.

D’esquerra a dreta, Toni Abelló, Rosa Maria Abelló i Josep Sabaté. Foto: Tots21

La taca de la recollida porta a porta s’extén al Baix Camp de la mà de l’empresa pública comarcal Secomsa. Les xifres avalen la seva eficàcia, tot i les reticències d’alguns veïns: diferents municipis de la comarca que l’usen han disparat la recollida selectiva igualant o superant els requisits que marca la UE per a l’any 2030, concretament quatre municipis: L’Argentera, Botarell, Maspulos, Vilanova d’Escornalbou i Vinyols i Els Arcs.

El porta a porta permet individualitzar la separació i així es coneix qui no separa bé i qui no ho fa: d’aquí la prevenció dels ciutadans i la millora resultant. A la llarga, se sancionarà amb la taxa els qui no separin bé i es bonificarà els qui ho facin correctament.

La presidenta del Consell Comarcal, Rosa Maria Abelló, el president de Secomsa, Antoni Abelló i l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, han presentat aquest divendres a Castellvell del Camp la incorporació de quatre municipis nous a la recollida selectiva porta a porta de la comarca. L’empresa de Serveis Comarcals Mediambientals Secomsa ha començat aquest dilluns 14 de novembre el servei de recollida porta a porta (PaP) als municipis de: Castellvell del Camp, Almoster, Pratdip i l’Albiol.

Amb aquestes noves incorporacions, el Baix Camp actualment suma un total de 14 poblacions que funcionen amb aquest sistema de recollida: Riudecanyes, Riudecols, Botarell, l’Aleixar, Maspujols, Vinyols i els Arcs, Vilanova d’Escornalbou, l’Argentera, Duesaigües, Colldejou, Castellvell del Camp, Almoster, Pratdip i l’Albiol, i amb previsió d’incorporar-ne quatre més al gener del 2023.

Més personal i rutes nocturnes

En aquesta línia, el president de Secomsa, Toni Abelló ha explicat que “la previsió de Secomsa és que entre el desembre d’enguany i el gener del pròxim any, s’incorporin al sistema porta a porta quatre poblacions més: Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Prades, Capafonts i La Febró. Per tant, assegurant que els municipis que funcionin amb la recollida porta a porta al Baix Camp l’any 2023, com a mínim, en siguin 18”. Un fet que canvia el funcionament de l’empresa comarcal a l’hora d’operar, i que comporta la creació de cinc rutes per a la recollida de residus, en lloc de tres com hi havia fins ara, ‘una feina titànica’, que ha implicat multiplicar el nombre de treballadors i canviar rutes diürnes per nocturnes.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló ha destacat “la importància de complir amb les directrius europees en qüestió de residus”. Abelló també ha explicat que “Tot i que en un primer moment, pot costar acostumar-se al sistema porta a porta, una vegada ja està integrat a la rutina de la ciutadania és una manera més fàcil de reciclar”.

Finalment, l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté ha remarcat que “per un poble com Castellvell, és un avanç poder adherir-se al sistema porta a porta”. Sabaté considera que “el porta a porta permetrà al municipi millorar les dades del reciclatge” i contribuir d’una manera més activa a pal·liar el canvi climàtic.

Contenidors d’emergència

A Castellvell, no obstant això, s’han col.locat contenidors d’emergència en dos punts del municipi per a aquelles persones que no puguin complir amb els dies de recollida. Secomsa està estudiant també com fer aquest sistema adaptat als blocs de pisos i comunitats ja que el sistema porta a porta no seria viable en mancar espai, un problema que s’hi trobarà molt especialment als municipis turístics de costa.

Actualment, Secomsa dur a terme la recollida de 27 dels 28 municipis del Baix Camp. De cara el 2023, 18 d’aquests funcionaran amb el sistema de recollida porta a porta. Tot plegat amb la finalitat d’assolir millors resultats tant en la quantitat com en la qualitat de la separació dels residus i assolir les directrius marcades per la Unió Europea, que ha d’arribar al 60 per cent l’any 2030.

Augment en la recollida selectiva del Baix Camp: Del 42,04 % al 50,96%

El gener del 2022 es van incorporar al PaP set pobles més de la comarca. Aquest fet ha permès un augment en la mitjana de la recollida selectiva de totes les poblacions, excepte Reus, de gairebé un 10%. L’any 2021 el Baix Camp es trobava en un 42,04% de recollida selectiva, mentre que l’agost del 2022 es troba en un 50,96%.

Els resultats aconseguits en la recollida selectiva PaP per a cada municipi també han millorat exponencialment. En la majoria dels casos, el total de recollida selectiva  l’agost del 2022 es troba entre el 50% i el 70%. Mentre que les dades de l’any 2021 es trobaven entre un 30% i un 40%.

Dades recollida selectiva 2021 – 2022
L’Argentera: 44,62 % (2021) – 69,75 % (2022)
L’Aleixar: 35,88 % (2021) – 54,80% (2022)
Botarell: 34,49% (2021) – 68,16 % (2022)
Maspujols: 39,54 % (2021) – 63,65 % (2022)
Vilanova d’Escornalbou: 45,83 % (2021) – 72,43 % (2022)
Vinyols i els Arcs: 39,38% (2021) -69,99% (2022)

Cubells multiproducte, bosses compostables i àrees d’emergència tancades

Amb aquest nou sistema, els veïns han de dipositar els residus correctament separats a la porta de casa el dia que toqui la fracció corresponent segons el calendari establert. Des de Secomsa s’han repartit cubells multi producte, que es podran utilitzar per a totes les fraccions i un rotllo de bosses compostables per a cada habitatge o negoci de les diferents poblacions. A més, també s’estan instal·lant uns ganxos amb xips a les façanes de les cases o establiments, que serviran per a poder identificar cada padró de brossa i en un futur aplicar el pagament per participació, pel qual Secomsa està treballant. D’aquesta manera els veïns o veïnes que no treguin el cubell que toqui no se’ls hi recollirà la brossa i se’ls hi deixarà un adhesiu per avisar-los de la importància de seguir el calendari.

A banda, les àrees d’emergència dels diferents municipis es tancaran i es monotonitzarà la seva vigilància per tal d’incentivar a la població a fer ús de la recollida selectiva PaP.

Avantatges de la recollida selectiva amb PaP:

– Augmenta la participació de la població en la recollida selectiva.
– Nivells més alts de recollida selectiva.
– Retirada de contenidors de la via pública i per tant, més espai a la via pública i
eliminació de les males olors.
– Permet l’aplicació de les taxes justes, en un futur.

J. Garcia