.

S’obrirà una campanya de mecenatge i recollida de fons per aconseguir els prop d’1 MEUR de l’obra. Foto: ACN

El campanar de l’església arxiprestal de Sant Joan de Valls serà objecte d’un projecte de restauració per reparar els danys que ha posat al descobert un estudi que ha culminat enguany. Els treballs, que obligaran a mantenir tancada l’emblemàtica torre, la més alta de les parròquies de Catalunya amb 74 metres d’altura, costaran entre 900.000 i un milió d’euros, a l’espera del projecte executiu definitiu. Se centraran a la part superior de l’estructura, en concret, al pla de campanes, a uns 40 metres. Les obres, impulsades per la Comissió Ciutadana Pro-restauració de l’església de Sant Joan, s’iniciaran el 2023 i han d’acabar el mateix any. S’obrirà una campanya de mecenatge i recollida de fons entre la ciutadania, empreses i institucions.

En els últims anys s’han efectuat diversos estudis tècnics sobre les patologies que afecten el campanar. Al 2020 ja es van efectuar obres de manteniment i reparació al monument. En paral·lel, la comissió va encarregar nous estudis complets sobre l’estat arquitectònic de la torre que confirmen les patologies, primer del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat a través de la Universitat Politècnica de Catalunya i, aquest 2022, per part dels arquitectes Joan Gavaldà i Jordi Romera.

Els arquitectes ultimen ara el projecte de rehabilitació, principalment de l’estructura metàl·lica de la part alta del campanar de Valls. S’aplicarà una nova protecció a tots els elements metàl·lics de la zona superior del monument, també a les estructures que són inaccessibles amb una protecció catòdica, mètode electroquímic per a la prevenció i control de la corrosió. A la zona del pla de campanes, a partir de la cota de 40 metres, s’efectuarà el sanejament dels elements metàl·lics ocults o encastats a la pedra, que se substituiran per acer inoxidable o bé es protegiran amb mètodes anticorrosius. A més, també s’ha previst la restauració dels ampits, mainells i brancals dels grans i característics finestrals del campanar, en una zona, el pla de campanes, que també s’impermeabilitzarà amb la instal·lació de nou paviment.

A partir de la cota 53 s’actuarà també a la zona del tronc-piràmide superior del campanar. En concret, aquí se substituiran els perfils originals per peces inox, mentre que la pell exterior de pedra d’aquesta zona es rejuntarà i s’hi aplicarà un revestiment impermeable. A la torreta superior, es desmuntarà la barana per a poder sanejar i protegir elements metàl·lics ocults, mentre que al cos metàl·lic que corona el campanar es netejarà, es protegirà i es substituirà el parallamps.

Construït fa 125 anys

El campanar, un giny de pedra i ferro, va ser inaugurat el 20 d’octubre de 1897 coincidint amb la Fira de Santa Úrusla. El va projectar Francesc Villar i Carmona que va dissenyar una torre d’estil neogòtic per seguir la línia arquitectònica de l’església, en una obra que va anar a càrrec del vallenc Joan Oller Sans. Es va aixecar més amunt del previst inicialment en el projecte per superar el de la Prioral de Sant Pere de Reus, és el més alt de Catalunya, i la imatge més singular de la ciutat. Tot l’entorn històric de Sant Joan –amb l’església arxiprestal del segle XVI- està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, màxima categoria de protecció patrimonial.

L’Ajuntament de Valls ja ha confirmat la seva participació a la campanya i contribuirà econòmicament en el projecte impulsat per la Comissió Ciutadana per a la rehabilitació del campanar. Aquestes no seran les primeres obres d’importància que s’efectuen al campanar per a la seva restauració. Els treballs realitzats per la Comissió Ciutadana i les aportacions econòmiques de molts vallencs i vallenques ja van assegurar el monument, amb la seva consolidació i rehabilitació, en especial de la pedra, mitjançant un treball laboriós que es va iniciar l’any 1984 i que es va allargar fins a la dècada dels noranta del segle passat.

ACN