.

.

TOTS 21

Carme Forcadell i Ernest Maragall han centrat el míting de Reus. Foto: Cedida

Aquest dijous 4 de febrer al vespre s’ha fet l’acte central de campanya d’Esquerra Republicana a Reus. Ha estat a Cal Massó i, seguint les mesures de prevenció existents, se n’ha prioritzat la difusió telemàtica. L’acte l’ha tancat Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya entre 2015 i 2017 i actual presa política, en situació tercer grau. De fet, a l’acabar l’acte ha hagut de marxar per anar a dormir a la presó.

A l’acte també hi han intervingut: Ernest Maragall, diputat al parlament de Catalunya i regidor portaveu a l’Ajuntament de Barcelona; Ester Capella, consellera de Justícia de la Generalitat; Raquel Sans, candidata d’ERC per Tarragona; Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus i presidenta de la Diputació de Tarragona; Irene Aragonès, candidata del Baix Camp i número 3 per Tarragona; Carles Castillo, número 4 per Tarragona; Eva Ferran, candidata de Reus i número 9 per Tarragona; i Elisabeth Racionero, representant del Jovent Republicà i número 11 per Tarragona.

Forcadell: «Lluitar per vosaltres i amb vosaltres sempre valdrà la pena»

Forcadell, que fa pocs dies ha pogut sortir de la presó, ha centrat l’atenció de l’acte. Ha fet una intervenció enèrgica, emocional i empàtica: «Lluitar per la llibertat sempre val la pena, lluitar per la justicia sempre val la pena, lluitar per vosaltres i amb vosaltres sempre valdrà la pena. Per això us demano que aneu a votar. Confio que anirem a votar i confio que guanyarem. Confio que canviarem aquest pais i que mai més ningú haurà danar a la presó per haver votat i debatut lliurement en un Parlament. Entenc que tingueu por, però aneu a votar perquè si no guanya Esquerra, guanyaran els del 155, els que volen la represisó, l’exili i la presó. Voteu amb el cap i amb el cor, i si ho feu així, només podeu votar Esquerra».

La presentació de la presidenta Forcadell l’ha fet Raquel Sans que ha destacat que “conèixer la Carme ha estat aquests últims anys un dels majors aprenentatges vitals. Han estat prop de tres anys de visites primer a Mas d’Enric i ara a Wad-ras, on he conegut la Carme persona i en què he après moltes coses”.

Esquerra, l’eina útil pel país

En l’acte d’avui a Reus ha quedat clar que Catalunya té dos grans reptes com a país: el conflicte polític i la Catalunya post covid; i que la millor eina per afrontar-los es diu Esquerra Republicana de Catalunya.

“Esquerra som l’eina útil per per ajudar a la gent i fer créixer l’independentisme. Treballem cada dia per fer créixer el moviment i per ajudar a la gent”, ha defensat Maragall. Ell mateix ha afegit que “des de Barcelona, però també des de les alcaldies de Sant Cugat, Figueres, Lleida o Tarragona i també des dels Consells Comarcals i les Diputacions que liderem, com la de Tarragona, demostrem que som la força que fa avançar a l’independentisme i que alhora cuida de la gent”.

En la mateixa línia i referint-se a la crisi de la Covid, Ester Capella ha exposat que “ens cal una sortida progressista, republicana, que afavoreixi la majoria de la població; una sortida emancipadora i independentista. Hem de tenir mirada llarga i pensar en l’horitzó de la Catalunya 2030. Quan parlem de la reconstrucció de la Catalunya post-covid ho fem en l’horitzó de la República Catalana”.

I Noemí Llauradó ha argumentat que “quan els homes i les dones d’ERC liderem, ja sigui als ajuntaments, ja sigui als consells, ja sigui a la Diputació, fem les coses diferents. Durant massa anys, el país l’han liderat els de sempre. Per això ara hem de liderar la Generalitat des d’Esquerra, perquè com diu l’Oriol Junqueras, si no guanya Esquerra, guanyaran els de sempre i per tant faran el de sempre”.

‘Ens cal una via àmplia que aturi els del 155’

Capella ha defensat que “Esquerra som l’eina més útil per fer créixer l’independentisme i superar el llindar del 50% dels vots a favor de la República Catalana”. Referint-se al futur, Raquel Sans ha reclamat que “cal posar en valor l’empatia cap als companys de viatge, cap a tots aquells i aquelles que, malgrat les discrepàncies de la lletra petita, el que volem és la independència d’aquest país. I només l’assolirem, si som capaços d’aixecar el cap i de tornar-nos a donar la mà com vam ser capaços de fer l’1 d’octubre. Nosaltres no volem ser els més independentistes, nosaltres volem aconseguir la independència de Catalunya».

En aquest àmbit, Carles Castillo ha explicat el seu camí polític personal: “estic aquí per denunciar amb tota la força totes les injustícies que s’han produït i s’estan produïnt. I ho faig, per fi, lliurement i sense amonestacions internes. Per això estic aquí, per sumar a la vostra banda de la història. Amb la convicció que la generositat de la via àmplia d’ERC és el camí”.

Sobre això, Ernest Maragall ha afegit que “davant un socialisme sense projecte ni voluntat transformadora, Esquerra Republicana! Hem de fer que la resta no sumin, perquè tenim clar què passa quan sumen. A Barcelona ens va passar, i ells ho faran tantes vegades com calgui per frenar l’independentisme transformador que representa Esquerra Republicana.

Carme Forcadell ha estat taxativa i ha defensat amb insistència que “cal diàleg i negociació. I, per descomptat, amnistia i referèndum d’autodeterminació”.

Noemí Llauradó ha emfatitzat que “des de que ERC lidera la Diputació moltes persones ens diuen que som més propers, que és fàcil explicar les problemàtiques que hi ha als municipis, i que això s’ha vist en situacions d’emergència com el Glòria o la pandèmia o en reptes tan importants com el desplegament de la fibra òptica, o la cooperació en iniciatives clau per al desenvolupament econòmic i social de les nostres comarques”.

De la seva banda, Irene Aragonès, ha fet una crida a “apostar per un Baix Camp i un Camp de Tarragona en xarxa, ben connectat, equilibrat, equitatiu i solidari, tant de portes endins com de portes enfora, al servei de l’economia productiva i per la ciutadania, des de les grans ciutats fins als pobles més petits”.

Eva Ferran -presidenta d’ERC Reus- ha destacat la tasca que Esquerra està fent a la ciutat: “hem posat les persones al centre de les regidories que liderem aquí a la ciutat i també des dels Departaments que governem i en especial en la gestió de la pandèmia. Transformem el país com estem transformant Reus amb la mirada republicana, inclusiva i feminista”.

Finalment, Elisabeth Racionero, del Jovent Republicà, ha recordat que amb Esquerra al govern “hem aconseguit la rebaixa del 30% dels preus universitaris, llargament reclamats pels moviments estudiantils. I toca seguir apostant per polítiques d’esquerres: les i les joves hem de poder emancipar-nos i tenir unes condicions de treball dignes, acabant d’una vegada per totes amb la precarització que patim”.