.

Imatge del furgó de la policia espanyola amb Oriol Junqueras a dins arribant a la porta del Tribunal Suprem. Foto: ACN

La vista per decidir si Oriol Junqueras abandona la presó ha començat quan passaven pocs minuts de dos quarts d’onze a la sala segona del Tribunal Suprem. El primer que intervindrà serà l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, que defensarà el recurs d’apel·lació. Entre els arguments que exposarà davant dels tres magistrats de la sala destaca el “clima de tranquil·litat” que es viu a Catalunya abans i després de les eleccions, el fet que ERC ha fet una campanya apostant “de manera genuïna pel diàleg i la bilateralitat” i que Junqueras ha estat escollit diputat i, per tant, s’ha de poder garantir el seu dret a participació política.

També són dins la sala els advocats de Jordi Sànchez i Joan Josep Nuet (que s’han adherit al recurs) i també podrà intervenir el lletrat de VOX (que exerceix l’acusació popular). Al final, tancarà el torn d’intervencions la fiscalia. Si la sala ho considera adient, al final de la vista es pot permetre una última paraula al propi Junqueras. La decisió dels tres magistrats sobre el recurs podria produir-se més enllà d’aquest dijous.

El vicepresident destituït ha arribat procedent de la presó d’Estremera a les 9.20h als calabossos de l’Audiència Nacional. Allà, ha esperat a què la policia el traslladi fins a l’edifici del Suprem, situat a pocs metres, on no ho hi ha calabossos perquè els detinguts esperin.

La vista per decidir sobre el recurs d’apel·lació presentat pel seu advocat ha començat puntual, quan passaven pocs minuts de les 10.30h del matí, hora fixada pel Suprem. La vista es celebra a porta tancada i, per petició expressa de la defensa, hi assisteix personalment el mateix Junqueras. Ara bé, no intervindrà a no ser que la sala així ho permeti i ho faria usant un darrer torn al final de tot.

El primer en defensar els seus arguments davant els tres magistrats de la sala (Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde) serà l’advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde. El passat 4 de desembre, el jutge instructor, Pablo Llarena, ja es va oposar a deixar en llibertat Junqueras i relacionava directament el vicepresident destituït amb “explosions violentes” al carrer. A la seva resolució, a més, apuntava que calia que es confirmés “paulatinament” que el canvi de voluntat de Junqueras era “efectiu i real”.

Arguments de la defensa

Ara, transcorregut un mes i amb les eleccions ja celebrades, la defensa de Junqueras considera que l’escenari ha canviat i que la situació a Catalunya “s’ha tranquil·litzat”. A més, creu que hi ha “elements objectius” que demostren aquest canvi de voluntat que demanava Llarena. Entre ells, el fet que la campanya d’ERC s’ha basat “de manera genuïna en el diàleg i la bilateralitat” i també que Junqueras ha estat escollit diputat i que la llista que encapçala ha rebut pràcticament 1 milió de vots. Per això, argumenta que s’ha de garantir el seu dret de participació política.

Després de la intervenció de Van den Eynde, podran intervenir els lletrats de Jordi Sànchez i Joan Josep Nuet, que s’han adherit al recurs i poden estar a la vista. Llavors esgrimirà els seus arguments la fiscalia (són a la sala els fiscals Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal). La fiscalia ja va avançar que s’oposava a deixar en llibertat Junqueras perquè considerava que els arguments usats per Llarena el 4 de desembre es mantenien encara.

Al final, i si la sala ho permet, podria demanar la paraula Junqueras per fer una última intervenció. Llavors, els tres magistrats hauran de prendre una decisió i reflectir-la en una resolució. No estan obligats a fer-la pública aquest dijous i el posicionament del Suprem es podria donar a conèixer en els propers dies.

ACN