.

.

TOTS 21

Els guardonats, amb l'alcalde, Òscar Sánchez. Foto: Tarragona21

Els guardonats, amb l’alcalde, Òscar Sánchez. Foto: Tarragona21

Constantí ha donat el que se sol dir el tret de sortida de la Festa Major d’Hivern honorant entitats i persones destacades del municipi. En la jornada del pregó inaugural, la Societat Cultural i Recreativa El Casino ha rebut el premi Centcelles al Mèrit Ciutadà en haver acomplert cent anys de vida. I dos constantinencs han vist premiada la seva tasca cultural i esportiva. Es tracta, en el primer cas, de l’arqueòleg i historiador Josep Anton Remolà (premi a l’Acció Cultural) i en el segon, de Rodrigo Quesada (Acció Esportiva).

Han recollit el guardó de la centenària entitat dos expresidents, Josep Maria Nicolau i Antoni Molné, que han recordat aquells impulsors d’activitats de l’època moderna que ja no hi són.

Al seu torn, Remolà ha vist reconeguda la seva tasca d’investigador (és conservador del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona), on ha sorprès els darrers anys aportant la nova tesi que Centcelles podria ser una fortificació i no pas un mausoleu o una vil·la romana, les dues tesis que s’han mantingut al llarg dels anys. Finalment, Rodrigo Quesada, expresident del Centre d’Esports Constantí (2001-15), ha protagonitzat un emotiu parlament.

L’acte, presidit per un jove alcalde que s’estrena, Òscar Sánchez, ha tingut el pròleg en el pregó, que ha llegit el director del Museu Nacional Arquelògic de Tarragona, Francesc Tarrats. Novament, una de les pistes de l’espectacular pavelló poliesportiu ha estat l’escenari de la jornada inaugural de la festa.

Francesc Tarrats, director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, llegint el pregó. Foto: Tarragona21

Francesc Tarrats, director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, llegint el pregó. Foto: Tarragona21

El pregoner

Tarrats, amb el seu estil professoral i dicció clàssica, ha recordat que la història de Constantí “és una vella història, llarga i sòlida”, farcida de moments àlgids i d’èpoques de crisi. Un entorn que ell va conèixer per tasques professionals quan la indústria química el va transformar notablement, tot i que encara conservava “exhuberants parades d’avellaners”.

El pregoner ha subratllat que Centcelles és “un element patrimonial que constitueix una obra imprescindible, singular i excepcional” de la tardoromanitat. Tarrats ha animats els constantinencs i constantinenques a “sentir-vos orgullosos de la vostra història i a esforçar-vos a estimar-la més”.

Accediu al programa complert de la Festa Major d’Hivern en aquest enllaç.

J. Garcia