.

.

TOTS 21

Foto de família dels guanyadors i finalistes en les diverses categories. Foto: Tots21

Hi ha hagut grans escriptors que s’han dedicat a la literatura esportiva, ni que sigui de passada. Rafael Alberti va dedicar un poema al gran porter Platko i Manuel Vázquez Montalbán va encunyar la frase: ‘El Barça és l’exèrcit desarmat de Catalunya’. A casa nostra, sense dubte el millor periodista/escriptor esportiu fou el malaguanyat Fermí Morera.

Hi ha pedrera d’escriptors de temàtica esportiva i a Constantí s’ha pogut constatar aquest diumenge amb el lliurament dels XVIens Premis Literaris corresponents a l’any 2022. Fins a 420 originals s’hi van presentar i van ser seleccionades 92 obres. L’acte s’emmarcava en la programació de la Festa Major d’hivern del municipi i per segon any consecutiu s’ha realitzat al Pavelló Poliesportiu municipal, que s’ha tornat a omplir per a l’ocasió.

A banda de la presència de diversos integrants del consistori municipal, encapçalats per l’alcalde Óscar Sánchez, va destacar l’assistència del Subdelegat del Govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà. La festa literària va comptar amb una actuació musical a càrrec de l’aula de saxo de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens” de Constantí.

Ricard García Jardí, guanyador en la categoria d’adults. Foto: Tots21

Capitanejada per Manuel Rivera, Silva Editorial, amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, han promogut un any més aquests Premis Literaris que han arribat a la seva XVI edició, aquest any centrats en la temàtica “Relats d’esport”. El concurs s’ha dividit en quatre categories: la d’adults (a partir dels 21 anys), la de júniors (de 17 a 21 anys), la de joves (de 13 a 16 anys), i la d’infants (fins als 12 anys). En la categoria de joves s’ha volgut fer un reconeixement especial, per la seva col·laboració, a l’Institut de Constantí amb molts alumnes entre els finalistes.

Moltes i moltes autors/es eren de Constantí -“cada cop més”, deia l’alcalde-, de Reus i de Tarragona i algun d’Altafulla o Roda de Berà, tot i que també s’havien rebut originals d’altres països.

El públic va omplir el pavelló poliesportiu. Foto: Cedida

Durant l’acte d’entrega dels premis, s’ha presentat també el llibre que recull un total de 92 treballs (com a guanyadors i finalistes) presentats a concurs, en llengua catalana i espanyola, tenint en compte la participació d’escriptors no només locals, sinó que un any més s’han presentat treballs procedents de tot el món. En aquesta XVI edició, el tema escollit han estat els “Relats d’esport”, entès com una activitat important per tenir cura de la salut mental i física. A més de ser un factor de socialització, treball en equip, competitivitat, oci i fraternitat entre pobles i persones.

Els guanyadors

Els guanyadors d’aquesta 16a edició dels Premis Literaris han estat els següents: en categoria d’adults, Ricard García Jardí (de Tarragona) amb “Carta del jove Ahmed, menor no acompanyat, a la seva mare”. En categoria júnior, el primer premi ha estat per a Júlia Arévalo Martí (de Roda de Berà), amb “En moviment”; en categoria de joves el primer premi ha recaigut en Gerard Fondevila Carreras (de Terrassa) amb “Salvados”. I finalment, la guanyadora en categoria infantil ha estat Clàudia Salvadó Virgili (de Reus) amb “Comença el partit”.

J. Garcia