.

A la Plaça dels Infants ha començat el sondeig. Foto:Tarragona21

A la Plaça dels Infants ha començat el sondeig. Foto:Tarragona21

Saber com arribaven per mar els tarragonins de fa uns dos mil anys i com era la façana marítima de la ciutat és el misteri que segueix obert de l’antiga Tàrraco.

Fins ara hi ha una escullera dibuixada i documentada però actualment s’intenta datar i donar credibilitat a un possible mur de contenció que tancaria l’antic Port de Tarraco i que serviria també per aturar el cabal del riu Francolí en època romana.

Un estudi que es fa a trenta ciutats europees amb passat romà i amb port mediterrani ha de servir per trobar més detalls de com eren aquests ports. Els treballs els realitzen a Tarragona conjuntament l’ICAC i la Universitat de Southampton utilitzant diferents tècniques de treball. Mètodes de treball com el Georadar o la Tomografia elèctrica serveixen per poder conèixer millor com és el substrat de la part baixa de Tarragona.

Aquest dijous han començat també els treballs de sondeig geotècnic a la plaça dels Infants, un sondeig que servirà per obtenir informació fins a quinze metres sota terra amb sediments que es trobin i que es puguin visualitzar i estudiar per conèixer la possible fondària del Port.

Joan Gómez Pallarès (ICAC), Kristian Strutt (U.of Southampton) i Begoña Floria (Patrimoni Ajuntament) a la plaça dels infants. Foto:Tarragona21

Joan Gómez Pallarès (ICAC), Kristian Strutt (U.of Southampton) i Begoña Floria (Patrimoni Ajuntament) a la plaça dels infants. Foto:Tarragona21

Les prospeccions urbanes acostumen a ser complicades pel que significa treballar en una ciutat que manté el seu dia a dia al costat de la recerca del seu passat, per això les tècniques utilitzades per aquesta investigació ajuden a ser tècniques poc agressives amb l’entorn. Ja s’han acabat aquelles imatges d’excavacions costoses amb la típica aportació arqueològica del “pic i pala”, ara amb sensors i radars es pot fer un estudi detallat d’un terreny poc explorat.

L’arqueòloga Imma Teixell ha explicat que els estudis més enllà de la pròpia informació arqueològica la radiografia que es farà del subsòl de la Part Baixa ha de tenir utilitat també a nivell pràctic per futures intervencions municipals més enllà de l’arqueologia.

L’ICAC treballa des de fer anys per poder detallar com era l’antic Port de Tarraco. Un ICAC que ha facilitat la planimetria que es va fer l’any 2007 de Tarraco a l’equip de investigadors de la universitat de Southampton.

L’objectiu principal dels treballs és saber quines mercaderies arribaven, quines feines es podien fer, quin tipus de vaixells arribaven, com eren els ports i intentar dibuixar el perfil de com era el Port de Tarraco.

Les prospeccions han començat a delimitar la zona portuària de l’antiga Tarraco una zona que podria tenir unes 10ha i  que s’està intentant de recuperar sencera amb aquests estudis.

La consellera de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha explicat que confia en que l’estudi permeti tenir informació important per la interpretació del Port de Tarraco.

Sediments extrets aquest matí. Foto:Tarragona21

Sediments extrets aquest matí. Foto:Tarragona21