Cornudella de Montsant es va omplir de literatura la tarda de dissabte en el que va ser el primer acte públic que dóna per inaugurat l’impressionant palauet que acull la majestuosa Biblioteca Municipal. Nou escriptors i escriptores, un compositor i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, van impregnar de poesia, contes, microcontes i novel·les el claustre de l’edifici de l’antiga Fundació d’Història i Art Roger de Belfort.
De la mà de l’escriptor i mestre cornudellenc Jesús Maria Tibau, creador de la Jornada literària –que arribava a la vuitena edició- van desfilar pel claustre del palauet el tarragoní Francesc Valls Calzada (‘100 dòlars i una cabra’), el reusenc Aleix Cort (‘Avions de paper’), la barcelonina Pilar Garriga (‘Un estiu al Priorat’), el santpedorenc Ferran Cerdans (‘Perdonin que no em disculpi’), el rapitenc Miquel Reverté (‘Cròniques d’una mar desapareguda’), el fill d’Ascó i escriptor d’èxit Andreu Carranza (‘El poeta del poble’), el mateix Tibau (’El noi del costat del padrí’), Agustí Masip i Josep Barjuán (‘Poemes visuals’) i el tàndem poetessa-compositor Cristina Company i Pere Pèries.
Un aiguabarreix d’autors locals amb escriptors ebrencs –Tibau és fill de Cornudella, però mestre a Tortosa- i barcelonins. El públic descobria la gènesi de la creació literària, un misteri sempre buscat, i sabia, en paraules de Tibau, com als autors “ens mou un tema o un tema i mig al llarg de la nostra vida”. Tibau entrevistava cada autor i un grup de rapsodes llegia a continuació un fragment de les obres.
Autors artesans i autors consagrats
Autors d’edició artesana i manual, com Ferran Cerdans, que es fa ell mateix els llibres, o escriptores que han venut 100.000 exemplars en quatre novel·les publicades (Pilar Garriga), una barcelonina arrelada a la comarca, que recorda a ‘Un estiu al Priorat’ el vocabulari que ella sempre ha sentit a casa, i explicava com gent de Girona s’acosta a descobrir el Priorat duent el seu llibre com a guia, fins i tot resseguint els escenaris de la memòria de la pròpia autora
Col·leccionistes de premis, com Andreu Carranza amb la seva novel·la sobre mossèn Cinto Verdaguer o el també premiat Miquel Reverté, i dues rareses: un recull de poemes publicats a Twitter (‘Tuitpoemes’) i recollits en un llibre, amb música de Pere Pèries, que justament va oferir al final de la vetllada un repertori del seu àlbum, ‘Silkian i altres contes prohibits’.
La vetllada acabaria amb la intervenció de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, que reivindicà el valor i l’actualitat de la poesia, mentre l’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó, tingué unes paraules per agrair especialment l’esforç i l’empenta de Jesús Maria Tibau a celebrar cada any la jornada al seu poble.
També va servir la jornada perquè els cornudellencs que encara no coneixen el palauet de la Fundació i la seva Biblioteca de 15.000 volums poguessin donar-hi un tomb i, de nou, com ja ha passat les darreres setmanes, quedar bocabadats.
Equip de redacció