preocupa especialment l’accés lliure a l’església i al petit cementiri del costat, on són visibles les creus amb els noms de les persones allí enterrades. ‘La gent que accedeix a l’església, que està en runes, s’exposa a perills, a part del saqueix i el vandalisme que s’hi pugui donar’, relata Bigorra.
A Google, la frase ‘piedra de La Mussara’ té més de 35.000 entrades. Nombrosos vídeos es troben a la xarxa, alguns fets l’any passat i amb imatges de l’interior de l’església. Afirmen que la presència d’una pretesa porta a una altra dimensió, una ‘porta del sis’, fa que la gent hi desaparegui. També se cita casos de cacofonies, bruixeria, fantasmes i que s’hi han fet rituals. La xarxa està plena de relats fantasiosos que situen La Mussara com un dels epicentres a Espanya d’aquestes portes dimensionals. El passat diumenge, Tarragona21 era testimoni com un pare de família jove preguntava on era aquesta porta mentre visitava les runes de les cases ensulsides. Les històries de desaparicions tenen la culminació en una que sembla real, la d’Enrique Martínez Ortiz, que va tenir lloc en 1991.
‘La gent té els seus avantpassat enterrats al cementiri de La Mussara i no volen que es parli malament d’ells’, diu l’alcalde. L’Ajuntament no té pressupost ni de lluny per muntar un sistema de vigilància i confia que si s’acaba declarant la zona Parc Natural les Muntanyes de Prades, ‘podem disposar de més recursos per tenir més vigilància i controlar espais i accessos’.
No només els visitants tel.lúrics causen problemes, els excursionistes, boletaires o els que fan pic-nic provoquen inevitablement un increment de la brutíssia i un segon efecte refusable, que acaben aparcant en qualsevol lloc: ‘Els propietaris de finques es queixen perquè barren el pas dels seus camins en aparcar-hi els seus vehicles’, afirma l’alcalde. En unes recents sortides de voluntaris es van retirar 300 kilos de brossa.
Amb la Diputació de Tarragona es treballa una proposta per reduir-ne l’impacte. Es tracta d’evitar que els cotxes arribin al poble abandonat. La carretera mor allà, però uns pocs centenars de metres abans hi ha un desviament cap al refugi de muntanya, de qui n’és titular la Diputació, com de la carretera. Es proposa ‘que a l’alçada del refugi no es pugui continuar fins a La Mussara i els vehicles hagin de fer un gir cap a l’aparcament del refugi. Contemplem fer un aparcament més gran al refugi. D’aquets manera, la gent hauria d’anar a peu a La Mussara’, explica Bigorra. Al seu torn, l’Ajuntament modificaria les ordenances municipals per tal de prohibir l’estacionament a La Mussara poble. Són opcions que s’estan estudiant, com ‘fer pagar per aparcar, com es fa a Siurana’, lloc d’interès on hi va tanta gent que els ingressos permeten tenir-hi un vigilant, situació que no es donaria a La Mussara, que no té tants visitants.
Jaume Garcia
Equip de redacció