.

El sindicat afirma que si no hi ha avenços properament estudiaran fer mobilitzacions a la tardor

El sindicat afirma que si no hi ha avenços properament estudiaran fer mobilitzacions a la tardor

CCOO ha demanat millores en la seguretat de les empreses químiques de Tarragona, arran dels darrers incidents que s’han produït, un dels quals va costar-li la vida a un treballador el passat mes de juny. Des del sindicat han denunciat que no hi ha una coordinació entre els plans de protecció de les empreses, cosa que fa que reaccionin de manera diferent davant un mateix incident i es generi confusió, tant entre els treballadors com de cara a la població. A més, les han acusades de precaritzar les condicions laborals dels empleats i han afirmat que això té una incidència directa en la seguretat. També han instat la Generalitat a que revisi el Plaseqcat. Amb tot, han exigit reunions amb les empreses químiques per buscar solucions com a màxim al setembre. Si no es produeixen, estudiaran mobilitzacions.
El secretari general d’Indústria de CCOO a Catalunya, José Antonio Hernández, ha qualificat els accidents d’“inacceptables” i ha afirmat que les empreses han de vetllar per la seguretat dels treballadors i dels tarragonins. Ha assegurat que estan fent una anàlisi acurada de què va passar en els accidents de Carburos Metálicos i Clariant Ibérica i en l’incendi de Miasa; i ha avançat que les primeres conclusions són que hi ha hagut “una errada greu en la coordinació de les activitats preventives” entre les diferents empreses. “Si hi hagués una bona política de coordinació dels plans preventius no s‘hagués produït l’accident de Carburos Metálicos i avui no tindríem un company mort”, ha sentenciat.
En el cas de l’accident de Carburos Metálicos, Hernández ha apuntat que tres empreses del voltant -Dow, Repsol Petróleo i Repsol Química- van reaccionar de manera diferent en l’aplicació dels plans d’emergència i d’autoprotecció, cosa que va generar confusió entre els treballadors. “Mentre Dow confinava, Repsol Petróleo no confinava però feia tasques d’informació i coordinava, i Repsol Química no va confinar ni va informar. No és admissible que tres empreses tinguin reaccions diferents respecte el mateix accident”, ha exposat.Amb tot ha reconegut que no tenen capacitat ni informació suficient per determinar “qui ho va fer bé”, però ha apuntat que “és evident que hi ha una contradicció” entre les companyies. “No volem ser alarmistes, però hi ha indicis clars de que hi ha coses que no funcionen i els responsables, que són les empreses químiques i l’administració, han d’actuar”, ha explicat.

Sobre aquest sinistre també ha deixat entreveure que hi podria haver hagut negligències de l’empresa en el manteniment de la instal·lació, però ha estat caut perquè el cas està sota investigació judicial Inspecció de Treball també ho està estudiant. “Tots els accidents es poden evitar, i el de Carburos Metálicos, també”, ha indicat Hernández, que ha concretat que “els accidents tenen dos factors: els humans i els materials”. Per ell, “els humans són difícil de treballar, però amb els materials es poden fer coses”, com ara “posar elements de control” que, en aquest cas, no hi serien.

Millores laborals

Des de CCOO també han explicat que l’elevat nivell de subcontractació en empreses del sector químic genera problemes de seguretat. Ho atribueixen al fet que si no hi ha estabilitat en l’ocupació no es poden qualificar els treballadors, i sense qualificació troben difícil implementar polítiques de prevenció efectives.

Els responsables sindicals han denunciat que molts d’aquests treballadors només tenen contractes de sis mesos perquè treballen per empreses auxiliars de la química, que en alguns casos subcontracten els serveis cada mig any. En canviar l’empresa subcontractada, també canvien els treballadors. Això fa que a les empreses sempre hi hagi molts empleats nous que no coneixen ni el lloc de treball ni els riscos que té associats perquè no tenen prou experiència, i que en el cas que hi hagi mancances de seguretat, no les detecten adequadament. Hernández ha assegurat que això fa uns anys no passava, ja que si un treballador portava sis mesos en un lloc de feina, encara que es canviés l’empresa subcontractada, ell mantenia el lloc.

En aquest sentit, Hernández ha apuntat directament a l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i a les empreses que en formen part, perquè “enlloc de desenvolupar l’estabilitat de l’ocupació, les condicions de treball i la coordinació preventiva, el que fan és burlar els acords”, ha denunciat.

També han fet referència a una possible “ocultació de les dades de sinistralitat” a partir de fer baixes restringides, per les quals si un empleat té un problema mèdic derivat de la seva feina l’empresa el derivaria a la seguretat social com si fos una contingència comuna. “Ho fan per evitar costos i que aparegui com un accident, perquè això dona mala imatge a l’empresa”, ha comentat Hernández. “Tothom vol aparèixer com que té accidents zero, però no hi ha una tasca sincera”, ha lamentat el responsable sindical.

Acció de la Generalitat

Els sindicalistes també han posat el focus en la Generalitat, que al seu parer és qui ha de vetllar perquè les empreses compleixin. En concret, assenyalen la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, l’organisme encarregat de la seguretat i que depèn de la conselleria d’Empresa i Coneixement. “Han de demanar explicacions a qui convingui per veure què passat amb els plans de protecció interior i amb la coordinació de les activitats preventives perquè això no torni a passar”, ha instat Hernández.

A més també ha apuntat cap a una possible revisió del Plaseqcat, si bé ha reconegut que “té una base ben construïda”. De tota manera ha assegurat que en els fets de Miasa i Carburos Metálicos s’ha demostrat que “la població no sap què ha de fer”. “És evident que els plans d’emergència exterior en el darrer mes no han funcionat”, ha remarcat.

ACN. Eloi Tost