.

Carles Navarro, amb Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona. Foto: Tarragona21

‘Si no reduïm les emissions de CO2 tindrem un escalfament inadmissible, per sobre dels dos graus. Si no ho aconseguim, el món serà totalment inhòspit, inhabitable’. Qui així s’ha expressat avui a la sala d’actes de la Cambra de Tarragona és Carles Navarro, president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola, Feique, i director general de BASF a la península Ibèrica.

Navarro, convidat al ‘Bon dia Tarragona’, ha dibuixat el futur de la indústria química i també del planeta. Ha estat directe, com se li demana a un alt directiu, i ha insistit que bona part de la solució passa pel que pot oferir la indústria química, que té en Tarragona un referent internacional.

‘Hem de fer inversions molt importants que potser no volem fer, però no són res comparat a quedar-nos sense planeta’, ha aconsellat a les empreses. Ha insistit en la idea: ‘Hem de canviar el paradigma i anar cap a l’economia circular i no linial, com és ara. No pot ser que el creixement vagi lligat al consum de recursos. Els residus han de tornar al sistema. Estem consumint cada any l’equivalent a dos planetes’. Navarro ha demanat ‘ser generosos’ amb ‘els nostres fills i néts o no tindran un planeta habitable’. La indústria química ‘serà bàsica per a enfrontar-nos als reptes de la humanitat’, ha aprofundit.

Reptes que necessitaran de la química, com que en l’any 2050 hi hagi 10.000 habitants al planeta, es consumeixi el 50 per cent més en energia i el 30 per cent en aliments. ‘Sense química els reptes nos eran suportables’.

D’altra banda, Navarro ha reclamat agilitat burocràtica per resoldre llicènces mediambientals, ‘que tarden un any i mig a ser concedides, i més quan es tracta d’obra nova’ i que es reglamenti sobre la reducció del cost de l’energia, ‘que és un 30 per cent més cara que a Alemanya i Bèlgica, amb els quals competim’.

Navarro s’ha mostrat optimista sobre el calendari de finalització del Corredor del Mediterrani però ha mostrat una certa preocupació pels efectes del Brèxit; el Regne Unit és el setè mercat d’exportació del sector químic i farmacèutic espanyol. La química és el sector que més ha crescut la darrera dècada gràcies a l’exportació.

J. Garcia